Prof. Dr. Özgür Demirtaş'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: ''Aman, lütfen, sakın''
AK Parti iktidarının ekonomi politikalarına yönelik eleştirileriyle dikkat çeken ünlü akademisyen ve ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, bu sefer Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenerek "Aman aman aman, lütfen lütfen lütfen, sakın sakın sakın" dedi.
Türk Lirası'nın başta Dolar ve Euro olmak üzere yabancı para birimlerine karşı değer kaybı her geçen gün büyürken, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan yeni bir faiz açıklaması geldi.
Hatırlanacağı gibi 2023 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler sonrası Türkiye Cumhuıriyet Merkez Bankası üst üste faiz artışına giderek yüzde 8,5’tan yüzde 50’ye yükseltmişti. Ancak TCMB son 2 Para Politikası Kurulu toplantısında ise faizi yüzde 50’de sabit tuttu.
Böyelce TCMB, geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından sonuncusu mart ayında olmak üzere politika faizinde 4.150 baz puanlık artışa gitmiş oldu. TCMB, yüzde 8,5 seviyesinden başlattığı sıkılaşma politikası kapsamında faizleri yüzde 50 seviyesine kadar çıkardı.
Yine mi faiz sebep, enflasyon sonuç ?
Enflasyonu ve döviz kurunu düşürmek için atılan bu faiz adımları karşılığını vermezken Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya ve İtalya ziyaretleri sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada faizle ilgili "Şu anda işi sıkı tutuyoruz. Ama bütün mesele yine geliyor, faiz olayına dayanıyor" dedi.
Erdoğan açıklamalarını "İnşallah faizde atacağımız adımlarla enflasyonu son çeyrekte çok daha olumlu bir konuma taşımış olacağız" diyerek sürdürürken, akıllara Erdoğan'ın ekonomi savı olan "Faiz sebep, enflasyon neticedir" açıklamasını getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu açıklamasının ardından Kurban Bayramı sonrasında toplanacak olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun faiz kararıyla ilgili atacağı adım merakla beklenirken ünlü akademisyen ve ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş’tan dikkat çeken bir paylaşım geldi.
Prof. Dr. Özgür Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Erdoğan’a “Sakın yapma” dedi. Demirtaş, “Aman Aman Aman… Lütfen Lütfen Lütfen… Sakın Sakın Sakın” ifadelerini kullandı.
TCMB'nin faiz kararı anketi açıklandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haziran ayı Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin ilk beklenti anketi Kurban Bayramı tatili öncesinde açıklanmıştı.
Para politikasında atılan şahin adımların ardından ekonomi kurmayları mart ayından sonra ise faiz artışlarına ara vererek enflasyon genel seviyesindeki değişimi görmek istediklerini bildirdi. Bu bekleyişin ortasında enflasyon mayıs ayında yüzde 75,45 ile 2022 sonundan beri en yüksek seviyeye yükselirken, TCMB Başkanı Fatih Karahan da manşet enflasyonun artık yılın geri kalanında her ay gerileyeceğini ve enflasyon gerçekleşmeleri ile beklentilerinin tahmin patikasına yakınsamasını dikkatle takip ettiklerini söyledi.
TCMB’nin yıl sonuna yönelik enflasyon beklentisi yüzde 38, 2025 yılının sonuna yönelik beklentisi ise yüzde 14 seviyesinde belirlenmişti.
Merkez Bankası'nın son Piyasa Katılımcıları Anketi'nde ise katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi yüzde 43,64 seviyesinde ölçülmüştü.
Piyasalar haziran ayında ne bekliyor?
Enflasyonda zirvenin görüldüğü mayıs ayının ardından ise gözler, hedeflerin tutması için TCMB’nin haziran ayında atabileceği karara çevrildi.
Bu kapsamda TCMB, haziran ayı faiz kararını 27 Haziran 2024 tarihinde açıklayacak.
Faiz kararına ilişkin Reuters tarafından hazırlanan 11 ekonomistin katılım sağladığı ankette ekonomistlerin tamamı politika faizinin bu ay sabit tutulacağını öngördü.
Öte yandan Reuters anketine göre politika faizinin yıl sonunda yüzde 45 seviyesine gerilemesi beklenirken, yıl sonu tahminlerinde aralık yüzde 40 ile yüzde 50 bandında yer aldı. Bir önceki ay yapılan ankette beklentilerin medyanı %47,5 seviyesindeydi.
TCMB'nin yıl sonu Dolar, enflasyon ve faiz tahmini açıklandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin sonuçlarını yayımladı.
Dolar beklentisi
Buna göre ankette, katılımcıların 2024 yıl sonu dolar/TL beklentisi 37,75 TL olurken, 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket döneminde 41,41 TL olarak belirlendi. Bir önceki dönemde beklentiler sırasıyla 38,78 ve 41,80 TL olmuştu.
Faiz beklentisi
Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi de yılın altıncı anketinde yüzde 50,77 oldu. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi de aynı anket döneminde yüzde 50,00 olarak belirlendi.
Enflasyon beklentisi
Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi de bu anket döneminde yüzde 43,52 seviyesinde ölçüldü. Bir önceki ankette bu beklenti yüzde 43,64 olarak belirlenmişti. Öte yandan 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 31,79, 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise sırasıyla yüzde 21,33 ve yüzde 20,33 olarak belirlendi. TCMB ise yılın 2. Enflasyon Raporu'nun sunumunda 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak yüzde 38’e çıkarmış, 2025 ve 2026 yıl sonu tahminlerini de yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde sabit bırakmıştı.