"Türkiye’de Hem Kamuda Hem Özel Sektörde Güçlü Bir Yapılanma Var”

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Zutt:- " Türkiye’nin 2015 yılı büyümesi beklentilerimizin üzerinde bir rakam”- "Geçen yıl düzenlenen seçimler ve bunun beraberinde getirdiği belirsizlikler ve jeopolitik gelişmelerin Türkiye’yi daha fazla etkileyeceğin

İSTANBUL (AA) - Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Johannes Zutt, Türkiye’nin 2015 yılı büyümesinin beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini belirterek, "Geçen yıl düzenlenen seçimler ve bunun beraberinde getirdiği belirsizlikler ve jeopolitik gelişmelerin Türkiye’yi daha fazla etkileyeceğini düşünmüştük. Ancak gördük ki Türkiye’de hem kamuda hem özel sektörde güçlü bir yapılanma var” dedi.

"Küresel Ekonomik Beklentiler 2016: Zayıf Büyümenin Yayılma Etkileri" raporunun tanıtıldığı Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Dünya Bankası iş birliğiyle düzenlenen toplantıda konuşan Zutt, 2015’in hayal kırıklıklarıyla dolu bir yıl olduğuna işaret ederek, küresel ekonominin yüzde 2,4 büyüyerek 2008-2009’daki krizden bu yana en düşük büyüme oranını kaydettiğini söyledi.

Raporda, 2016 yılında emtia fiyatlarının düşük kalacağının ve ekonomik büyümenin daha zayıf gerçekleşeceğinin yer aldığını aktaran Zutt, “Gelişmiş ülkeler yüzde 4,8 büyüyecek. Bunun için emtia fiyatlarının daha fazla düşmemesi gerekiyor. Diğer taraftan da ekonomik faaliyetlerde ilerlemeye ihtiyaç var” diye konuştu.

Zutt, Çin gibi ülkelerde tüketim bazlı ve hizmetlere dayalı modele geçiş yapılması gerektiğine dikkati çekerek, her şey yolunda giderse gelecek yıl toparlanma gerçekleşebileceğini anlattı.

Dünyanın bütün ekonomilerinin, büyümenin devam etmesi için ihtiyatlı makroekonomik mali politikalara odaklanmasının gerekliliğine değinen Zutt, şunları kaydetti:

“Türkiye 2015’te yüzde 4,2 büyüme kaydetti. Dünya Bankası da dahil bizim görüşümüz, Türkiye’nin beklentilerden daha yüksek oranda büyüdüğü yönünde. Türkiye’nin 2015 yılı büyümesi beklentilerimizin üzerinde bir rakam. Geçen yıl düzenlenen seçimler ve bunun beraberinde getirdiği belirsizlikler ve jeopolitik gelişmelerin Türkiye’yi daha fazla etkileyeceğini düşünmüştük. Ancak gördük ki Türkiye’de hem kamuda hem özel sektörde güçlü bir yapılanma var. Aynı zamanda tüketim de bunda önemli bir rol oynadı. Mevcut cari açığa rağmen bu büyüme oranı kaydedildi.”

Zutt, Türkiye’de özel sektörün dış finansmana bağlı olduğunu belirterek, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sıkı para politikasının öngörüldüğü hızda gitmeyeceğini ancak yine de Türkiye’yi bekleyen risklerin olabileceğini söyledi.

Düşük petrol fiyatları ve Avro Bölgesi’ndeki gelişmelerin Türkiye’yi olumlu etkilemeye devam edeceğini dile getiren Zutt, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetiyle yakından çalışıyoruz. Sürdürülebilir ve yüksek düzeyde büyümeyi devam ettirmek için hükümeti desteklemeye çalışıyoruz ve bu konudaki reform gündeminin devam etmesini arzu ediyoruz. Türkiye ekonomisi yolunda hızla ilerlemeye devam edecek” diyerek sözlerini tamamladı.


- “Bu sene petrol fiyatlarının 37 dolar olmasını bekliyoruz”

"Küresel Ekonomik Beklentiler 2016: Zayıf Büyümenin Yayılma Etkileri” raporunun sunumunu gerçekleştiren Dünya Bankası Kalkınma Araştırmaları Grubu Direktörü Ayhan Köse ise bu sene yükselmekte olan pazarlarda yavaşlama ve mali piyasalarda duraklama riskinin bulunduğunu ifade etti.
Köse, son altı hafta içerisindeki gelişmelere rağmen küresel ekonomiye ilişkin büyüme beklentilerini revize edecekleri bilgisini vererek, “Küresel ekonominin motoru olan gelişmiş ekonomilerde ılımlı bir toparlanma var ancak bu ekonomiler yüzde 2-2,5 civarında büyüyecek. Küresel büyüme yavaşlıyor ve 2015 hayal kırıklıklarıyla dolu bir yıldı” diye konuştu.

2016’nın da küresel ekonomi için son derece zorlu bir yıl olacağı öngörüsünde bulunan Köse, küresel büyüme ortamını emtia fiyatlarındaki gerileyişin etkilediğini anlattı.

Köse, bu sene petrol fiyatlarının 37 dolar olmasını beklediklerine dikkati çekerek, “Arz koşulları tersine dönecek, envanterlerde bir azalma görülecek ve talep daha zayıf kalmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

Büyümekte olan pazarlardaki keskin yavaşlamanın derinleşebileceğini vurgulayan Köse, bu durumun küresel ekonominin toparlanması karşısında çok büyük bir tehdit teşkil ettiğini dile getirdi.


- "Küresel Ekonomik Beklentiler 2016: Zayıf Büyümenin Yayılma Etkileri” raporu

Bu arada "Küresel Ekonomik Beklentiler 2016: Zayıf Büyümenin Yayılma Etkileri” raporunda küresel büyümenin 2015 yılında da beklentilerin gerisinde kaldığı ve 2014 yılındaki yüzde 2,6 seviyesinden yüzde 2,4'e indiği anımsatılarak, hayal kırıklığı yaratan bu performansın başlıca sebepleri arasında; yükselen ve gelişmekte olan ülkelerde ekonomik faaliyetteki yavaşlamasının devam etmesi ve emtia fiyatlarının, küresel ticaretin ve sermaye akışlarının zayıf seyretmesinin yer aldığı aktarıldı.

Küresel büyümenin daha önce öngörülenden daha yavaş hızda olsa da biraz daha toparlanarak 2016 yılında yüzde 2,9, 2017 ve 2018 yıllarında ise yüzde 3,1’e yükselmesinin beklendiği kaydedilen raporda, “Aşağı yönlü riskler etkisini sürdürüyor ve giderek yükselen ve gelişmekte olan ülkeler üzerinde yoğunlaşıyor” ifadelerine yer verildi.

Toplantıda, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes da bir konuşma gerçekleştirdi.

Sonraki Haber