Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu merakla beklenen Temmuz ayı faiz kararını verdi ve faizlerin yüzde 50 seviyesinde sabit bırakıldığını açıkladı. Banka bir önceki toplantıda politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutmuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında bugün toplandı ve Temmuz ayı politika faiz kararı verildi.

Buna göre, Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50’de sabit tutulmasına karar verdi. TCMB'nin Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutulmuştu.

TCMB'den yapılan açıklamada, temmuz ayında enflasyonda geçici bir artış beklenildiği aktarıldı. Ayrıca hizmet enflasyonu, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının da enflasyonist baskıları sürdürdüğü belirtildi.

Ekonomistler, TCMB politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmasını bekliyordu. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 45 olarak hesaplanmıştı.

TCMB'den Temmuz ayı faiz kararı açıklaması

TCMB'den Temmuz ayı politika faiz kararının duyurulduğu açıklamada, "Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır." denildi.

İşte açıklamanın tam metni:

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50’de sabit tutulmasına karar vermiştir.

Haziran ayında aylık enflasyonun ana eğilimi belirgin bir zayıflama kaydetmiştir. Öncü göstergeler temmuz ayında aylık enflasyonun, para politikasının görece etki alanı dışında kalan yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler neticesinde geçici olarak artacağına işaret etmektedir. Buna karşın, ana eğilimdeki yükselişin nispeten sınırlı kalacağı öngörülmektedir. Yakın döneme ilişkin göstergeler yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşlamaya devam ettiğini teyit etmektedir. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip etmektedir.

Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir.

Kredi büyümesi ve kompozisyonu göz önünde bulundurularak makro finansal istikrarı ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek şekilde yabancı para kredilere yönelik ek önlemler alınmıştır. Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenmeye devam edilecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları, gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacaktır.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

Faiz beklenti anketleri neydi ?

Reuters anketine katılan 26 ekonomistin tamamı politika faizinin bu ay yüzde 50'de sabit tutulacağı tahmininde bulunmuştu. Anketteki soruya cevap veren 23 ekonomistin medyanına göre, yıl sonundan önce TCMB'nin ilk faiz indirimini gerçekleştirmesi hâlâ genel beklenti dahilinde. Tahminler yılsonuna kadar politika faizinin 500 baz puan düşüşle yüzde 45 seviyesine sınırlı gerileyeceği yönündeydi. Ankete katılan sadece beş kurum TCMB'nin yılsonuna kadar faizi sabit tutacağı görüşündeydi. Ancak Reuters anketi faiz indirimlerinin büyük bölümünün önümüzdeki yıl yapılacağını gösterdi. Reuters anketine göre TCMB'den 2025 sonuna kadar 2 bin 250 baz puan faiz indirimi bekleniyor.

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı, TCMB politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmasını bekliyordu.. AA Finans'ın anketi 15 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyan değeri, faizin yüzde 50'de sabit bırakılması yönünde olmuştu. Ekonomistlerin tamamı politika faizinin yüzde 50'de sabit bırakılacağını öngörüyordu. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 45 olarak hesaplandı. Yıl sonuna ilişkin beklentilerini paylaşan ekonomistlerden 3'ü yıl sonunda politika faizinin yüzde 50, 1'i yüzde 47,5, 6'sı yüzde 45, 1'i yüzde 42,5 ve 2'si yüzde 40 olacağını öngördü. 2 ekonomist ise yıl sonu tahmininde bulunmadı.

Bloomberg HT'nin 26 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette faiz kararı ilişkin beklentisi politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit tutulması yönünde olmuştu. Anket 26 kurum 2024 yıl sonuna dair faiz tahmini paylaştı. Buna göre piyasanın Temmuz’da 2024 yılının sonunda politika faizi için tahmini yüzde 47,5 seviyesi olmuştu. 2024 yıl sonu faiz tahminlerinde en yüksek beklenti yüzde 52,5 seviyesinde, en düşük beklenti yüzde 40 seviyesinde kaydedilmişti. Anket katılımcıları faizde ilk indirim beklentilerini de paylaştı. Buna göre tahminini paylaşan 26 kurumdan üçü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan ilk indirim hamlesini Eylül’de bekliyor. Bir önceki ankette bu sayı 1’di. 15 kurum ise yılın son çeyreğini kapsayan Ekim-Kasım-Aralık döneminde ilk faiz indirimini bekliyor.

Foreks Haber anketine katılan 16 ekonomistin tamamı faizin sabit bırakılacağı beklentisini dile getirmişti. Ankette, 2024 yıl sonuna ilişkin görüş veren 11 ekonomistin medyan faiz tahmini yüzde 45 olmuştu. Yıl sonu faiz tahminlerinde maksimum beklenti yüzde 52,5, minimum beklenti ise yüzde 40 seviyesinde gerçekleşmişti. Geçtiğimiz ayki ankette yıl sonu beklentisi yüzde 47,5, tahmin aralığı ise yüzde 58 ve yüzde 40 bandında oluşmuştu. "2024 yılında faiz indirimi bekliyor musunuz?" sorusuna yanıt veren 11 ekonomistin 8'i "evet", 3'ü ise "hayır" yanıtını vermişti. "2024 yılında faiz artırımı bekliyor musunuz?" sorusunu yanıtlayan 8 ekonomistin 1'i "evet", 7'si ise "hayır" cevabını vermişti. Ekonomistler ilk faiz kararının kasım ayında ve 250 baz puan indirim yönünde olacağını tahmin ediyor.. 12 ekonomistin 9'u ilk değişikliğin 250 baz puan indirim yönünde olacağı görüşünü iletti. İlk faiz kararı değişikliğinin zamanına ilişkin olarak ankete katılan 12 ekonomistin 4'ü Kasım 2024, 2'si Aralık 2024, 2'si Eylül 2024, 1'i Ekim 2024, 1'i Ocak 2025, 1'i Mart 2025, 1'i ise 2024 yılının 4. çeyreği ya da 2025 yılının ilk çeyreğinde olacağını öngördü. 12 ay sonrası için de tahmin ileten 5 ekonomistin medyan tahmini yüzde 35, maksimum beklentisi yüzde 50, minimum beklentisi ise yüzde 35 oldu.

Deutsche Bank Ortadoğu ve Doğu Avrupa Araştırma Müdürü Hans-Christian Wietoska da geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye ilişkin beklentilerini paylaşmıştı. Wietoska, büyüme yavaşladığında ve enflasyon gerilediğinde faiz indirimi için doğru zaman olacağını belirterek, "Bu yıl kasım ve aralık olmak üzere 500 baz puan faiz indirimi öngörüyoruz. Bu baz senaryomuz ve gevşeme gelecek yılın başlarında da sürecektir" demişti.

Toplantı tarihleri değişti

TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın katılacağı uluslararası toplantılar nedeniyle toplantı tarihi 25 Temmuz'dan 23 Temmuz'a çekilmişti.

Ağustos ayındaki toplantının tarihi ise 22 Ağustos'tan 20 Ağustos'a alınmıştı. Karahan, G20 Maliye Bakanları-Merkez Bankası Başkanları Toplantısı ile Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'na katılacak.

TCMB'nin Haziran faiz kararı

TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Yaşar Fatih Karahan başkanlığında toplanan Kurul'un, politika faizinin yüzde 50'de sabit kalmasına karar verdiği bildirildi.

Aylık enflasyonun ana eğilimindeki zayıflamanın mayıs ayında geçici bir kesintiye uğradığı belirtilen duyuruda, yakın döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte yavaşladığını teyit ettiği aktarıldı.

Duyuruda, hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğu kaydedilerek, "Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip etmektedir." ifadelerine yer verildi.

Sonraki Haber