İşte Türkiye'nin en ''uyanık'' illeri

Kayseri, Kırşehir, Yozgat, Nevşehir ve Aksaray illerinde bankalarda TL'den daha çok döviz mevduat hesabı var..

Türkiye’nin döviz müdavimi illeri belirlendi. 76 kentte TL mevduatı tutarı döviz hesaplarını aşarken, Kayseri, Kırşehir, Yozgat, Nevşehir ve Aksaray illerinde tasarruf hesaplarında TL’den daha çok döviz tutulduğu belirlendi. Büyük şehirler arasında Diyarbakır’ın yüzde 23 ile en az dövize yatırım yapan il olduğu ortaya çıktı.

Vatan'ın haberine göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Türkiye’deki mudilerin bankalarda yaklaşık 630 milyar 593 milyon liralık tasarruf mevduatı bulunuyor. Bu rakamın 382 milyar 932 milyonunu TL cinsi mevduat oluştururken, 247 milyar 661 milyon liraya karşılık gelen kalan kısmı döviz olarak tutuluyor. Tasarruf mevduatının TL ve döviz dağılımına kent bazında bakıldığında, 81 kentten 76’sında Türk lirası mevduatın dövizinkine göre daha fazla olduğu görülüyor. Ancak 5 kentte bunun tam tersi bir durum yaşanıyor. Buna göre, Kayseri, Kırşehir, Yozgat, Nevşehir ve Aksaray’da yaşayan mudilerin tasarruf mevduatı hesaplarında TL’den daha fazla döviz yer alıyor. Söz konusu 5 kentin de İç Anadolu Bölgesi’nde yer alması dikkati çekiyor. 
 
Nevşehir’de oran % 60.9
 
Aksaraylılar’ın hesaplarında 952 milyon liralık TL, 1 milyar 457 milyon liralık döviz bulunurken; Kırşehirliler’de 635 milyon liralık TL, 778 milyon liralık döviz; Kayserililer’de 3 milyar 391 milyon liralık TL, 3 milyar 887 milyon liralık döviz; Nevşehirliler’de 771 milyon liralık TL, 1 milyar 199 milyon liralık döviz; Yozgatlılar’da 784 milyon liralık TL, 1 milyar 18 milyon liralık döviz bulunuyor. Oransal olarak döviz hesaplarında yüzde 60.9 ile Nevşehir ilk sırayı alırken, bu ili yüzde 60.5 ile Aksaray, yüzde 56.5 ile Yozgat, yüzde 55.1 ile Kırşehir ve yüzde 53.4 ile Kayseri izliyor.
 
Geçmişte markla alım satım kiralamadan euroya geçildi

 
İstanbul Üniversitesi Bankacılık Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kadir Tuna, döviz müdavimi 5 ilin yurt dışında çalışmak için en çok göç veren iller arasında yer aldığına dikkat çekti. Tuna, “Yurt dışında çalışanların bu illerle olan sıkı akrabalık ilişkileri devam ediyor. Özellikle Kayseri, başta Almanya olmak üzere yurt dışına en fazla işçi gönderen illerin başında geliyor” dedi. Yurt dışında geçmişte mark, bugün euro olarak kazanç sağlayanların paralarını memleketlerinde arsa, tarla ve gayrimenkul olarak değerlendirdiğini, alımlarını mark ya da euro ile gerçekleştirdiğini dile getiren Tuna, Kayseri’de de ev ve dükkan kiraları ya da satışlarının   euro ile yapıldığını anlattı.
 
Diyarbakır ‘TL’ diyor
 
Büyük şehirler arasında ulusal para birimi cinsinden yatırımda Diyarbakır başı çekiyor. Diyarbakır’da 2.7 milyar liralık toplam tasarrufun sadece yüzde 23’ü döviz cinsinden. Bu oran Kocaeli’de yüzde 30, İzmir’de yüzde 30.7, Bursa’da yüzde 33.7, Ankara’da yüzde 35.8, Trabzon’da yüzde 40.6, Konya’da yüzde 41 olurken, 292 milyar liralık tasarrufa sahip İstanbul’da yüzde 46’yı aştı.

Sonraki Haber