Merkez Bankası, enflasyon raporunu açıkladı
Merkez Bankası aylık fiyat gelişmeleri raporunda enflasyona en belirgin katkının temel mal ve hizmet gruplarından geldiği ifade edildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), temmuz ayı fiyat gelişmeleri raporunu açıkladı. Raporda enflasyondaki artışa en belirgin katkının temel mal ve hizmet gruplarından geldiği belirtildi.
2022 yılında Cumhuriyet tarihi rekorlarını alt üst eden enflasyonda Temmuz 2022 rakamları dün açıklanmıştı. Enflasyon haziran sonu itibariyle yıllık bazda yüzde 78,62 seviyesine yükselmişti. Türkiye İstatistik Kurumu endişeyle beklenen Temmuz 2022 ayına ait tüketici enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜFE'deki (2003=100) değişim 2022 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %2,37, bir önceki yılın Aralık ayına göre %45,72, bir önceki yılın aynı ayına göre %79,60 ve on iki aylık ortalamalara göre %49,65 olarak gerçekleşti.
Bu rakamlarla yıllık tüketici enflasyonu 1998 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Verilere göre, Üretici fiyat endeksi ise temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 5,17, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 70,04, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 144,61 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 97,30 artış gösterdi.
ALKOLLÜ ÜRÜNLER VE TÜTÜN ÜRÜNLERİ ETKİLİ OLDU
Rapora göre, temel mal grubunda yıllık enflasyon tüm alt gruplarda yükseliş kaydetti. Bu dönemde, yıllık enflasyon hizmet grubunda lokanta-otelde gerilerken, ulaştırma ve kirada daha belirgin olmak üzere diğer alt gruplarda artmıştır.
Alkollü içecekler ve tütün ürünleri fiyatlarındaki artışta tütün ürünlerindeki vergi ayarlamasının sınırlı etkisinin yanı sıra üretici firmaların fiyatlama davranışları etkili oldu.
ENERJİ FİYATLARI ENFLASYONA KATKI YAPTI
Enerji enflasyonunun, uluslararası enerji fiyatlarındaki görünüme paralel olarak gerileyen akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarıyla düştüğü belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Uluslararası emtia fiyatlarının etkileriyle rafine petrol ve ana metal fiyatlarında gerileme gözlense de özellikle diğer enerji kalemlerinin etkisiyle üretici enflasyonundaki yükseliş sürmüştür. Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin mevsimsellikten arındırılmış aylık değişimi bir önceki aya göre artışa işaret ederken, göstergelerin yıllık enflasyonlarındaki yükseliş devam etmiştir"