Kredi kartlarında asgari ödeme tutarı bir kez daha değişiyor

Türkiye'de ay sonunu getiremeyen vatandaşların denize düşen yılana sarılırmış misali temel ihtiyaç harcamaları için bile karşıladığı kredi kartlarında asgari ödeme tutarları bir kez daha arttırılıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir televizyon programında kredi kartı harcamalarıyla ilgili yaptığı açıklama ile dikkatleri üzerine çekmişti.

Şimşek'in, gelişmiş ülkelerde kredi kartı taksit uygulamalarının bulunmadığını belirtmesinin ardından, kart sahiplerini ilgilendiren yeni düzenlemelerin gündeme geleceği öngörülüyor.

Bu süreçte Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartlarına yönelik aşamalı bir kısıtlama planı üzerinde çalışmalarını sürdürürken, ilk adımda kredi kartlarının asgari ödeme oranlarında artışa gitme kararı aldığı öğrenildi.

ASGARİ ÖDEME ORANLARI YÜKSELTİLECEK

Türkiye'de uzun süredir kredi kartı asgari ödeme tutarları belirli kriterlere göre ayarlanıyor. Örneğin, belirli bir limitin altındaki kartlar için yüzde 30, üst limitli kartlar için ise yüzde 40 olarak uygulanmıştı.

2020 yılında pandemi sürecinin etkileriyle birlikte iş hayatının durması ve harcamaların artması sebebiyle, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından kredi kartı limitlerinde düzenlemeler yapılmıştı.

Bu düzenlemeye göre, 25 bin liranın altındaki kartlar için asgari ödeme oranı yüzde 20'ye sabitlenirken, üzerindeki kartlar için yüzde 40 olarak belirlenmişti. Ancak şimdi, bu oranlarda değişiklik yapılması planlanıyor.

İlk aşamada, alt limitli kartlar için asgari ödeme oranının yüzde 30'a yükseltileceği düşünülüyor. Ayrıca, halihazırda 25 bin liranın üzerinde limiti olan kredi kartları içinse asgari ödeme tutarının yüzde 60'a çıkarılması gündemde.