Reklamda Yeni Düzenlemeler, Sorunlar Ve Çözüm Önerileri Çalıştayı

RTÜK Başkanı Prof. Dr. Yerlikaya:- "İzleyiciyi bezdirdiğinizde o zaman reklam da yapamıyorsunuz"- "Hele hele dizilerin uzun olmasının bir sebebi de reklam süresini uzun tutmak içindir"- "Merdivenaltı, fason üretimler insan sağlığına çok zarar veriyor. İşt

İSTANBUL (AA) - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, uzun reklam sürelerine dikkati çekerek, "İzleyiciyi bezdirdiğinizde o zaman reklam da yapamıyorsunuz." dedi.

Yerlikaya, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin katılımıyla İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Yerleşkesi'nde düzenlenen "Reklamda Yeni Düzenlemeler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri" çalıştayında değerlendirmeler yaptı.

Reklam sürelerinin uzunluğunun önemli bir sorun olduğuna dikkati çeken Yerlikaya, şunları kaydetti:

"İzleyiciyi bezdirdiğinizde o zaman reklam da yapamıyorsunuz. Hele hele dizilerin uzun olmasının bir sebebi de reklam süresini uzun tutmak içindir. Normalde 1 saate 12 dakika reklam süresi… Şimdi 1 saatlik veya 1,5 saatlik bir şey olduğunda üç tane 12,12,12 reklamı sığdırmak için 2 saate yaklaştırıyoruz diziyi. Dolayısıyla dizi uzayınca onun izlenmesinde de reklamın izlenmesinde de sıkıntılar oluyor. Bu sefer başka sorunları da beraberinde getiriyor. Bunları da ben RTÜK Başkanı olarak dile getirmek isterim."



- "Reklam Özdenetim Kurulu'nun sadece üyeleri arasında yaptırım gücü var"



RTÜK'ün sadece radyo ve televizyonların denetimini yaptığını ifade eden Yerlikaya, Reklam Kurulu'nun ise sadece radyo ve televizyonları değil, basın, yayın, internet, açık hava ilanları gibi geniş alanları denetlediğini söyledi. Reklam Kurulu'nun şikayet üzerine çalıştığını, tüm alanları kendiliğinden denetleyemediğini anlatan Yerlikaya, Reklam Özdenetim Kurulu'nun ise sadece üyeleri arasında yaptırım gücü olduğunu söyledi.

Reklamcılık sanayisinde özdenetimin önemine dikkati çeken Yerlikaya, sektörün gelişimini başarılı bulduğunu söyledi.

Reklamcılık sektörünü değerlendiren Yerlikaya, "Gelinen noktada reklamcılık öylesine gelişti ki bazen marka ürünün de önüne geçiyor. Bu da reklamcılığın öneminin göstergesidir." dedi.

Reklam mecralarının doğru seçiminin önemine işaret eden Yerlikaya, "Nereye reklam verdiğiniz önemli, mecra da önemli. Şirketler hangi programların arasına reklam verdiğini de dikkatle incelemeli. İçerisinde 2 dakikada bir küfür olan, çocukları rencide eden, kadınlarımızı rencide eden programlara verdiğiniz reklamlar sizin de prestijinizi düşürecektir. Reklamcılarla reklam verenleri burada bulmuşken ifade edeyim, bunları da düşürmek lazım." diye konuştu.


- "Gizli iletişim yapıldığı için bin 496 idari para cezası uygulandı"



RTÜK'ün ticari iletişim alanındaki çalışmalarını anlatan Yerlikaya, haksız rekabeti önlemek için özen gösterdiklerini söyledi.

Kurulun 6112 sayılı kanuna göre 2011'den itibaren ticari iletişim ve genel esaslarını ihlal nedeniyle 4 bin 526 adet idari para cezası uyguladıklarını aktaran Yerlikaya, şöyle konuştu:

"Cezalarda bin 496 tanesi de gizli iletişim yapıldığı için uygulandı. Aynı şekilde 2 bin 429 adet para cezası bitkisel ürünlerin satışından kaynaklanmış. Burada bitkisel ürünlerin satışına da değinmişken Sağlık Bakanlığı'nı da biz zaman zaman bilgilendiriyoruz. İnsan sağlığına zararlı bitkilerin, ürünlerin reklamlarına ceza verme hakkı var. Çünkü merdiven altı, fason üretimler insan sağlığına çok zarar veriyor. İşte cinsel güç artırıcı, romatizma ilacı… Onun için RTÜK'ün yanında Sağlık Bakanlığı'nın, bazı konularda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın da çok aktif olarak devreye girmesi lazım."



- "Obezitenin yaygınlaşmaması için ne gerekiyorsa yapacağız"


"Ürün yerleştirme 6112 sayılı yasayla reklam hayatımıza girmiş bir reklam biçimi" diyen Yerlikaya, ürünlerin bariz bir şekilde görünmemesi gerektiğini söyledi. Yerlikaya, "Sanki ürün programın bir parçasıymış gibi yerleştirmenin yapılması gerekiyor. Kör gözüne sokar gibi ürün yerleştirme de yapılmaması lazım" ifadelerini kullandı.

Çocuklara yönelik gıda içeren yayınlara ilişkin düzenleme için bir çalışma yürüttüklerini anlatan Yerlikaya, "Tarım Bakanlığı'nın bir takım gıdalar içinde çocuklara zararlı ürünlerin tespiti var. Bunların bize bildirilmesi var, biz de bir çalışma yapıyoruz. Bunlarla ilgili neler yapabiliriz, önümüzdeki günlerde bunların çalışmalarını da yapacağız. Obezitenin yaygınlaşmaması için ne gerekiyorsa yapacağız." ifadelerini kullandı.


- "Reklamcılığın yaratıcılığını etkilemeyecek düzenlemeleri destekliyoruz"



İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nazım Ekren ise üniversite bünyesinde tasarım ve katma değer odaklı reklamcılık eğitimlerine önem verdiklerini, bu alanda bilimsel eserler verildiğini kaydetti.

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu da Türkiye'de reklamcılığın gelişiminin iyi gitmesine karşın henüz istenilen seviyeye ulaşmadığını söyledi. Reklamcılık faaliyetlerini denetleyen Reklam Kurulu'nun gerekliliğine inandıklarını belirten Soylu, "Biz de reklamın evrensel etik normlara uygun yürümesini istiyoruz ama zaman zaman Reklam Kurulu cezalarının çok fazla olduğu yönünde şikayetler de bizlere gelmiyor değil. Reklamcılığın yaratıcılığını etkilemeyecek düzenlemeleri destekliyoruz." diye konuştu.

Sonraki Haber