Kredi kartı sahipleri bu tuzağa dikkat!
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) ve Tüketici Dernekleri Federasyon’u (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, sosyal medyada yer alan reklamların büyük bölümünün tüketiciyi dolandırdığını söyledi.
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) ve Tüketici Dernekleri Federasyon’u (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, sosyal medyada yer alan reklamların büyük bölümünün tüketiciyi dolandırdığını söyledi.
Sosyal medyada yer alan yanıltıcı reklamların hedefine ulaşmaması için vatandaşların bunlara ilgi göstermemesi ve sipariş vermemesi konusunda uyarıda bulunan Koçal, ‘Tüketici bu sponsorlu reklamları güvenli bulup, fiyatı uygun bularak marka ürünler sanıp hemen sipariş verip ödemede bulunuyor. Ancak sponsorlu reklamda gösterilen, marka ürün değil, kalitesiz ve para verilip alınmayacak bir ürün geliyor” dedi.
Bu aşamamadan sonra tüketicinin haklarını araması konusunda yapabileceği çok fazla bir seçeneği bulunmadığını ifade eden Aziz Koçal, “Çünkü bu sponsorlu reklamların yer aldığı sosyal medya kuruluşları yurtdışı menşeili oldukları için başvuru olanakları ve hak arama seçenekleri kısıtlı” dedi.
Ucuz fiyat etkiliyor
Sponsorlu sosyal medya reklamlarının çeşitli ürünler üzerinden olduğunu belirten Koçal; tüketicinin en çok sunulan marka ve fiyat üzerinden yönlendirildiğini söyledi.
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) ve Tüketici Dernekleri Federasyon’u (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, “Tüketici, örneğin ayakkabıda çok bilinen bir markanın sponsorlu reklamını görünce teklif edilen fiyatı sorgulamadan, ucuz bulup, kaçırmamak amacıyla hemen sipariş veriyor. Ancak gelen ayakkabının o marka ile alakasının olmadığını eline alınca anlıyor. Fakat Bu mağduriyetin giderilmesinin önü tıkalı. Çünkü bu tür dolandıran reklamlar yabancı sosyal medya kanalında yer alıyor. Fiyatı 400 Türk Lirası (TL) olan ayakkabıyı 100 TL’ye alamazsınız. Sorgulamadan, gerçek fiyatla karşılaştırmadan bu tip reklamlara kanıp sipariş vermeyin” diye konuştu.
Denetime rağmen...
Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu’nun kurulduğu ilk yıllardan bu yana, yapmış olduğu özverili çalışmaları sonucunda, aldatıcı ve örtülü reklamların sayısında azalmalar olduğunu ve bu görüşlerini bakanlığa da ilettiklerini söyleyen Koçal, tüketiciyi reklam yolu ile aldatan firmalara karşı uygulanan durdurma, düzeltme ve para cezalarının Reklam Kurulu’nu tüketiciyi koruyan kuruluşlar arasında ilk sıraya yerleştirdiğini ifade etti. Koçal, buna karşın yazılı ve görsel basın ile firmaların web sayfalarında yayınlanan aldatıcı reklamlara getirilen sıkı denetim sonucunda bazı kötü niyetli firma ve kişiler denetimsiz bir alan olarak gördükleri Facebook, Twitter ve İnstagram gibi sosyal medya alanlarına yöneldiklerini söyledi.
Ayakkabıdan saate kadar her şey var...
Türkiye’de 45 milyondan fazla kullanıcısı olan Facebook’ta, özellikle sponsorlu reklam adı altında çok cüzi bir ücret ödeyerek her türlü sahte markalı ve aldatıcı ürünün rahatlıkla pazarlandığını ileri belirten Koçal şöyle konuştu:
“Bilinen markaların taklitleri ile ayakkabı, t-shirt, saat ve hatta her türlü hastalığı yüzde yüz tedavi ettiğini iddia eden bio enerji firmaları, yakıtta yüzde 15 tasarruf sağladığını iddia eden borlu motor katkılarına kadar her türlü aldatıcılık Facebook ve benzerleri sosyal medyaya kaymış, firmalar beş on lira gibi düşük bütçelerle sosyal medya üzerinden verdikleri linkler ile tüketicileri aldatmaya devam ediyorlar.
Biz de TÜDEF Reklam İzleme Komisyonu olarak bu tür reklamları tespit edip Reklam Kurulu’na bildirmeye devam ediyoruz.
Reklam Kurulumuz sosyal medya üzerinden reklam yapan bu aldatıcı firmalar ile de çok yoğun bir şekilde mücadelesini sürdürmekte, Facebook’ta yayını kaldıran, linkini kapatan firmaları dahi cezalandırmaktadır. Tüm bu çabalara karşın, bu firmalar birkaç gün yayında kalarak adeta “vur kaç“ usulü ile binlerce tüketiciyi aldatmaya devam etmektedirler. Ülkemizde 45 milyon insanın girdiği bu mecra, ne yazık ki bir mecra kuruluşu olarak görev ve sorumluluğunu yerine getirememekte, yalnızca şikayet üzerine bu tür reklamların yayınlarını ancak birkaç gün sonra silebilmektedir.”