Petrolde büyük deprem !

Petrol fiyatlarının 7 yıl sonra ilk defa bu kadar aşağılara düşmesi Rusya'yı olumsuz etkileyip akaryakıt fiyatlarını da düşürdü.

Petrol fiyatları 7 yıl sonra ilk kez 40 doların altına geriledi. Türkiye`de az önce benzine 4 kuruşluk indirim haberi geldi.

AYŞE EKİN GÜNDÜZ/UZMANPARA

Petrol fiyatlarında düşüşün sürmesi durumunda Rusya'nın yeni bir kriz dalgasıyla karşı karşıya kalması an meselesi olarak görülürken, Türkiye için ise bu hikaye olumlu sonuçlara neden oluyor. Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları 40 doların altına gerileyerek son 7 yılın en düşük seviyesini görürken, yurtiçinde de bu düşüş akaryakıt ürünlerine indirim olarak yansıdı.
 
BENZİNE İNDİRİM ÜSTÜNE İNDİRİM!

Benzinde dün gelen 8 kuruş indirim haberinden sonra bugün de 4 kuruş indirim olacağı açıklandı. Geçtiğimiz cuma günü de motorinde 8 kuruş, gaz yağında 7 kuruş indirim olmuştu.

Bu gece yarısından itibaren benzinde yürürlüğe girecek olan 4 kuruşluk indirimden sonra İstanbul'da 1 litre 95 oktan benzinin litresinin 4,33 TL'den 4,29 TL'ye; Ankara'da 4,34 TL'den 4,30 TL'ye düşmesi bekleniyor. 

NEDEN DÜŞÜYOR?

Petrol fiyatlarında, OPEC'in üretimi kısma yönünde bir adım atmaması ve pazar payını koruma stratejisi devam ettirme kararıyla başlayan aşağı harekette dün fiyatlar 2015 yılının en düşük seviyesine gerilerken, 2008-2009 finansal krizinde görülen seviyelere yaklaştılar.

VE 40 DOLARIN ALTINDA! 

Brent petrolü 40 doların altına geriledi. Batı Teksas petrolünün varil fiyatı dün 40,15 dolardan 37,50 dolar/varil seviyesine kadar geriledi. Brent petrol saat 16:05 itibariyle yüzde 1.77 düşüşle 40.01 dolardan işlem görüyor. 

RUSYA İÇİN EN BÜYÜK TEHDİT! 

Uzmanlar Rusya ekonomisi için en büyük tehdidi petrol fiyatlarındaki düşüş olarak görürken, 35dolar seviyelerine gerileyebilecek bir petrolün bile Rusya ekonomisi için tehlikenin boyutunu artırarak, ekonomik krizin hissedilebilirliğini güçlendirebileceğini belirtiyor.

'REKABETİN OLDUĞU YERDE ALICILAR DAHA GÜÇLÜDÜR'
 
Milliyet'ten Ayşe Ekin Gündüz'ün haberine göre Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut, son zamanlarda petrol fiyatlarında sert satış baskının etkili olduğuna işaret ederek, "Rusya Ukrayna geriliminin başladığı zamanlarda jeopolitik riskler nedeniyle 115 USD'leri gören petrol özellikle küresel talebin azalması ve petrol üretim ülkelerin pazar paylarını kaybetmemek adına üretimlerini kısmak yerine artırmaları ile düşüşünü hızlandırdı. Türkiye için ise bu hikaye olumlu sonuçlara neden olmaktadır, sonuçta rekabetin olduğu her yerde alıcılar daha güçlüdür."

"Dolardaki hızlı değer kazancı bizim cari açık verimizde olumlu gelişmeleri sınırlarken 40 dolar gibi rakamları görmemiz beklentilerden iyi bir cari açık rakamına ulaşmamızı sağladı" diyen Karabulut, sözlerine şöyle devam etti:

10 DOLARLIK DÜŞÜŞÜN CARİ AÇIĞA ETKİSİ NE?

"Petrol fiyatlarında 10 dolar düşük cari açığın 4,4 milyar USD düşmesine neden oluyor. Bu muhtemelen bu seneyi tahmini cari açıkta 19 milyar USD'lik, petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklı pozitiflikle kapatmamızı destekleyecek. Tam FED öncesi cari açık sorunu olan bir ülke için büyük bir şans olarak görülmelidir. Şu an ibre Türkiye için pozitif senaryoyu getirirken önümüzdeki sene için belirsizlik doğurmaktadır.

'30 DOLAR GERİ ÇEKİLME GÖRÜLEBİLİR'
 
Brent petrol fiyatlarında şuan takip ettiğimiz nokta 42 USD seviyesidir, bu seviyenin altında kalmaya devam etmesi halinde önümüzdeki haftalarda 36 USD ve 30 USD seviyelerine doğru geri çekilme görülebilir. Zaten şuan yukarı yönlü hareketi destekleyebilecek bir temel beklentide ufukta görülmüyor. Ancak petrol 47 USD nin üzerine yükselmesi halinde satış baskısından kurtulabilir. Bu seviyeye kadar olan yükseliş sadece yeni pozisyon yani satış yönünde pozisyonları tetikleyecektir."

KRİZİN HABERCİSİ Mİ?

Destek Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen ise, şunları söyledi:

"Petrol fiyatlarının son yaşanan kriz dönemindeki seviyelere kadar gerilemesi küresel talep endişelerini bir kat daha artırıyor. ABD kaynaklı 2008 yılında yaşanan küresel kriz sonrası petrol fiyatları talep yetersizliğinden kaynaklı kısa süre içerisinde sert bir şekilde düşmüştü. Emtia tarafında yaşanan bu aşağı yönlü hareket sonrası petrol fiyatlarının kriz dönemindeki seviyelere gelmesi yatırımcıları düşündürüyor. Arz fazlası ve OPEC politikalarının yansımalarına bakıldığında petrol tarafındaki bu zayıf seyir devam edebilir ancak kriz seviyelerine kadar gerilemesi de ayrıca dikkate değer bir gelişme olarak görülmelidir."

Sonraki Haber