Mert Başaran Dolar'ın neden 2 katı artması gerektiğini ilkokul çocuğuna anlatır gibi anlattı

''Dolar almak enayiliktir" açıklamasıyla dikkat çeken ünlü yatırım danışmanı Mert Başaran, 32 TL bandında sıkışıp kalan Dolar kurunun neden artması gerektiğini en basit şekilde anlattı.

Özellikle gayrimenkul konusunda Türkiye'nin sayılı yatırım uzmanı arasında yer alan Mert Başaran aylardır 32 TL bandında yatay seyrini sürdüren Dolar kurunun aslında olması gereken seviyesini açıkladı.

Ekol TV'de canlı olarak yayınlanan Paranın Yönü adlı programa konuk olan Mert Başaran "Şu an ne domates, ne soğan en ucuz şey maalesef dolar! Doların uzun vadede bu kadar enflasyon altında kalması Türkiye'nin her konuda pahalı kalmasına ve dengenin bozulmasına neden olabilir" diyerek uyardı.

Mert Başaran Dolar kurunun neden artması gerektiğini de ilkokul seviyesinin bile anlayacağı dilden verdiği örneklerle tek tek anlattı.

Ey yeniçağ ve günboyu editörleri: Emeğimizi utanmadan sıkılmadan noktasından virgülüne kadar çalın tamam mı ?

 İşte Mert Başaran'ın o açıklamaları:

Enflasyon olmazsa sorun yok ancak enflasyonun olduğu yerde Dolar'ın yavaş yavaş artması gayet normaldir ki değerini korusun.

Şimdi biz bunu yapmazsak ne olur ? Anlatayım...

Faizler yüksek diye Dolar buralarda durmaya başladı. Sıkıştı kaldı. Bu sıkışmalar asla iyiyle sonuçlanmaz. Hayra  alamet değildir. Allah korusun deprem gibi, doğal afet gibi düşünün. Dere yatağına ev yapmak gibi düşünün.

1994 krizi de böyle oldu. Bir gün faizler düşürüldüğünde kopar gider vatandaş da bir anda panikler. Şu doların enflasyon kadar yavaş yavaş ufak ufak artmasına izin verilmeli ki patlama olmasın.

Şöyle düşünün vatandaş da anlasın diye esprili olacak ama... Eşin seni ya da sen eşini kızdırmışsın. Birinci gün kızdırdın hanımefendi ses çıkarmadı, ikinci gün yapmadı, üçüncü gün yapmadı. En sonunda 10'uncu gün bir patlar üzülürsün. Bunun yolu nedir ? Doktorlar da söyler; o gün tepkini göster ki birikmesin enerji. Dolarda enerjiyi biriktiriyoruz şimdi biz. Bu birikme bir sıkıntı yaratabilir. Dolayısıyla bu yavaş yavaş enflasyon kadar artmalı. Bakın bir yılda TL bazında yüzde 40 artmış dolar. Bu ne demek biliyor musunuz ? Dolar tutan parasının 1 yılda yüzde 35/40'ını kaybetmiş.

Çünkü şu an en kötü enflasyon yüzde 70. ENAG filan bakarsak yüzde 100'de biz devletin resmi verilerine bakalım, yüzde 70. Devlet diyor yüzde 65/70 enflasyon var, e sen Dolar'ı yüzde 40 arttırdığında Dolar tutan yüzde 35 para kaybediyor. Bu bir dolar tutan vatandaş için kötü, ancak o zaman da "Dolar tutmasın vatandaş TL'de kalsın" diyecekler peki daha büyük bir problemimiz var. Türkiye Dolar bazında pahalı kalıyor. Sen Dolar'ı böyle tuttuğun sürece, Dubai daha ucuz kalıyor adam oradan yatırım yapıyor. ABD daha ucuz kalıyor, oradan yatırım yapıyor. Fabrikacı, sanayici gidiyor daha ucuz diye yurtdışına yatırım yapıyor. İnsanlar yemek yemeye tatile Yunanistan'a gidiyor. Dolar'ı şimdi sen düşür 20 TL'ye Türkiye'de 300 Dolar'a yiyeceğin yemeği Yunanistan'da 150 Dolar'a yemeye başlayacaksın. O zaman da ekonomiyi sarsarsın. Bazıları bunu anlamıyor. Doları enflasyonun altında tutarsan suni bir şekilde refah yaratırsın o da sonra patlamayla çok ciddi sıkıntı yaratır. Enflasyon geçen sene 65/70 ise bu oranda değerlenmesi, ABD enflasyonu eksi Türkiye enflasyonu kadar Dolar'ı arttırmak lazım. Dolar'da bizi korkutan bu. 

Sonraki Haber