İşte Merkez Bankası için ismi geçen 6 kişi !

Merkez Bankası Başkanlığı senaryosunun 6 aktörü var.. İşte o isimler:

Merkez Bankası'nda 14 Mart'ta Süreyya Serdengeçti'nin görev süresinin bitimiyle başlayan oyunda, kimin galip çıkacağı hâlâ belli değil. Yönetmeninin hâkim olamadığı senaryoda, şu anda baş aktörlük Adnan Büyükdeniz'e geçmiş gözüküyor. Ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in tercihiyle bu senaryoda değişiklik olabilecek.

Gazi Erçel'den sonra başkanlık koltuğuna oturan Süreyya Serdengeçti, Merkez Bankası'nda yetişti. 26 yıldır banka bünyesinde çeşitli görevlerde bulundu. Döneminde enflasyon hedeflemesine geçildi, paradan 6 sıfır atıldı. Enflasyonun düşüşüne çok büyük katkısı oldu ve herkes çok başarılı buldu. AKP hükümeti ile ilk günlerde anlaşamadı. Ancak yaptıklarıyla hükümetin de eleştirilerini geri püskürttü. Son dönemde faizleri indirmediği için tekrar eleştirilmeye başlanmıştı. Görev süresinin bitimine birkaç ay kala hâlâ yeniden atanabilme ihtimali verildi. Görev süresi bittikten sonra emekli oldu. Piyasalar için güvence haline gelen Merkez Bankası'nın bağımsızlığının simge isimlerinden birisi olarak görüldü.

Atanmayacağını televizyonlardan öğrendi

Devlet Bakanı Ali Babacan'ın çocukluk ve okul arkadaşı olan Erdem Başçı ise akademik kariyeri sırasında önce Babacan'ın danışmanı, ardından da Merkez Bankası Başkan Yardımcısı oldu. Serdengeçti'nin görev süresinin bitmesinin ardından başkan olacağına kesin gözüyle bakılıyor, atamanın nasıl yapılacağı tartışılıyordu. Önce "asaleten başkan atanacağı" daha sonra "önce başkanvekili olacağı, atamasının arkasından geleceği" konuşuldu. Banka Meclisi'nin vekâleti verdikten sonra ertesi sabah hemen basın toplantısı düzenleyerek kamuoyuna mesaj vermesi de atamanın kesinleştiği şeklinde yorumlandı. Hatta brifingler alıp, başkan yardımcıları arasında görev dağılımı yaptı. Ancak kısa sürede atama kararının Cumhurbaşkanlığı'na sunulmadığı anlaşıldı. Başkanlık için adının geçmediğini ise televizyonlardan öğrendi. Bu süreçte en zor duruma düşen kişi oldu.

Merkez Bankası Başkanlığı senaryosunun aktörleri

Adnan Büyükdeniz

AKP hükümeti ile birlikte hemen hemen her atamada adı anıldı. Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu tasfiye edilince Halkbank Genel Müdürü oldu. Ancak rahatsızlığı dolayısıyla 6 ay boyunca seyahat engeli olduğu gerekçesiyle görevi kabul etmedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın iş ortağı olduğu ortaya çıktı. Unakıtan, oğlu Abdullah Unakıtan, şimdiki TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'le birlikte 1998 yılında Bereket Mensucat'ı kurdu. 375 milyon TL'lik hissesini 2003 yılında devretti. IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Brendenkamp'ın London School of Economics'ten arkadaşı.

Ayrıca Devlet Bakanı Ali Babacan, Brendenkamp ve Büyükdeniz'in dönem dönem bir araya geldiği dile getiriliyor. Eşinin türbanlı olmasına rağmen Cumhurbaşkanı Sezer'in atayabileceği ifade ediliyor. Bu görevi çok istedi, şimdi onay bekliyor. İyi iktisatçı olarak biliniyor. Ama "zora giremeyen bir kişi'' olduğu söyleniyor. Önümüzdeki dönem sakin geçerse başarılı bir başkan olarak anılabilir ama piyasadaki karışıklık halinde tutarlı bir tavır takınıp takınmayacağından endişe ediliyor.

Rifat Günay

Erdem Başçı'nın Merkez Bankası Başkanvekili olmasıyla birlikte Rifat Günay da Sedef Ayalp'in yerine vekâleten başkan yardımcısı olarak getirildi. Başçı'nın vekil başkanken Ali Babacan'a vekil başkan yardımcısı önermesi tartışma yarattı. Süreyya Serdengeçti ekibinin genel müdür yaptığı bir isim olmasına rağmen son olaylar rahatsızlık yarattı. Günay'ın Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yakını olduğu ve bu nedenle göreve getirildiği iddia ediliyor. Köşk'e çıkan başkan yardımcısı atama kararnamesinden birisinin Günay'a ait olduğu düşünülüyordu ama Günay'ın olmadığı ortaya çıktı. Başçı'yla birlikte mağdur olanlardan birisi oldu.

Mehmet Şimşek

Londra'da görev yapan ve piyasaların tanıdığı bir isim. Mehmet Şimşek, iyi bir iktisatçı olarak biliniyor. Ali Babacan'ın piyasalar konusunda akıl danıştığı söyleniyor. "Gercüşlü Mehmet" lakabıyla tanınıyor. Halen Merrill Lynch'de Avrupa Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Stratejik Araştırmalar Bölüm Başkanı. Yani gelişmekte olan piyasalar uzmanı. Etibank'ta kısa bir süre, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde de 4 yıl ekonomist olarak çalıştı. Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı için "köşk"e ismi gidenlerden biri.

Birol Aydemir

Devlet Planlama Teşkilatı'nda (DPT) göreve başladı. ABD'de University of Delaware'de master yaptı. 2001'de Yıllık Programlar ve Konjonktür Değerlendirme Genel Müdürlüğü Finansman Dairesi Başkanı, daha sonra da müsteşar yardımcısı oldu. Acil Eylem Planı'nı yazan ekipte yer alan Aydemir, AKP hükümetinin ilk yıllarında ekonomiyle ilgili bütün süreçlerde aktif rol oynadı. Ekonomi paketlerini şekillendiren isimlerden biriydi. Ancak DPT içinde son 1 yıldır pasifize edildiği söyleniyor. İbrahim Çanakcı'nın Merkez Bankası Başkanı olacağı senaryosunda Aydemir'in de Hazine Müsteşarı olacağı gündeme gelmişti. Ancak Merkez Bankası yardımcılığını kendisinin istediği belirtiliyor. Sekter tavırları ve piyasa dostu olmamasıyla bilinir. Başkan yardımcılığı kararnamesi Cumhurbaşkanı'nda.

İbrahim Turhan

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın Başkanlık için desteklediği, Banka Meclisi üyesi. İbrahim Turhan 1968 doğumlu ve Boğaziçi Ünversitesi'nden mezun. 2001 yılında yardımcı doçent oldu. 2003 yılında "Anlayış" adlı aylık dergiyi çıkarmaya başladı. Nisan 2004'te Merkez Bankası Banka Meclisi üyesi olduktan sonra yine tartışmalı olan "Sistemle Yüzleşme" adlı kitabı çıkardı. İslam ekonomisi ve IMF karşıtı görüşleri basına yansıyınca gözden düştü.

İbrahim Çanakçı

Devlet Bakanı Ali Babacan’la çok yakın çalışan Hazine Müsteşarı. Eşinin başı açık yegâne AKP’li üst düzey bürokrat olduğu için her kritik görevde adı anılıyor. Devlet Planlama Teştilatı kökenli bürokratlardan. Geçen hafta sonu G-20 Müsteşarlar Toplantısı'na katılmak için Avustralya'ya gitti, şimdi Hong Kong'da uluslararası yatırımcılara Türkiye ekonomisi hakkında bilgi veriyor.

Referans
Neşe Karanfil

Sonraki Haber