Kalıcı yaz saatiyle milyonlarca lira cepte kaldı

Yaklaşık bir yıldır devam eden yaz saati uygulamasıyla 802 milyon lira tasarruf sağlandığı ve 2 milyar dolarlık yatırımın zorunlu olmaktan çıktığı açıklandı.

İstanbul Teknik Üniversitesi, kalıcı yaz saati uygulamasının birinci yılının sonuçlarını raporlaştırdı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na sunulan raporda, uygulamanın elektrik tüketimini bir milyon 308 bin megavat/saat azalttığı belirtildi. Bu tasarrufun maddi karşılığı, tek zamanlı tarifeler için 539 milyon lira, üç zamanlı tarifeler için ise 802 milyon lira olarak hesaplandı.

Raporda, kalıcı yaz saati uygulaması sonrasında sabah 06.00 ile 09.00 saatleri arasında elektrik tüketiminde düşük seviyede bir artış gözlendiği belirtildi. Ancak günün diğer saatlerindeki tüketimin, sabah oluşan artışı fazlasıyla telafi ettiği, günün tamamında uygulamanın tasarrufla sonuçlandığı tespitine yer verildi.

Gün içindeki tüketimin dengelenmesiyle elektrik fiyatlarının en yüksek olduğu akşam saatlerinden kaynaklı fiyat artışının da engellendiği vurgulandı.

2 MİLYAR DOLARLIK YATIRIMA GEREK KALMAYACAK 

Elektrik tüketimindeki artış nedeniyle talebi karşılamak için yapılması gereken 2 milyar dolarlık santral yatırımının zorunlu olmaktan çıktığı da raporda yer aldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi uzmanları uygulamanın özellikle doğu illerinde olumlu sonuçları olduğuna dikkat çekti.

Sonraki Haber