İstanbullu taksiciler isyanda
İstanbul'da korsan taksiciler, kazancı düşen taksi plakası sahiplerini isyan ettirdi.
İstanbul'da çeşitli yöntemlerle korsan taksicilik yapan bazı kişiler, milyonlarca lira haksız kazanç elde ederken, kazancı düşen taksi plakası sahipleri araçlarına şoför bulamıyor.
Şehirde genellikle, internet üzerinden müşteri bulma, ikiz plaka kullanma ve K1 belgesiyle taşımacılık yapma gibi yeni yöntemlerle korsan taksicilik yapılıyor.
Son zamanlarda özellikle ikiz plaka yöntemiyle artış gösteren korsan taksicilik, İstanbul'daki taksici esnafını zor durumda bıraktı. Kent genelinde sayıları artın ikiz plakalı taksiler nedeniyle, esnafın kazancı yüzde 25 azaldı.
Öyle ki geçen yıl aylık kira geliri 7,5-8 bin lira olan taksi plakaları, 5-6 bin liraya kadar düştü. Bu nedenle daha önce yevmiye usulüyle çalışmak isteyen taksi şoförleri, kazançları düştüğü için maaşla çalışmak istiyor.
Taksi plakası alım satımı yapan Gürsoy Atlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, korsan taşımacılığın taksi plakası sahiplerini zor durumda bıraktığını belirterek, Oto Center’da 6 bin adet kiralık taksi plakası olduğunu anlattı.
Atlı, şunları kaydetti:
"Elimizdeki taksi plakalarını kiraya vermekte güçlük çekiyoruz. Çünkü, korsan taksicilik, kazancımızı yüzde 25 düşürdü. İstanbul’da yüzlerce ikiz plakalı taksi bulunuyor. Bunlar, taksileri plakalarıyla kopyalıyor. Bazı sahtekarlar, aracın şasi numarasını bile kopyalıyor. Bunlar, hem esnafın malına ortak oluyor hem de cebindeki paranın çıkmasına neden oluyor. Çünkü, köprüden kaçak geçince, kırmızı ışıkta geçince, hız sınırını ihlal edince cezalar asıl mal sahibine gidiyor. Hatta, birine vurup kaçtığında, asıl plaka sahibi mahkemelerde sürünüyor. Biz de zaten bunların varlığından ancak öyle haberdar oluyoruz."
İnternet üzerinden müşteri bulma ve K1 belgesiyle taşımacılık yapma gibi yeni yöntemlerle de korsan taksicilik yapıldığını ifade eden Atlı, bu durumun taksici esnafını olumsuz etkilediğini kaydetti.
Devlet de zarar görüyor
Korsan taksiciliğin sadece kendilerine zarar vermediğini, vergi kaybı nedeniyle korsan taksicilerin devlete de zarar verdiğini dile getiren Atlı, bir taksi plakası sahibinin kuyumcudan daha çok vergi ödediğini, bu nedenle yetkililerin vergisini ödeyen esnafı sahtekarlara karşı koruması gerektiğini bildirdi.
Gürsoy Atlı, şöyle devam etti:
"Esnaf odamızın sorunlarımızı iletmekte yetersiz kaldığını düşünüyoruz. Örneğin ikiz plaka yöntemiyle korsan taksiciliğin geldiği noktayı, devlet bilemez. Karşımızda şasi numarasını bile kopyalayan sahtekarlar var. Esnaf odamız, ‘bizim denetim yetkimiz yok’ deyip kestirip atıyor. Temsilci olarak mağdur olan arkadaşlarımızın durumlarını raporlayarak, başta büyükşehir belediyemize ve emniyete bildirmelidir. Taksilere yönelik denetimler detaylı olarak yapılmalıdır. Motor numarasına da bakılmalıdır."
"19 aydır zam alamadık"
Esnafın zaten zor bir süreç yaşadığını kaydeden Atlı, "Yüksek fiyatlara ulaşan zorunlu trafik sigortası poliçeleri ve otomobil fiyatları gibi bir çok konuda esnafımız zor durumda. Üstelik, 19 aydır taksimetrelerimize zam alamadık. Bütün bunların yanında özellikle ikiz plakalar bizi bitirdi. Eskiden şoförler yevmiyeyle çalışmak istiyordu ama şimdi maaş istiyor. Çünkü, maaşını çıkaramıyor. Mal sahibi ya maaş veriyor ya da yevmiyesini çıkaramayan şoför, bir hafta sonra taksinin anahtarını bırakıp gidiyor. Taksilerde çalıştıracak şoför bulamıyoruz" diye konuştu.
Atlı, esnafın ayakta kalması için korsanın önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, sözlerini "Ya taksimetrelere acilen zam yapılmalı ya da taksilerin ÖTV’den muaf tutulması gerekiyor" diye tamamladı.