Otelcilerden çöküş açıklaması

Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Bayındır, turizmdeki çöküş hakkında açıklama yaptı

Türkiye Otelciler Birliği (TÜRBO) Başkanı Timur Bayındır; sektörün Mayıs ayı performansının ardından, turizmde bu yıl çift haneli daralma yaşanmasının kesinleştiğini söyledi.

Bayındır, Rusya ile gerilen ilişkiler, son dönemde yaşanan bombalı saldırı olayları ve artan güvenlik endişeleri nedeniyle İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelindekiotel doluluk oranlarının sert düşüş kaydettiğini belirtti.

Yaz dönemine ilişkin rezervasyonlarda da kayda değer bir iyileşme yaşanmaması ve fiyat düşüşleri nedeniyle önümüzdeki aylarda gelirlerdeki düşüşün daha da hızlanacağını tahmin ettiklerini belirten Bayındır; yıl sonu gelir hedeflerine ulaşılmasının mümkün görünmediğini ifade etti.

Turizm, Türkiye'nin cari açığın finansmanında en büyük kalemlerden biri konumunda bulunuyor.

Güncel OVP'ye göre turizm (seyahat) gelirlerinin 2015'te 27 milyar dolara gerilemesi ve 2016'da da bu seviyede kalması bekleniyor.

İLK ÇEYREKTE DARALDI

TÜİK verilerine göre, turizm gelirleri ilk çeyrekte yüzde 16.5 azalarak 4.07 milyar dolaroldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerinin açıkladığı Ocak-Mart verilerine göre, yabancı ziyaretçi sayısı da yüzde 10.3 düşüşle 4.06 milyon kişi oldu.

TÜROB'un geleneksel öğle yemeğinde Reuters'a değerlendirmede bulunan Bayındır, resmi rakamların ilk üç aya işaret etmesine karşın, sektörün Nisan ve Mayıs performansının da önümüzdeki döneme ilişkin iyi sinyal vermediğini belirterek, "Güvenlik endişeleri turizmi sekteye uğratıyor. Birçok ülkenin vatandaşlarını Türkiye'ye seyahat konusunda uyarması nedeniyle Türkiye'ye turist gelişi maalesef olmuyor. Turistlerin gelmemesi tamamen güvenlik ve imaja dayalı" dedi ve ekledi:

"ÖNGÖREMİYORUZ"

"Mayıs ayındaki gidişatı da gördükten sonra sektördeki düşüşün bu yıl çift haneli olacağına eminiz. Rakam veremiyoruz çünkü çift hanenin ulaşacağı seviyeyi öngöremiyoruz."

TÜROB verilerine göre, Nisan ayında Türkiye genelinde otellerin doluluk oranları geçen yıl aynı dönemdeki yüzde 66.9 seviyesinden yüzde 52.2'ye geriledi.

Aynı dönemde İstanbul'daki otellerin doluluk oranları ise yüzde 74 seviyesinden yüzde 50.3'e düştü. Bu düşüş, son 10 yılın en sert düşüşü oldu.

Doluluklardaki düşüşün Mayıs ayında daha da artacak gibi göründüğünü ifade eden Bayındır, "Mayıs-Ağustos arasındaki dönem sektörün en dolu ayları. Dolayısıyla bu aylardaki doluluk oranlarında yaşanacak gerileme nedeniyle gelirlerdeki düşüş de daha kuvvetli olacak" dedi.

FİYAT REKABETİ GELİRLERİ VURDU

Bayındır, az sayıdaki turisti çekebilmek için oteller arasında yaşanan fiyat rekabetinin de gelirleri vurduğunu söyledi.

TÜROB verilerine göre, Nisan ayında İstanbul'da elde edilen ortalama odabaşı gelir, geçen yıl aynı dönemdeki 96.3 eurodan 57.7 euroya geriledi.

Turizmdeki kayıpların yerli turistle telafi edilmesinin mümkün olmadığını belirten Bayındır, hükümetin sektörü desteklemek için getirdiği teşvikleri ise olumlu bulduklarını; ancak yeterli görmediklerini söyledi.

Hükümet, geçtiğimiz aylarda turizm sektörüne destek sağlamak amacıyla önce "Turizm Acil Eylem Destek Paketi"ni ardından da "Turizm Sektörü İstihdam Destek Paketi"ni açıklamıştı.

Bayındır, konaklama sektöründe SGK ve muhtasar ödemelerin 18 ay faizsiz olarak ertelenmesi, 2017 sonuna kadar sosyal sigorta primlerinin yarısının merkezi bütçe tarafından karşılanması ve konaklama sektöründe esnek çalışma modelinin en kısa süre içerisinde hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Bayındır ayrıca, sektörün bu zor döneminde gelen asgari ücret artışı nedeniyle sektördeki bir çok tesiste de yüzde 25'e varan istihdam daralmaları gözlendiğini söyledi.

Sonraki Haber