''Kur korumalı'' da işe yaramadı, döviz hesapları patladı

Türk Lirası karşısında Cumhuriyet tarihi rekorunu kırarak, Türk Lirası'nın en çok değer kaybeden para birimi haline gelmesine yol açan dolar kurunu dizginlemek için atılan adımlar karşılıksız kalınca, bankalardaki TL mevduatları gerilerken, dolar hesaplarının payı yüzde 72'ye ulaştı

Döviz endeksli mevduat sistemi bankalardaki döviz hesaplarını patlattı. Artık Türkiye’de bankalarda duran her 100 liranın 72 lirası ya doğrudan döviz ya da dövize endeksli. Üstelik bu paranın dövize endeksli bölümüne ya Merkez Bankası’nın ya da Hazine’nin doğrudan garantisi de var. Dolayısıyla doların fiyatındaki her 1 liralık artışın kamuya maliyeti 55-60 lirayı buluyor.

Türkiye Aralık ayı sonunda Dövize Endeksli Mevduat uygulamasını başlattığında döviz mevduatın toplam mevduat içindeki payı yüzde 62’ydi ve hedefin “liralaşmak” yani bu döviz mevduatının azalmasını sağlamak olduğu ilan edilmişti. O günden bu güne sınırlı bir azalma oldu, toplam mevduat içinde doğrudan döviz mevduatının oranı yüzde 58’e indi. Ama hem bu dövizden bozulan yüzde 4 hem de üzerine o tarihe kadar TL’de duran yüzde 10’luk mevduat daha eklendi ve KKM ortaya çıktı.

100 LİRANIN 72 LİRASI DÖVİZE ENDEKSLİ

Şimdi Türkiye’de bankalarda duran her 100 liranın 72 lirası ya doğrudan ya da KKM aracılığıyla dövizin fiyatına endeksli. Bütün mevduat içinde KKM’nin payı yüzde 13,68 oranında. Bu oranda, doların fiyatındaki her 1 liralık artışın kamuya maliyeti 55-60 milyar lira olarak hesaplanıyor.

Sonraki Haber