S.Arabistan Türk firmaları çağırıyor !
Petrolden kazanamayan Suudi Arabistan, Türk firmalarını yatırıma çağırıyor.
Suudi Arabistan, Türk firmaları yatırıma çağırdı. Yatırım için 5 neden sıralayanSuudi Arabistan’ın bu çağrıyı yapmasının arkasında bir başka neden var. Bu da petrol fiyatlarının gerilemesi. Petrol fiyatlarının 45 doların altına inmesiyle, gelirlerinde düşüş yaşamaya başlayan Suudi Arabistan, ekonomisini canlı tutmak için yatırım çağrısı yapıyor.
100 dolara çıkmalı
Petrol fiyatlarının Haziran 2014’ten bugüne kadar yüzde 60’tan fazla gerileyerek 45 doların altına inmesi ve kısa vadede 70 doların altında kalacağına ilişkin beklentiler, gelirlerinin neredeyse tamamını petrolden elde eden ülkelerin uzun vadeli istikrarıyla ilgili endişeleri gündeme taşıdı. Bütçesinin yüzde 87’si petrol ihracından elde edilen gelirlere bağlı olan Suudi Arabistan, 229 milyar dolar olan 2015 bütçesini karşılayabilmek için petrol fiyatlarının varil başına 89.2 dolar olmasına gerek duyuyor.
Uzmanlar, Suudi Arabistan’ın yaklaşık 6 ay önce Yemen’e yönelik başlattığı askeri harekatın etkileri de dikkate alındığında bütçe hedeflerinin tutturulabilmesi için petrol fiyatlarının üç haneli rakamlara ulaşması gerektiğini belirtiyor.
Yatırım planları
Böyle bir ortamda, Suudi Arabistan Ekonomi ve Kalkınma Şurası, dün Türkiye’deki gazetelere tam sayfa ilan verdi. İlanda, Suudi Arabistan’ın ekonomik gücüne dikkat çekilirken, yatırım yapacaklar için sağlanan teşvikler ve ülkedeki yatırım planlarına yer verildi. Yapılan açıklamada, “Suudi Arabistan bugün dünyanın en önemli ekonomilerinden biri. G20 ülkelerinin bir üyesi,Ortadoğu’nun en büyük ekonomisi ve petrol, gaz ve piyasa faaliyetleri sektörünün kalkınmasında bir öncü durumuna geldi” denildi.
Nüfus artıyor, yatırım var
Suudi Arabistan’ın yatırım için sıraladığı 5 neden şöyle:
- Piyasa erişimi: Suudi Arabistan, 30.7 milyonluk nüfusu ve yıllık yüzde 3.5’lik nüfus artışıyla bölgedeki en büyük pazarlardan biri. Tüm sanayi sektörlerindeki mega projelere yatırım yapılacak. 5 yıllık dönemde, sağlık sektörüne toplam 180 milyar dolar yatırım yapılacak. 10 yıl içinde de lojistik sektörüne 141 milyar dolar yatırım yapılacak.
- Yatırımcılar için teşvikler ve taahhütler: Kamu Yatırım Fonu ve Suudi Sınai Gelişme Fonu gibi kredi ile iştirak ortaklarına ve Suudi Arabistan yatırım şirketine erişim sağlanıyor. Suudi İhracat Geliştirme otoritesi tarafından krallığın ihracatıyla ilgili petrol dışı ve yabancı şirketlere teşvik sağlanıyor. Suudi İhracat Programı aracılığıyla ihracat kredi finansmanı, garanti ve sigortaveriliyor.
- Altyapı: Rekabetçi fiyatlarla ülkenin önemli lokasyonlarında endüstriyel arsa, ticari gayrimenkul ve yardımcı hizmetler sunuluyor. Gelişmiş iç ve dış iletişim ağının kullanıma hazır bulunuyor. İmalat ve sınai kalkınma için kullanıma hazır doğal kaynaklar ile enerji yer alıyor.
- Eğitim ve araştırma: İyi eğitilmiş iş gücü arzı bulunuyor. Hükümet öğrencilerin yabancı ülkelerde eğitimlerini finanse etmek için yıllık 2.4 milyar dolar harcıyor. Suudi Arabistan’da 24 kamu ve 20 de özel üniversite bulunuyor. 80 tane de yeni üniversite inşa edilecek.
- Olumlu mevzuat ortamı: Temel sektörlerde yüzde 100 yabancı mülkiyeti veriliyor. Kişisel gelir vergisi, satış vergisi, katma değer vergisi bulunmuyor. Ar-Ge yatırımlarında vergi kredileri ve ihracat gelirlerinde vergi muafiyeti sağlanıyor.