S&P’den kritik Türkiye için kritik rapor

S&P'nin son açıkladığı Türkiye raporuna göre ülke siyasetindeki belirsizlikler ve piyasadaki oynaklık yatırımcıları endişelendiriyor. S&P söz konusu atmosferle Türk bankalarının varlık kalitesinin çabuk şekilde bozulduğunun da altını çizdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türkiye’de son haftalarda yeniden yüzeye çıkan piyasa oynaklığının bankaları etkilemekte olduğunu ve yatırımcıların Türkiye’nin finansal sisteminin kredibilitesine yönelik endişeleri ön plana çıkardığını bildirdi. S&P Global’in RatingsDirect’de dün yayınladığı rapora göre, yatırımcıları Türk Lirası’nda devam eden değer kaybının da kısmen etkisi ile ürktüler.

Yatırımcıları ürkmesinde siyasi belirsizliğin de bir faktör olduğunu belirten S&P, hükümetin Türk ekonomisinin kırılganlıklarını düzeltmek için siyasi adımlarının sınırlı kalmasınını da faktörler arasında yer aldığını vurguladı.

S&P raporunda, “Türk ekonomisi resesyonda ve Türk bankalarını varlık kalitesi çabuk şekilde kötüleşiyor, bu bankaların karlığını er ya da geç sermaye pozisyonlarını zorlayabilir, gerginleştirebilir”ifadelerine yer verdi.

‘YÜKSEK DOLARİZASYON’
Türk bankalarının piyasa türbülansına ve kurda değer kaybına karşı oldukça kırılgan olduklarını savunan S&P, buna neden olarak Türk ekonomisindeki yüksek dolarizasyonu, bankaların dış fonlamaya ağırbağımlılıklarını ve toplam finansman içinde kısa vadenin payının oldukça büyük olmasını gösterdi.

S&P, “Bunun bir sonucu olarak, yatırımcı güveni yokluğunun Türk bankalarının yönetilebilir fiyatlarla sermaye piyasalarına erişim kapasitelerinin sınırlanmaya devam etmesini bekliyoruz. Bu nedenle, bankaların gelecek birkaç çeyrekte bankaların kısa vadeli borçlarının tam olarak çeviremeyebileceklerini öngörüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Türk hükümetinin kamu bankalarına 28 milyar TL sermaye enjekte etme ve inşaat ile enerji sektörlerindeki sorunlu kredilerde ilişkili iki fon oluşturma kararlarından haberdar olduklarını belirten S&P, sermaye enjekte edilmesinin kamu bankalarının borç ödeme yeterliliklerini artırabileceğini vurguladı. Bununla birlikte S&P, “Açıklanan adımlara karşın, reform paketinin birçok detayının hala ortada olmaması nedeniyle büyük bir uygulama riski görüyoruz ve bu aşamada ifade edilen reform hareketinin piyasa katılımcıların ciddi şekilde ikna etmek için yeterli olmayabileceğine inanıyoruz” dedi.

S&P raporunda, verdiği kredi notlarını Türk bankacılık sistemindeki yüksek riskleri ve bankaların finansal ve iş profillerinin zayıf ekonomik ortama ve iş ortamına karşı kırılganlıklarının devam ettiği görüşünü yansıttığını da vurguladı. Kredi notlarının, kamu bankaları için planlanan sermaye artırımları ile bazı özel bankaların sermayelerini güçlendirme adımlarının sermayelerin zorlu seviyeleri sürdürülmesine yardım edeceği görüşü ile uyumlu olduğunu aktaran S&P, lira ve yatırımcı güvenin daha da düşmesi, grubun bankaların likiditelerini ve varlık kalitelerini etkilemesi halinde notlar üzerinde baskı oluşacağını da ifade etti.

Sonraki Haber