adv adv Adv Adv
Haber3

Kısa dönem vekiller emekli olamayacak

Kısa dönem vekiller emekli olamayacak Kısa dönem vekiller emekli olamayacak

AK Parti, CHP, MHP ve HDP'de 7 Haziran'da vekil seçilip, 1 Kasım seçimleri için liste dışı kalan isimler milletvekili emekli maaşını alamayacaklar.

7 Haziran seçimlerinde parlamentoya girmeye hak kazanan AK Parti'den 53, CHP'den 3, MHP’den 8 ve HDP’den 3 yeni vekil aday listesinden çıkarıldı. Ak Parti'den Abdurrahim Boynukalın, Uğur Işılak, HDP'den Hatice Seviptekin, Selami Özyaşar, CHP'den Murat Özçelik, Orhan Düzgün ve MHP'den Durmuş Yalçın ile Zeynel Balkız 7 Haziran'da parlamentoya girmelerine rağmen iki yıl vekillik yapmadıkları için 8.200 TL civarında olan milletvekili emekli maaşını alamayacaklar.

Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre, 7 Haziran seçimlerinde ilk kez milletvekili olan AK Parti’den 53, CHP'den 3, MHP’den 8 ve HDP’den 3 yeni vekil, dün açıklanan 1 Kasım ‘kesin aday’ listeleriyle büyük bir hayalkırıklığına uğradı. 1 Kasım’a kadar sadece 5 aylık milletvekilliği maaşı alacak olan vekiller, yeni dönemde olmayacaklar. Bu isimler, vekillik görevini 2 yıl yapamadıkları için ‘milletvekili emeklisi’ de olamayacaklar.

8 BİN 200 TL MAAŞ

Yasa gereği bir ismin milletvekili emeklisi olabilmesi için en az 2 yıl parlamentoda görev yapma şartı bulunuyor. Emekli milletvekilleri 8 bin 200 lira civarında emekli aylığı alıyorlar. Emekli olup vekilliğe devam edenler ise 15 bin lira civarında milletvekili maaşıyla birlikte toplamda aylık 23 bin lira gelir elde ediyorlar. 

CHP’DE 3 İSİM LİSTE DIŞI

7 Haziran seçimlerinde CHP listesinden milletvekili seçilen 3 isim, 1 Kasım listesinde yer almadı. Bunlar İstanbul Milletvekili Murat Özçelik, Tokat milletvekili Orhan Düzgün ve Gaziantep milletvekili Mehmet Şeker oldu.

ÖZKES EMEKLİ VEKİL

7 Haziran seçimlerinde CHP listesinden milletvekili olan ancak seçimden yaklaşık 40 gün sonra CHP’den istifa eden İhsan Özkes de Meclise veda eden isimlerden oldu. Ancak  Özkes, 2011 seçimlerinden sonra 4 yıl milletvekili olarak görev yaptığı için ‘emekli vekil’ maaşından yararlanabiliyor.

MHP’DE 8 İSİM DEĞİŞTİ

MHP’nin 7 Haziran listesinden 8 isim 1 Kasım aday listesinde yer bulamadı. Bunlardan Tuğrul Türkeş, AK Parti listesinden aday gösterildiği için yeni dönemde hem emekli vekil hem de milletvekili maaşı alacak isimler arasında yer alıyor.

28 YIL SONRA MECLİSE VEDA ETTİ

1 Kasım listesinde yer bulamayan Meral Akşener ile 1987’’den beri, 28 yıldır Mecliste bulunan ancak kendi isteğiyle aday olmayan Murat Başesgioğlu uzun yıllardır parlamentoda bulunan isimlerden olması sayesinde, emekli vekil maaşını almayı sürdürecek. Ali Uzunırmak, Şefik Çirkin, Mustafa Erdem de emekli vekil maaşlarını almaya devam edecekler. Ancak Karabük Milletvekili Durmuş Yalçın, Manisa Milletvekili Zeynel Balkız MHP’nin yeni listesinde yer bulamayan ‘yeni vekillerden’ oldukları için ‘şanssız’ isimler arasında sayılıyor

HDP LİSTESİNDE 3 İSİM

HDP, 7 Haziran’da liste başı olan 38 ismin yerini değiştirdi. Seçim hükümetinde bakanlık teklifini reddederek HDP ile ters düşen Levent Tüzel listede yer almazken, Siirt Milletvekili Hatice Seviptekin ve Van milletvekilleri Selami Özyaşar ve Remzi Özgökçe de 1 Kasım adayları arasında gösterilmedi. Bu üç vekil de emeklilik hakkı kazanamadan Meclise veda etmiş oldular.

EN ÇOK AK PARTİ ÜZDÜ

AK Parti’de ise pek çok vekil liste dışı kaldı. 3 dönemlik vekillerin yeniden listelere alınması ve bazı isimlerle yolların ayrılmasıyla 7 Haziran’da seçilen 258 vekilden  53’ü liste dışı kaldı. Bunlar arasında halen seçim hükümetinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevinde bulunun İdris Güllüce ile Alev Dedegil, Halil Ürün, Recep Özel gibi eski vekiller de yer alıyor. Dolayısıyla bu isimler ‘vekil emekliliğine’ hak kazanmışken; Uğur Işılak, Abdürrahim Boynukalın,  Hüseyin Yayman, Muhsin Kızılkaya gibi isimler ‘emekli vekil’ olamadılar.

İŞTE LİSTE DIŞI KALAN AK PARTİ’Lİ VEKİLLER:

Sadullah Kısacık (Adana), Halil Ürün (Afyon), Remziye Sıvacı (Afyon), Nevzat Palta (Aksaray), Mehmet Sadık Atay (Aydın), İsmet Su (Bursa), Önder Matlı (Bursa), Cahit Bağcı(Çorum), Mehmet Yüksel (Denizli), Bilal Uçar (Denizli), Şemsettin Emir(Edirne), Şuay Alpay (Elazığ), Serpil Bulut (Elazığ), Talha Erol Durmaz (Erzincan),Adnan Yılmaz (Erzurum), Salih Koca (Eskişehir), Turhan Alçelik (Giresun),Kemalettin Aydın (Gümüşhane), Mehmet Alğan (Hatay), Recep Özel (Isparta), İdris Güllüce (İstanbul), Osman Can (İstanbul), Alev Dedegil (İstanbul), Hüseyin Yayman (İstanbul), Ethem Tolga (İstanbul), Sevim Savaşer (İstanbul), Özlem Zengin (İstanbul), Abdürrahim Boynukalın (İstanbul), Uğur Işılak (İstanbul) Mustafa Afşin Yazıcıoğlu (İstanbul), Cemil Şeboy (İzmir), Sevde Beyazıt Kaçar (Kahramanmaraş), Osman Kahveci (Karabük), Mehmet Uçum (Kars), Mustafa Gökhan Gülşen (Kastamonu), Ahmet Doğan (Kayseri), Yaşar Karayel (Kayseri), Kemal Tekden (Kayseri), Havva Çalış (Kayseri), Oğuz Kaan Köksal (Kırıkkale), Hamdı Irmak (Kırklareli), Cemalettin Kaflı (Kocaeli), Rüveyde Gülseren Işık (Konya), Muhammet Gültak (Mersin), Muhsin Kızılkaya (Mersin), Hasan Kökten (Muğla), İhsan Şener (Ordu), Seyit Eyyüboğlu(Şanlıurfa), Mazhar Bağlı(Şanlıurfa), Hamide Sürücü (Şanlıurfa), Fatma Gaye Güler (Tokat), Ayşenur İslam (Sakarya), Ali İnci (Sakarya).

2 YIL VEKİLLİK YAPMAK ŞART
Milletvekillerinin emekliliğe hak kazanabilmeleri için 2 yıl vekil olarak görev yapmalarının yanı sıra diğer çalışanlarda olduğu gibi yaş ve prim gün şartlarını yerine getirmeleri gerekiyor. Bir başka ifadeyle yaş ve prim gün şartını dolduranların, vekil emekli maaşıalabilmeleri için 2 yıl bu görevi sürdürmeleri şartı bulunuyor. Örneğin, 1 Kasım seçimlerinin ardından Meclis'e gelen ve 2 bin lira emekli maaşı olan emekli bir ismin, 'milletvekili emeklisi olabilmesi' yani emekli maaşının 8 bin 200 liraya çıkabilmesi için; 2 yıl vekil olarak görev yapması gerekiyor.