İZBAN'da grev var ! Seferler aksadı, vatandaş yolda kaldı

İzmir'de zam teklifleri kabul edilmeyen İzmir Banliyö Sistemi AŞ'nin (İZBAN) çalışanları greve başladı. Grevden habersiz istasyonlara gelen yolcular geri dönmek zorunda kaldı.

İzmir’in Aliağa-Selçuk hattı arası hizmet veren İzmir Banliyo Sistemleri’nde (İZBAN), toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması üzerine bugün grev başladı. Seferlerin, saat 10.00’a kadar yarım saatlik arayla Çiğli-Havalimanı arasında olacağı belirtilirken, grevden habersiz istasyonlara gelen pek çok yolcu, alternatif araçları kullanmak üzere istasyonlardan geri döndü.

Günde 3 bini aşkın yolcuyu taşıyan İZBAN’da toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamayınca greve gidildi. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile İzmir Büyükşehir Belediyesinin ortak kuruluşu olan İZBAN’da 342 çalışan, İZBAN yöneticileriyle Türk İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası’nın toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşamaması üzerine greve gitme karar aldı. Alınan karara göre İZBAN’daki 342 çalışan bu sabah saatlerinde grev kararını uygulamaya başladı. İZBAN A.Ş. dün yaptığı açıklamada, "Yüzde 65 zam isteği ile masaya oturup bunda ısrarcı olmak, İzmir halkını ve çalışanlarımızı ikinci kez mağdur etmekten öte bir anlam taşımamaktadır" ifadelerini kullanırken, Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz de, "İZBAN yönetiminden çıplak ücretlerimize yüzde 28 zam talep ettik. İşverenimiz, sosyal haklar ve ikramiyeler dahil yüzde 19,43 ortalama zam teklifinde bulundu. İşverenimizden ikramiyelerin 85 günden 112 güne çıkarılması talebimiz var" dedi.

YOLCULAR GERİ DÖNDÜ
Öte yandan, alınan grev kararından habersiz olan pek çok yolcu, sabahın ilk ışıklarında İZBAN istasyonlarının yolunu tuttu.

Öğrenciler ve çalışanlar okul ve iş yerlerine yetişmeye çalışırken, grev kararının bildirilmesi üzerine şaşkınlık yaşadı. Kent sakinleri yoğunluk nedeniyle trenlere binemeyince işe geç kaldıklarını söyledi. Yolculardan Nevin Alkar, "Grevde olduğunu bilmiyordum. Ben de mesaiye yetişmeye çalışıyordum. Burada trenlerin gecikmeli olarak geleceğini öğrendim. Şimdi otobüse binip işime gideceğim" diye konuştu.
Tufan Sevim ise treni kullanamadığını belirterek, "İşe gitmek için çıktım ama seferlerin yaklaşık yarım saatte bir olduğunu öğrendim. Otobüsle işe gideceğim. Sıkıntı yaşayacağız. İçerisi tıklım tıklım dolu. Konulan o seferlere de binemeyeceğiz" dedi. 

GREVE HEM DESTEK HEM TEPKİ
İzmirlilerden İsmail Bereket, istasyondan geri döndüğünü; ancak işçilerin haklarını almasının gerekli olduğunu belirterek, "Trene binmedim, girdim ama çıktım. Greve çıktıklarını biliyordum ama kalabalığın içeri girdiğini görünce ben de girdim. Seferlerin normal olarak yapıldığını sandım. Grev işçilerin hakkı, aldıkları ücretler belli. Hayat şartlarını herkes biliyor" diye konuştu.

Olcay Özdemir isimli yolcu da mağdur olduğunu dile getirerek, "İşçilerin greve çıktıklarını biliyordum ama aktarma ile kendime bir yol çizmeye geldim; fakat bir yol bulamadım. Buradan bir otobüse binecekmişim, başka yerden başka otobüse binecekmişim. Artık nasıl gideceğimi bilmiyorum. Sıkıntı yaşayacağız. Aliağa'ya aktarmalı olarak gideceğim" dedi.

Esra Büyük de trene binemediği için işine geç kaldığını, otobüs ile gideceğini; ama buna rağmen işe geç kalacağını söyledi.

TRAFİK YOĞUNLUĞU ARTTI
İZBAN'daki grev nedeniyle daha önce seferlerden çekilen otobüsler, yeniden trafiğe çıkarıldı. Kent sakinleri de araçlarını kullandığı için sabah saatlerinden itibaren özellikle Yeşildere Caddesi üzerinde trafik yoğunluğu arttı.

EK SEFERLER KONULDU
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile yüzde 50 ortak olduğu İzmir Banliyö Sistemleri (İZBAN)’da, bu sabah başlayan grev nedeniyle, ulaşımda ek tedbirler uyguladı. Vatandaşların yaşayabileceği olumsuzlukları asgari düzeye indirebilmek amacıyla tüm imkanlarıyla seferber olan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin üst düzey bürokratlarıyla ulaşım birimlerinin başındaki tüm yöneticiler, sabahın erken saatlerinden itibaren sokaktaydı. Alınan önlemler sayesinde, haftanın ilk iş günü olmasına rağmen trafikte ciddi bir sorun yaşanmadı. ESHOT’ta bin 252, İZULAŞ’ta 265 olmak üzere seferdeki otobüs sayısı bin 517’e yükseltilirken, yeni hatlar açıldı; yoğun hatlara takviyeler yapıldı. İZDENİZ, Bostanlı’dan 5 dakikada bir sefer yaptı. Sabah 07:00-09:00 saatleri arasındaki ortalama yolcu sayısı 4 bin 500 kişi iken, bu sabah aynı saat diliminde 8 bin 898 yolcu taşındı. İZBAN, grev kapsamı dışındaki makinistlerle 24 dakikada bir (Çiğli ile Adnan Menderes Havalimanı arasında, sadece 5 trenle) seferler düzenledi. Bu seferlerin 06:30 ile 11:00, 16:00 ile 22:00 saatleri arasında sürdürüleceği bildirildi. Metro, sefer sıklığını üç dakikaya indirdi. Tramvay’da Gazi Bulvarı’nda yaşanan kısa süreli yoğunluk, sefer aralığının 5 dakikaya çekilmesiyle aşıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 07.30-09.30 arasında zorunlu olanlar dışında hiç bir hizmet aracını trafiğe çıkarmadı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bu sabah tespit edilen sıkıntıların akşam saatlerinde minimuma indirilmesi amacıyla; ESHOT, İZDENİZ, İZULAŞ, Metro ve Tramvay’da gerekli tedbirlerin alınacağını ve gerekli takviyelerin yapılacağını, güzergahı uygun olan vatandaşların işe gidiş-geliş saatlerinde deniz yolunu tercih etmelerinde yarar olacağını duyurdu. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ayrıca, gösterdikleri duyarlılık için İzmirlilere teşekkür etti.

'BARIŞÇIL YÖNTEMLER İLE SÜRDÜRDÜĞÜMÜZ SÜREÇ TIKANDI'
İşçilerin örgütlü bulunduğu Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi, Alsancak Garı önünde basın açıklaması yaptı. İşçiler, "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganı attı. Yine istasyona, üzerinde 'İZBAN işçisi yalnız değildir', 'Yaşasın sınıf dayanışması' yazılı pankartlar asıldı. Burada açıklama yapan Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Hüseyin Ervüz, sendikanın yasal sürelerin tamamını barışçıl yollardan anlaşmak üzere kullandığını, fakat barışçıl yöntemler ile sürdürdükleri görüşmelerin artık tıkandığını belirtti. Ervüz, "En baştan beri tüm iyi niyetimizle sürdürdüğümüz görüşmelerde, işverenimiz maalesef çalışanlarını mutlu edecek, en azından enflasyondan koruyacak kadar dahi bir ücret zammı teklif etmedi. İZBAN işçisi 1 Ocak 2018'den bu yana ücret zammı almadı. Son 1 yıllık enflasyon yüzde 21.62, ocak ayından bugüne kadar geçen 11 aylık dönemin enflasyonu ise yüzde 20.80 oldu. İşverenin teklif ettiği kümülatif zam önerisi yaklaşık yüzde 21" dedi.



'GREV SEVEN BİR SENDİKA DEĞİLİZ'
İşçilerin grev süresince ücret almayacaklarını söyleyen Hüseyin Ervüz, "Grev bir anlamda işsizlik anlamına geliyor. Hiç istemedikleri halde açlık sınırının altında ücret teklif eden işverenimiz tarafından grev yapmaya zorlandığımızın herkes tarafından bilinmesini isteriz. Biz Demiryol İş Sendikası olarak grev seven bir sendika değiliz. 70 yıla yakın geçmişimizde yaşadığımız onca zorluğa, onca krizlere rağmen 3 kez grev yapmak zorunda kaldık. İZBAN çalışanları karınlarını doyuracak ücret almak için grev yapıyorlar. Hiç kimse işsizliği, ücret almadan yaşamayı başka türlü göze almaz" diye konuştu.

'BU SEFERLERİ UZUN VADELİ YAPAMAZLAR'
İZBAN'da taşeron personel ile 24 dakikada bir sefer yapıldığını anımsatan Ervüz, şöyle dedi:
"Bizim yaptığımız 269 sefere karşılık şu an 4 set ile 24 sefer düzenlemesi planlanmış. Ancak bu seferlerin yapılabilme şansı uzun vadeli değil. Yapamazlar. Bakım isteyecek, yolcu yoğunluğu olacak. Şu an makinist arkadaş Şirinyer İstasyonu'nda kapıları kapatamıyor. Bunun fazla yürüme şansı yok ama işveren her zaman olduğu gibi işverenliğini yapacak. Bizlere el uzatmak yerine taşeronun eliyle grev kırıcılığı yapmak istiyorlar. Bunu başarma şansları yok. İZBAN işçisi kararlı, dirençli. İZBAN işçisi bu işi sonuna kadar götürecek. Kazanan İZBAN işçisi olsun."

'AZİZ KOCAOĞLU DA BAKACAK'
Türk-İş 3'üncü Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım da açıklamasına, "Gazamız mübarek olsun. Bizi bu hale düşürenlere de lanet olsun" sözleri ile başladı. Emek ve sermaye düşmanı olmadıklarını söyleyen Yıldırım, emekten yana olduklarını belirtti. Yıldırım, “Biz hukuktan ve adaletten yanayız. Biz birlik ve beraberlikten yanayız. Öyle oldu, böyle oldu, yağmur yağdı, çamura battı. Biz rüşvet istemiyoruz. Biz bu şirketin cirosuna da talip değiliz. Biz, bize ait olanları alma uğruna yola çıktık. Bizler namuslu, şerefli, onurlu insanlarız. Asgari ücretin bir tık üstünde çalışıyorsunuz. Yok öyleymiş, böyleymiş, sendika bunları kabul etmemiş, gelsinler bunu benim külahıma anlatsınlar. Kimse kusura bakmasın. Aziz Kocaoğlu, 'Ben geçen dönem bu işe taraf oldum, bu dönem taraf olmayacağım, TCDD baksın' diyor. Yapma ya! Böyle bir şey yok. Bakacaksın. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü de bakacak, İzmir Büyükşehir Belediyesi de bakacak. Burada çalışanlar insanlar taleplerini haykırıyorlar. Biz baştan da grev kararı alabilirdik ama yapmadık, sabırlı davrandık. Biz insanları mağdur etmekten yana olmadığımızı defalarca dile getirdik. Ama gün geldi çattı. Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın" diye konuştu.

Açıklamanın ardından işçiler, istasyonda bulunan sendika temsilciliği binasında beklemeye başladı.

Sonraki Haber