İstanbul'da 24 saat dolgu seferberliği
Ataköy'de deniz üstüne dolgu yapılarak inşa edilen yat limanı için 24 saat boyunca dolgu malzemesi taşınıyor.
Ataköy'de 140 dönüm alanda deniz üstüne dolgu yapılarak inşa edilen "Mega Yat Limanı" projesi için İstanbul genelinde deyim yerindeyse 'seferberlik' başladı. Projenin dolgu malzemeleri için aralarında Ataşehir'in de bulunduğu Anadolu Yakası semtlerindeki devam eden inşaatlardan 24 saat boyunca dolgu malzemesi taşınıyor. Maltepe limanında bir döküm sahası oluşturuldu. Buradaya dökülen hafriyat atıkları kamyonlara yüklenip gemilerle Ataköy’e taşınıyor.
Hürriyet'ten Burak Coşan'ın haberine göre, Ataköy sahil şeridinde 140 dönüm alanda yapılan denizi doldurma işlemi için gerekli hafriyatın, Anadolu yakasında yapımı devam eden inşaatlardan temin edildiği öğrenildi. Ataşehir, Küçükyalı, Maltepe, Kartal ve Üsküdar gibi Anadolu yakası ilçelerinden getirilen hafriyat atıkları kamyonlarla öncelikle Maltepe’de geçen yıl yapımı tamamlanan dolgu alandaki limana taşınıyor. Kamyonlarla gelen hafriyat atığı limandaki alana dökülüyor. Burada kaya, ufak taşlar ve kum ayrılıyor. Limanda oluşturulan alandaki hafriyat, iş makineleri aracılığıyla tekrar kamyonlara dolduruluyor. Kamyonlar, bekleyen gemiye sırayla yerleştiriliyor. Gemilere yüklenen hafriyat kamyonları Ataköy’deki dolgu alanına götürülüyor. 24 saat çalışmaların devam ettiği Maltepe’deki limanda gece saatlerinde de hafriyat kamyonu giriş çıkışı devam ediyor. Etrafı tel örgülerle çevrilen alana dışarıdan kimsenin girmesine izin verilmiyor.
BİR GİRİŞ 100 LİRA
Büyük güvenlik önlemlerinin alındığı limada hafriyat taşıyan kamyoncular, İstanbul Anadolu yakasının dört bir yanında devam eden inşaatlardan çıkan hafriyatı limana getirdiklerini söylüyor. Alana boşaltım yapan bir kamyoncu, “2 gündür Küçükyalı’da devam eden bir inşaatın hafriyat atığını limana taşıyorum. Limanda oluşturulan bölgeye atığı boşaltıyorum. Daha sonra gün içinde 3-4 sefer daha yapıyorum. Her bir giriş için şirketim boşaltım sahasına 100 lira ödüyor” diye konuştu. Limandaki döküm sahasının sorumlu şefi de “Alana gelen hafriyat araçları kısa süre öncesine kadar Ataşehir’deki Finans Merkezi inşaatından geliyordu. Ancak orada hafriyat çalışmaları sona erdi. Yine Ataşehir bölgesinden başka inşaatlardan da hafriyat gelmeye devam ediyor. Ancak Maltepe’den de Kartal’dan da kamyonlar geliyor. Anadolu yakasının birçok noktasından sahamıza gelen kamyonlar var” dedi.
MALTEPE DOLGUSU DA ATAŞEHİR’DEN
Yapımı esnasında tartışmalara sebep olan Maltepe’deki dolgu alanında da Ataşehir Finans Merkezi inşaatından çıkarılan hafriyat atıkları kullanılmıştı. 20 Eylül 2013’te Hürriyet’te ‘Yola Çile Döktüler’ başlığıyla yer alan haberde, Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Hasan Rahvalı şu açıklamaları yapmıştı: “Sadece Finans Merkezi inşaatında günde 2000-2100 hafriyat kamyonu giriş çıkış yapıyor. İnşaatın toplamı 8 milyon metereküplük bir hafriyat içeriyor. Şu ana kadar 5 milyon metreküp hafriyat çıkarıldı. İnşaattan çıkarılan hafriyatın 1.7 milyon metreküpü Maltepe’deki dolgu alanına döküldü.”
ATAKÖY İÇİN SORU ÖNERGESİ
Hürriyet Gazetesinin 2 Haziran’da gündeme getirdiği ‘Ataköy’e Yarımada’ başlıklı haber üzerine CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Ataköy’de sahilin doldurulması yöntemiyle yürütülen ‘Mega Yat Limanı’ projesiyle ilgili soru önergesi verdi. ‘Marmara Denizi’ni doldurarak Avrupa ile Anadolu yakasını birleştirmek gibi bir çılgın projeniz mi var?” diye soran Oran, yeni doldurulan alanla birlikte denizin 600 metre daha uzaklaşmasıyla bölge halkının uğrayacağı maddi-manevi kaybın ve oluşacak çevresel zararların nasıl önleneceğinin de açıklanmasını istedi. Başbakan’ın cevaplaması sorular yönelten Oran, TBMM Başkanlığı’na bugün yazılı olarak önergeyi sundu. Önergede şu ifadeler yer aldı: “Marmara Denizi’ne yönelik dolgular ne zaman bitecek, sahil şeridindeki görünüm neden durmadan değişmektedir, buna kimler izin vermektedir? Ataköy’de dahil olmak üzere kentlerimizde bu tarz köklü değişiklikler neden öncelikle yurttaşların görüşüne sunularak yapılmıyor da işler gizli saklı götürülüyor? Mega Yat Limanı adı altında deniz doldurularak açılacak 140 dönümlük alanda apart otel ruhsatları verileceği bilgisi doğru mudur?”
ÖZEL KAYALAR KULLANILMALI
Yetkililerden alınan bilgiye göre Ataköy’de yapılan dolgu işlemi için 890 bin metreküplük hafriyat gerekiyor. Bakırköy Belediyesi yetkilileri, bu tip bir dolgu alanının sadece yüzde 10’unun inşaatlardan çıkan hafriyat ile doldurulabileceğini ifade etti. Dolgu alanının geri kalan kısmının ise deniz doldurma işleminde kullanılan kayalarla yapılması gerektiğini söyledi.
PROJENİN TANITIMI BUGÜN YAPILIYOR
Ataköy’de deniz doldurularak yapımı gerçekleştirilen ‘Mega Yat Projesi’nin tanıtımı da bugün gerçekleştiriliyor. Yapılacak tanıtım toplantısına alanın yatırımcısı DATİ Yatırım Holding A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Kıran da katılıyor. Basın mensuplarına atılan davet metninde şu ifadeler yer alıyor: “İstanbul’un dünyanın önde gelen turizm merkezlerinden birisi olmasına büyük katkı sağlayacak ‘İstanbul Turizm Merkezi’ kapsamındaki ‘Mega Yat Projesi’ hayata geçiyor.”