Manisa ve Niğde'yi don vurdu !
Niğde ve Manisa'da etkili olan dolu yağışı, bir çok meyveye zarar verdi.
Dolu, Niğde ve Manisa'yı vurdu. Kiraz bahçeleri zarar gördü. 10 bin dekarlık üzüm bağında ürünler harap oldu.
Niğde’nin Ulukışla ilçesinde meydana gelen aşırı yağmur ve dolu yağışı kiraz bahçelerine zarar verdi. Dolu yağışı özellikle Darboğaz, Gümüş, Emirler, Hasangazi, Tekneçukur ve Kılan köylerinde etkili oldu. Ulukışla Ziraat Odası Başkanı Ali Emin Uğurlu, tamamı ihraç edilen Napolyon kirazının üretildiği bahçelerde incelemelerde bulundu. Zararın yaklaşık 30 milyon TL olduğunu belirten Uğurlu, "Bölgemizde meydana gelen dolu yağışı nedeniyle 100 binden fazla kiraz ağacı zarar gördü.
'CİDDİ MAĞDURİYET VAR'
Üzgünüz, şaşkınız. Kimi ağaçlarda yüzde 50 ile 90 arasında dolu vurgunu tespit edildi. Çok ciddi anlamda magduriyet var. Devletimizden dolu yağışından zarar gören üreticilerimize gereken yardımın yapılmasını bekliyoruz" dedi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il ve ilçe yetkilileri de bölgedeki kiraz bahçelerinde hasar tespit çalışmalarına devam ediyor.
MANİSA'YI DA VURDU
Manisa’nın Alaşehir İlçesi’nde, önceki akşam saatlerinde başlayan şiddetli yağmur ve dolu yaklaşık 10 bin dekar arazide hasara neden oldu. Delemenler Mahallesi Dere Mevkii’nde iki evi su basarken MHP’li Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban ve Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, incelemelerde bulundu. Alaşehir İlçesi’nde yaklaşık yarım saat süren dolu ve şiddetli yağmur bağlık alanlarda ciddi zarara yol açtı. Subaşı, Delemenler, Hacıaliler, Girelli, Sobran, Belenyaka, Elemli ve Üzümlü mahallelerindeki bağları tahrip eden yağışla ilgili Alaşehir Ziraat Odası’nın başlattığı zarar tespit çalışmaları sürüyor.
SİGORTANIN ÖNEMİNİ HATIRLATTI
Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, 10 bin dekar bağda zarar tespit ettiklerini söyleyerek mağdur olan üreticilerden sigorta yaptıranların sigorta şirketlerine, yaptırmayanların ise İlçe Tarım Müdürlüğü’ne başvurmalarını istedi. Üreticilere sigortanın önemini hatırlatan Türk, "Sigortası olmayanlara devlet destekleme yapmıyor. Son yıllarda yaşanan afetlere rağmen üreticilerimizde sigorta bilinci oluşmadı. Bankalardan kredi kullanan üreticilerimiz zorunlu olarak sigorta yaptırdı. Ancak bu şekilde üreticilerin yüzde 60’ı sigortalandı. Devletin çiftçilerin banka kredilerini ertelemesi gerekir. Ertelemek yetmez, çünkü üretici zaten perişan olmuş, seneye yine ürün alamayacak. Borçlar yapılandırılmalı ve kredi yolları yine açık kalmalıdır" dedi.
İKİ EVİ SU BASTI
Alaşehir İlçesi Delemenler Mahallesi Dere Mevkii’nde Ramazan Kızıl ve Mehmet Sakarya’ya ait evleri de su bastı. Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban maddi hasar gören evlerde incelemelerde bulundu. Ev sahibi Ramazan Sarı akşam saatlerinde aniden bastıran yağmur ve dolu ile birlikte evin yanından geçen Kuyu Deresi’nin taştığını söyleyerek "Eşyalarımız göl haline gelen evin içinde yüzmeye başladı. Ağılda bulunan 23 adet koyunu dışarıya çıkararak kurtardık. 20 yıldır burada oturuyorum, her yağmurda aynı felaketi yaşıyorum. Yetkililerin kalıcı bir çözüm üretmesini istiyoruz" diye konuştu.
Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban ise en büyük tesellinin herhangi bir can kaybının yaşanmaması olduğunu söyledi. Maddi hasar oluştuğunu belirten Başkan Karaçoban, "Yaşanabilecek başka afetlere karşı önlemlerimizi alacağız. Maddi hasar gören ailelerimize belediye olarak gerekli desteği vereceğiz. Ailelerin zararı tespit edildi" dedi.