Moody's'den Değişiklik Beklenmiyor
Ekonomistler, Moody's'in cuma günü yapacağı Türkiye değerlendirmesinde kredi notu ve görünümünün teyit edileceğini öngörüyor- Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Direktörü Kırali:- "Küresel sermaye akımlarındaki iyileşme, cari açıkta devam e
İSTANBUL (AA) - MURAT BİRİNCİ / BELGİN YAKIŞAN MUTLU - Ekonomistler, Moody's'in cuma günü yapacağı Türkiye değerlendirmesinde kredi notu ve görünümünde değişiklik beklemiyor.
AA muhabirine, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in cuma günü yapacağı gözden geçirme öncesi değerlendirmelerde bulunan ekonomistler, kuruluşun, Türkiye'nin "Baa3 " kredi notu ve "negatif" görünümünü teyit edeceğini öngörüyor.
Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Direktörü Ali Kırali, Moody’s’in 4 Aralık 2015'teki değerlendirmesinde öne çıkarılan Türkiye'nin güçlü ve zayıf yönlerinde bazı değişimler olsa da dengeli durumun değişmediğini ifade etti.
Bu çerçevede, bazı risklerin gerçekleşme ihtimalinin son dönemde azaldığını, güçlü bazı noktalarda ise bir miktar bozulma olduğunu söyleyen Kırali, "2015 yılında ekonominin esnekliği ve sağlamlığı bir kez daha test edilip güçlü büyüme performansı ile geçer not alırken, küresel para politikalarında koordineli duruş belirlemeye dönük işaretler ve düşük faiz hadleri dış finansmanda sıkışıklık yaşanma riskini azalttı." dedi.
Kırali, küresel sermaye akımlarındaki iyileşmenin, cari açıkta devam eden düşüşün ve kısa vadeli enflasyon görünümündeki iyileşmenin, ülke görünümü ve kredi notu üzerindeki pozitif noktalar olarak görülebileceğini dile getirdi.
Moody’s açıklamasında, hükümetin 2016 Eylem Planı çerçevesinde attığı genişlemeci adımların kamu maliyesi ölçütlerinde bir miktar kötüleşmeye yol açtığı vurgusunun yapılabileceğini anlatan Kırali, şunları kaydetti:
"Ayrıca yapısal reformlar konusunda ilerlemenin sınırlı kalmasının, eleştiri konusu olabileceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte küresel bir olgu olan terör ve jeopolitik gerilim nedeniyle turizm sektörünün karşılaşabileceği zorlukların da Türkiye ekonomisi için risk oluşturduğuna dikkat çekilebilir. Bu dinamikler ışığında Moody’s’in 8 Nisan tarihinde beklenen açıklamasında, her iki yöndeki riskler arasındaki dengenin ciddi bir değişim göstermediğine dikkat çekilerek Türkiye’nin negatif ülke görünümünün ve Baa3 notunun sabit tutulacağını düşünüyoruz."
- "Turizm gelirlerindeki düşüş cari açıkta yönetilemez bir boşluk oluşturmaz"
Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici ise Moody’s’in not veya görünümde bir değişiklik yapmasını beklemediğini ifade ederek, "Son değerlendirmesine kıyasla büyüme, enflasyon görünümü daha iyi, dış finansman koşulları iyileşti, politik risk azaldı." görüşünü paylaştı.
Turizm gelirlerindeki düşüşün cari açıkta yönetilemez bir boşluk oluşturmayacağına dikkati çeken Derici, mali tarafın çok güçlü, borçlanma ihtiyacının düşük düzeylerde olduğunu belirtti.
Derici, ancak jeopolitik riskler ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı ile ilgili belirsizliğin, görünümün pozitife çevrilmesinin önündeki en önemli engeller olacağını savundu.
- "Not görünümünde değişiklik beklemiyorum"
Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı da geçmiş döneme kıyasla Türkiye’de ekonominin görünümüne bakıldığında güçlü büyümenin, sıkı tutulmaya devam edilen kamu maliyesi ve düşen cari açığın olumlu yönler olduğunu vurguladı.
Yüksek kalmaya devam eden enflasyon ve artan politik/jeopolitik risklerin ise olumsuz yönler olduğuna işaret eden Kanlı, "Bu unsurların tamamı bir arada değerlendirildiğinde notta ve görünümde bir değişiklik için yeterli görünmüyor. Moody’s de bunlara vurgu yapacaktır. Ayrıca daha önceki değerlendirme metinlerinin neredeyse tamamında değindiği gibi yavaşlayan sermaye akımlarına karşı Türkiye'nin kırılgan olduğunu vurgulamaya devam edecektir." diye konuştu.
- "Negatif bir değerlendirme ihtimali az"
Roubini Global Economics EMEA Bölgesi Kıdemli Ekonomisti Maya Senussi, Moody's'in, Türkiye'nin ekonomik büyümesi ve güçlü kamu dengesine ilişkin yaptığı son değerlendirmeyi anımsatarak, şunları kaydetti:
"Dış finansmandaki zorluklar ve devam eden jeopolitik risklere rağmen bu pozitif değerlendirme, negatif bir açıklama ihtimalinin az olduğuna işaret ediyor. Aslında, temkinli olma tarafında hataya düşebilecekleri halde Moody's'in, Türkiye'nin not görünümünü durağana çekmesine ilişkin ihtimaller de artmıştır. Ancak buna ilişkin riskler nedeniyle bunu cuma günkü değerlendirmede yapmaktan kaçınacaklardır."
Senussi, Moody's'in, Türkiye'nin kredi not görünümünü 24 aydır negatifte tuttuğunu da hatırlattı.
- Türkiye'nin kredi notu
Moody's, 2015 yılının son not değerlendirmesinde, Türkiye'nin "Baa3" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu ve "negatif" not görünümünü teyit etmişti. Kuruluş, Türkiye'nin kredi notunu Mayıs 2013'te yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmış, 2014 başında Türkiye'nin görünümünü negatife çekmişti.
Fitch Rating, 26 Şubat 2016'da Türkiye'nin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu ve "durağan" not görünümünü korumuştu.
Standard & Poor's (S&P) ise 6 Kasım 2015'te Türkiye'nin "BB+" olan kredi notunu ve "negatif" olan görünümünü teyit etmişti.