Kriz Kahini konuştu !
Kriz Kahini olarak bilinen Prof. Nouriel Roubini, ilginç açıklamalarda bulundu.
Dünya Ekonomik Forumu için Davos'ta bulunan Prof. Nouriel Roubini, "Henüz 2008 değil ama hükümetler acil bir şeyler yapmalı" dedi.
Küresel piyasalarda Kriz Kahini olarak bilinen New York Üniversitesi Ekonomi Profesörü Nouriel Roubini global piyasaları kasıp kavuran satış dalgasının yol açtığı kargaşaya bakıp da çok kötümser düşünmüyor.
2008 finansal krizini tahmin ederek 'Kriz Kahini' lakabını kazanan Nouriel Roubini Dünya Ekonomik Forumu için bulunduğu Davos'ta businessinsider.com'a konuştu.
'Ayı piyasası değil düzeltme'
Roubini, 2016 yılının ilk gününden bu yana piyasalarda yaşanan kargaşayı bir ayı piyasası olarak değil " düzeltme" olarak değerlendiriyor.
Nouriel Roubini mülakat için Belevedere oteli restaurantı yada karla kaplı Davos sokakları yerine sahibi olduğu TechnoGym'in tanıtım fuayesini seçti. Bir yandan aletlerle ağırlık kaldıran Roubini bir yandan da soruları yanıtladı.
Roubini, BusinessInsider'dan Henry Blodget'ın " Sizce dünya ekonomisinde yaşananlar yeni bir 2008 değil mi?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Hayır... Yeniden 2008 yaşanmasını beklemiyorum. Küresel bir resesyon ya da finansal bir kriz beklemiyorum. Son günlerde yaşanan kargaşa başta Çin ekonomisinin sert inişi ve ülke borsaları ile para biriminin çökeceği endişeleri gibi birçok faktöre bağlı. Bana göre Çin'de bir sert iniş değil 'sarsıntılı' iniş yaşanıyor. Bu sene ekonomik büyüme yüzde 6'lardan yüzde 5 doğru gidiyor. Yüzde 4'ten yüzde 0 diyenler yanlış düşünüyor. Böyle düşünenler Çin'de hizmet sektörünün imalat sektöründen daha hızlı büyümesini atlıyor.
ABD ekonomisi yavaşlıyor. Özellikle imalat sektörü. Petrol fiyatlarının düşük seyretmesi negatif. En azında kısa vadede. Çünkü ABD petrol ve enerji üreten ülkelerin başında geliyor. Petrol fiyatlarını belirleyen sadece arz şoku değil. Küresel talepteki endişelerde fiyat belirleyişinde etken. Petrolde düşük talep küresel ekonomi için olumsuz.
'Ortadoğu darmadağın'
Ortadoğu karmakarışık. Suudi Arabistan ile İran arasındaki vekalet savaşı gün geçtikçe kızışıyor. Avrupa'da da terörizm ve sığınmacı krizi yaşanıyor. Grexit ve Brexit riskleri... Avrupa büyük sorunlarla karşı karşıya.
"PBoC, ECB, BOJ daha da gevşeyecek"
Gelinen son noktada Çin Merkez Bankası (PBoC) daha fazla gevşemek zorunda. Çin merkezi yönetimi ekonomiyi canlandırmak için bir dizi mali hamleler yapmalı. Fed yeni bir faiz artırımına gitmeden önce beklemede kalacağını daha açık bir biçimde işaret edecek. ECB ve Japonya Merkez Bankası da gevşeyecek.
Bütün merkez bankaları yapılması gerekenleri yaparsa bu düzeltmeyi durdurabilir ya da terse çevirebilir. "