Köyüne tesis kurdu, Avrupaya tohum ihraç ediyor
Adıyaman'a bağlı Eski Hısnı Mansur köyünde yaşayan Murat Olgun'un kurduğu tesiste üretilen tohumlar Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor- Olgun: "Tohumlarımızın kalitesi beğenilince ürünlerimize yurt dışından da talep geldi"- "(Perre) ve (Cendere) adını verdi
ADIYAMAN (AA) - MEHMET FATİH ASLAN - Adıyaman'da bir girişimci köyüne kurduğu tesiste ürettiği buğday, arpa, nohut, kırmızı mercimek ve tritikale tohumlarını Avrupa'ya ihraç etmeye başladı.
Merkeze bağlı Eski Hısnı Mansur köyünde yaşayan Murat Olgun (46), babasının izinden giderek 1990 yılında tohumculuk sektörüne yöneldi. Babasından öğrendiği mesleği 4 kardeşiyle daha da geliştiren Olgun, kurdukları tohum entegre tesislerinde ürettikleri buğday, arpa, nohut, kırmızı mercimek ve tritikale tohumuna talep gelince yurtdışına da göndermeye başladı.
Girişimci Murat Olgun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyden kente göçü önlemek amacıyla köye fabrika kurduklarını söyledi.
Yaptıkları Ar-Ge çalışmalarıyla ürettikleri tohumların kalitesinin kısa sürede beğenildiğini ifade eden Olgun, "Fabrikayı kurduktan sonra Ar-Ge birimimizi de geliştirerek, ürettiğimiz tohumları önce yurt içinde satmaya başladık. Tohumlarımızın kalitesi beğenilince ürünlerimize yurt dışından da talep geldi" dedi.
Geçen yıl ilk kez Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne tohum ihraç etmeye başladıklarını belirten Olgun, daha sonra Bulgaristan, Romanya, Rusya ve Bulgaristan üzerinden Fransa'ya 2 bin 200 ton buğday, arpa, nohut ve tritikale tohumu sattıklarını kaydetti.
- "İki çeşit tohum geliştirdik"
Ar-Ge çalışmaları kapsamında yeni tohum çeşitleri ürettiklerine işaret eden Olgun, şöyle devam etti:
"Son çıkan tescil yasasına göre onaylanan 'Perre' ve 'Cendere' adını verdiğimiz iki çeşit buğday tohumu geliştirerek, Türk tohumculuk sektörüne ivme kazandırdık. İnşallah bu yıl içerisinde yeni geliştirdiğimiz tritikale, nohut ve buğday çeşidini tescil etmeyi planlıyoruz. Artık yeni çeşitler piyasaya çıkacak. Daha verimli, insanların özveriyle yetiştirebileceği, hastalıklara dayanıklı tohumların gelişimine katkı sağlamaya çalışıyoruz."
Bu yıl 15 bin dekar alana arpa, 10'ar bin dekar alana buğday ve nohut, 3 bin dekar alana kırmızı mercimek, 2 bin dekar alana da tritikale ektiklerini vurgulayan Olgun, mevcut kapasitelerini iki katına çıkararak çiftçi ve bayilerle entegre şekilde büyümeyi hedeflediklerini dile getirdi.
- "Daha verimli ürünlerle daha fazla ülkeye açılacağız"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan da tohumculuk sektörünün, 2006'da tohumculukla ilgili kanununun değişmesiyle yükselişe geçtiğini söyledi.
Yasanın değişmesinin ardından tohumcuların, araştırma enstitülerinin ve üniversitelerin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile hareket ederek Türkiye'yi tohumculukta önemli bir yere getirdiğine işaret eden Alan, sektörün ciddi gelişme gösterdiğini vurguladı.
Türkiye'nin buğday unu ihracatında önemli bir yerde olduğunu ifade eden Alan, şunları kaydetti:
"Birçok üründe tohumu artık ithal etmiyoruz, aksine ihraç eder hale geldik. Bakanlığımızın son yaptığı çalışmalarla ihraç ettiğimiz tohum miktarı ithal ettiğimiz miktarı geçti. Adıyaman'dan da yurt dışına ilk gez geçen yıl tohum ihraç etmeye başladık. Bu yıl da daha fazla çeşit ve miktarda tohum ihraç etmeyi hedefliyoruz. Çünkü bu yıl yağışlar çok bereketli geçti. Nisan ayında da yağışlar aynı şekilde sürerse rekoltede patlama bekliyoruz."