Osmangazi Köprüsü 3 gün sonra açılıyor
İstanbul ile İzmir arasındaki mesafeyi 3.5 saate indirecek projede geri sayım başladı.
İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osmangazi Köprüsü'nün açılmasıyla Kocaeli'nin Gebze ve Diloavası ilçelerindeki sanayi yükünün azalması hedefleniyor.
Yaklaşık 39 ayda tamamlanan dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada yer alan köprüde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılacağı törenle 30 Haziran'da gerçekleştirilmesi planlanan açılış öncesi hazırlıklar tamamlandı.
İzmit Körfezi'nin iki yakasındaki Yalova ve Kocaeli'yi birleştiren köprü sayesinde Gebze ve Dilovası'ndaki sanayi yükünün hafiflemesi bekleniyor.
Dilovası Kaymakamı Harun Şahin, köprünün sadece Türkiye'nin değil dünyanın dev projeleri arasında yer aldığını, dünya tarihine geçen bir köprüye ev sahipliği yaptıklarını anlattı.
Şahin, köprünün bölgeye çok olumlu etkilerinin olduğunu vurgulayarak, köprünün en net görülebildiği yer olan Dilovası'nda arsa ve konut fiyatlarının arttığını belirtti.
"BÖLGEDEKİ SANAYİ BASKISINI DA BİR MİKTAR AZALTACAKTIR"
Bu bölgeye çok büyük insan akışı olacağına işaret eden Şahin, şunları söyledi:
"Köprünün hemen yanına AVM'ler yapılıyor. Buradaki AVM'de tahmin ediyorum bine yakın personel çalışacak. Bu istihdam da bizim mahallerden temin edilecek. Ayrıca Dilovası'nda sadece 5 tane OSB var. Gebze, hatta Tuzla'yı bile sayarsak 20'ye yakın OSB bu bölgede. Gebze ve Dilovası artık doyuma erişmiş ve sanayi parseli fiyatlarının da çok yüksek olduğu, sanayicinin artık ciddi olarak sıkıntı çektiği bir bölge. Bu köprüyle beraber artık karşı tarafa doğru bu zenginlik, bu imkanlar akacak. Yalova'da, Balıkesir'de OSB kurulma çalışmalarını duyuyoruz. Bu bizim bölgedeki sanayi baskısını da bir miktar azaltacaktır. Bölgenin yaşanabilirlik standardını yükseltecek."
Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker ise kısa bir sürede köprünün tamamlandığını vurguladı.
Köşker, bu bölgenin tarihi açıdan da önemli bir yer olduğunu, Fatih Sultan Mehmet'in bu bölgeye değer verdiğini, Osmanlı'nın da kuruluşun buradan başladığını bildirdi.
"KÖPRÜ BÜTÜN SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE KATKI SAĞLIYOR"
Gebze'nin sanayi kenti olduğuna dikkati çeken Köşker, 13 OSB'nin ulaşım akslarından biri olan köprünün önemine değindi.
Köşker, köprü açıldıktan sonra ulaşımda ciddi bir rahatlama olacağını belirterek, tatildönemlerinde feribotların önünde D100'e kadar kuyruk yaşandığı günleri bildiklerini söyledi.
İzmit Körfezi'nin gerdanlığını, vatandaşların ciddi anlamda önemsediğine işaret eden Köşker, "Hiç buradan geçmeyecek vatandaş bile ilgili. Çünkü Eskihisar sahil kent. Sahilimiz var. Akşamları vatandaşlar orada çayını içerken, Kocaeli'nin ışıklı boğaz köprüsünü görecek. O çayın keyfi farklı olacak. İstanbul Boğazı'nı aratmıyor. Yazın mükemmel bir manzara var. İstanbul ve diğer illerde yaşayan vatandaşlarımızın görmek istediği bir alan haline gelecek. Ayrı bir güzelliği var." değerlendirmesinde bulundu.
Köşker, Gebze'nin Kocaeli'nin en pahalı konut ve arsalarının bulunduğu yer olduğunu, arsa üretemediklerini, kentsel dönüşüm çalışmalarının yapılması gerektiğini belirtti.
Yalova'da OSB kurulacağını aktaran Köşker, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bununla birlikte Gebze'deki OSB'lerden ciddi anlamda Yalova OSB'ye bir geçiş de olacak. Çünkü Gebze'de yer kalmadı. OSB'ler dolu. Gebze'deki sanayici, büyüyen tesislere, yeni yatırımlar yapamadıkları için yeni alan arayışları içerisinde, yeni yatırımları içerisinde. Bunun için en yakın yer bu köprüden sonra Yalova olacak. Bu köprü hem bir şehrin ekonomik gelişimi hem de kalkınmasını sağlayacak. İşçi taşıma kolaylaşacak. Köprü bütün sorunların çözümünde katkı sağlıyor."