Hükümetin 1 Nisan şakasına hazır olun: Hem konut hem araç sahipleri için ek vergi geliyor

Ekonomist Şeref Oğuz, yerel seçimden sonra hükümetin ek vergiler getirebileceğini yazdı. Oğuz, ''1 Nisan vergi şakalarına hazır olun'' diyerek MTV'nin yılda 4 kez alınacak hale getirilebileceğini belirtti.

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle oluşan finansman ihtiyacı dolayısıyla tüm taşıtlarda 2023 yılı için bir defaya mahsus olarak iki katı MTV alınmıştı. Öte yandan her yıl iki kere alınan MTV ödemleri hakkında çarpıcı bir iddia ortaya atıldı.

Yeni vergilerin gelebileceğini belirten, Ekonomim Gazetesi yazarı Şeref Oğuz, yerel seçimlerden sonra Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) yılda 4 kez alınacak hale getirilebileceğini belirtti. Oğuz, bu zamların adından "1600 cc'den yukarı her araç için 'silindir vergisi' de çıkartılabileceğini ve birden fazla evi olanlar için 'ekstra konut vergisi'" alınabileceğini söyledi.

Ekonomim Gazetesi yazarı Şeref Oğuz, ''1 Nisan vergi şakalarına hazır olun'' başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı: 

"Eğer ayağımızı yorganımıza göre uzatmazsak bunun bir maliyeti var ve bunu da faiz olarak ödemek zorunda kalıyoruz. Para yoksa ya banknot matbaasını çalıştıracak ya da yeni vergiler salacağız. Hatırlayın, deprem bahanesiyle geçici olarak gelen iletişim vergisi, yatıya kalmış ve gitmemişti.

Misal zaten duble hale getirilen Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) yılda 2 kez almaya devamla kalmayıp her 4 ayda bir veya her 3 ayda bir (yani yılda 3 veya 4 kez) alınacak hale getirilebilecek. Yetmiyor, silindir hacmi 1600 cc’den yukarı her araç için “silindir vergisi” ihdas edilebilecek. Yetti mi? Ne gezer? Daha sırada birden fazla evi olanlardan alınacak ekstra konut vergisi var ki evlere şenlik. Bitmedi daha… KDV ve ÖTV’de her mal ve hizmet grubu için (gıda dâhil) yukarı doğru tırmandırılacak oranlar söz konusu… Temel KDV’nin yüzde 25’lere dayandırılması bile tasarlanan seçenekler arasında yer alıyor.

'HÜKÜMET NE ZAMAN PARAYA SIKIŞSA, VERGİLERLE OYNAR'

Hükümet ne zaman paraya sıkışsa, vergilerle oynar. Kasa tamtakır olmuştur, itibardan tasarruf edilemeyeceğine(!) göre, vatandaşa gidilir; “pamuk eller cebe” denir. Allah ne verdiyse, kazansan da kazanmasan da senden para talep edilir. Zira gayya kuyusu gibi harcamalar için para gerekiyordur.

Kayıp Yıllar 90’larda peşin vergi, geçici vergi adı altında ceplerimize girildi. Katrilyonlarla ifade edilen bütçe açıkları için kayıt dışında kalmayı başaran tilkiler serbestçe dolaşırken, kümesteki kazların, peşin peşin tüyleri yolundu. Zira devrin yandaşına candaşına, KİT’ine BİT’ine (belediye KİT’leri) para gerekiyordu.

O dönemde “aile fotoğrafına” girme başarısı(!) gösteren iş insanlarına aktarmak için Bütçe’nin imkânları zorlanıyor, ödenek kalmayınca peşinen vergileniyorduk. Anlı şanlı ekonomi STK’larımız bu duruma itiraz etmek yerine, iktidarın ortağı gibi davranıp bu vergileri adeta meşrulaştırıyordu.

Şimdi de kasada para yok. Bütçe açığının en büyük gider kalemi; faiz ödemeleri… Yandaş candaş taş mı yesin? Para yoksa vergi ne güne duruyor? 1 Nisan sonrası vatandaşa “sımsıkı para programı” yetmezmiş gibi peşin vergi ile gelirlerse sakın bunu “galiba 1 Nisan şakası” algılamayın, ödeyiverin(!)"

Sonraki Haber