Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan şok rapor
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, pek çok belediye ve kamu kuruluşunun yurt dışından yüz milyonlarca dolar borç aldığı ortaya çıktı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, merkezi yönetim bürüt borç stoğu eylül ayı sonu itibariyle 1 trilyon 239,2 milyar lira olarak gerçekleşti. Borç stokunun 632,4 milyar lira tutarındaki kısmı Türk lirası, 606,8 milyar lira tutarındaki bölümü ise döviz cinsi borçlardan oluştu.
Yeni Çağ gazetesinden Serkan Talan'ın haberine göre Bakanlığın açıkladığı borç tablosunda ise Türkiye’nin dış borcunun nasıl arttığı gözler önüne serildi. Kamu kurumları ve bakanlıkların borçlarının açıklandığı tabloda, pek çok kurumun yüz milyonlarca dolar dış borç aldığı ortaya çıktı. Söz konusu kurumlar arasında belediyeler, Kara Yolları Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı bile bulunuyor.
Kamu kurumlarının 2019 yılının Nisan ve Eylül ayları arasında aldığı dış borçlara bakıldığında en yüksek krediyi Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı görülüyor. Milli Eğitim Bakanlığı, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası’ndan ‘Okullarda Afet Riski Yönetimi Projesi’ için 08.08. 2019 tarihinde 267 milyon 600 bin euro kredi aldı.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün ise ‘Sulama Modernizasyonu Projesi’ için Uluslararası Kalkınma Bankası’ndan 222 milyon 300 bin euro kredi aldığı öğrenildi. Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı ise ‘Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Kredisi’ olarak Fransız Kalkınma Ajansı’ndan 150 milyon euro kredi aldığı ortaya çıktı.
YOLLAR BİLE DIŞ BORÇLA YAPILMIŞ
AK Parti iktidarının her fırsatta övündüğü ‘duble yollar ve tüp geçitler’ bile dış borçla yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Boğaz Tüp Geçiş Projesi’nin 3. Kısmı için 2018 yılında Avrupa Yatırım Bankası’ndan 150 milyon euro kredi aldı.
Devlet Demiryolları’nın, 10 adet hızlı tren setinin temini için İslam Kalkınma Bankası’ndan 2017 yılında 312 milyon euro kredi aldığı ortaya çıktı. Ayrıca Ankara-İstanbul hızlı tren projesinin ek finansmanı için Avrupa Kalkınma Bankası’ndan 2011 yılında 400 milyon euro kredi aldığı öğrenildi.
Öte yandan Karayolları Genel Müdürlüğü’nün ise bazı yol projeleri için yüz milyonlarca dolar kredi aldığı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilerde yer alıyor.