Sanayi üretimi yüzde 1.5 azaldı
TÜİK, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki aya göre yüzde 1,5 azaldığını açıkladı.
TÜİK, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki aya göre yüzde 1,5 azaldığını açıkladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürlüğü'nden alınan verilere göre sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1,2 arttı. İmalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,4 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 3,1 arttı.
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,3 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,0 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,4 arttı.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek azalış dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti. Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 11,3 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek azalış bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti.
İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 24,9 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü, yüzde 13,2 ile elektrikli teçhizat imalatı ve yüzde 8,8 ile tütün ürünleri imalatı takip etti.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek artış ağaç, ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) imalatında gerçekleşti. İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 4,5 ile ağaç, ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 4,2 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı ve yüzde 4,0 ile giyim eşyalarının imalatı takip etti.
Kaynak: İHA