Hangi banka ne kadar faiz indirimi yaptı?
Ekonomide duran çarkları harekete geçirmek için bankalar devrede. İş Bankası ve Akbank faizi düşürdü. Garanti tüm borçlara 72 taksit getirdi
Bankalar, Türkiye ekonomisini yeniden hareketlendirmek, vatandaşı ve esnafı rahatlatmak için harekete geçti. Taşın altına elini sokan bankalar hem kredilerde faiz oranlarını indirdi hem de sadace temerrüde düşen vatandaşa değil tüm borçlulara 72 aya varan yeniden yapılandırma imkanı sunmaya başladı. İ
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, konuttan ihtiyaça kadar kredi faiz oranlarında indirime gittiklerinin müjdesini verdi. İş Bankası olarak bölge, segment ayrımı yapmadan her kesime kredi imkanı sunduklarını anlatan Bali, 30 Haziran itibarıyla yeniden yapılandırılan kredi bakiyesinin 5.5 milyar TL düzeyinde olduğunu bunun 2.9 milyar TL’sinin ticari kredilerden oluştuğunu söyledi.
Bali, esnafa, tüketiciye, bireye dokunan kararlar aldıklarını belirterek, şöyle devam etti:
“Bu kapsamda yıl sonuna kadar esnaf ve küçük işletmelere (azami 50 çalışanı ve cirosu 8 milyon işletmeler) yeni taleplerinde azami 100 bin TL’ye kadar aylık yüzde 0.99, bugünkü yıllık bileşik maliyetlere bakıldığında 3 puandan daha fazla aşağıya tekabül eden bir yeni kredi paketini sunuyoruz. Ağustos’ta konut kampanyası başlatılmıştı. Biz de buna destek vermiştik. Şimdi bu konut kredisi faiz oranını yüzde 0.95’ten yüzde 0.90’a çekiyoruz. Taşıt kredilerini sıfır kilometre araçlarda yüzde 1.18’den yüzde 1.10’a indiriyoruz. İhtiyaç kredilerini çeşitli vadelerde değişmek üzere en düşük faiz oranını yüzde 1.20’den yüzde 1.15’e çekiyoruz. Kredi kartlarında tavan faiz oranını yüzde 2.02’den yüzde 1.90’a indiriyoruz. Fonlama ve aracılık maliyetlerinde düşüş gözlememiz halinde indirimlerimize devam edeceğiz.”
FAHİŞ VADE FARKI UYARISI
Acenta anlamında, tedarik zincirinde durumu zora düşenlerin ödemelerinde vade konusunda reel sektörün de hassasiyet içinde olması gerektiğini kaydeden Adnan Bali, “Bir taraftan bankacılık sisteminin faiz oranlarından şikayet edeceksin, diğer taraftan fahiş vade farkları uygulanmamalı. Vadelerde muhataplarını güçlükler içerisine sokacak imkanlarınız var diye bu güçler kullanılmamalı” dedi.
GARANTİ'DEN TÜM BORÇLARA 72 AY TAKSİT
Garanti Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 27 Eylül’de yürürlüğe giren kredi işlemleri ile banka ve kredi kartları hakkında değişiklikler içeren yönetmelik doğrultusunda altyapı hazırlıklarını tamamladı. Garanti, ilgili mevzuatın müşterilere tanıdığı hakkın kolayca kullanılmasını sağlayacak altyapı sayesinde kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarını 72 aya kadar taksitlendirebilecek. Garanti, 26 Eylül’e kadar mevcut olan kredi borcu tutarlarını milat borç kabul ederek, sadece ödeme zorluğu çekenlere değil tüm müşterilerine kolaylık sağlıyor.
7 MİLYONU AŞAN MÜŞTERİYE KOLAYLIK
Borç taksitlendirme süreciyle ilgili bilgi veren Garanti Bankası Genel Müdür Vekili Onur Genç, şu bilgileri verdi: “BDDK’nın kredi ve kredi kartı borçlarının yapılandırmasıyla ilgili aldığı kararların son derece olumlu etkileri olacağını düşünüyoruz. Sadece kredi taksidi veya kredi kartı ödemelerinde gecikme yaşayanlara değil dileyen tüm Garanti müşterilerine mevzuatta belirtilen tarihe kadar olan borçlarını 72 aya varan vadeler ve uygun faiz oranıyla taksitlendirme imkanı sunuyoruz. Amacımız, 7 milyonu aşan kredi kartı ve kredi müşterilerimizin birikmiş borçlarını daha uzun vadede kolayca ödemesini sağlarken, diğer taraftan ihtiyaçlarını ertelemeden alım güçlerine de katkıda bulunmak.”
DOLAR TAHMİNİ YAPIP ÖYLE 2.80 YANILMAM
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bütün meselenin döviz kurunun spekülatif manada yukarı hareketlerinin önlenmesi olduğunu belirterek, “Dikkat ediyorsanız Merkez Bankası da özel olarak bir seviye vermiyor. Tahmin konularına hiç girmem ve öyle 2.80 yanılmaya hiç niyetim yok” dedi. Bali, kurda hangi seviyelerin risk oluşturabileceği sorusuna şöyle cevap verdi: “Dolar/TL 1.80 seviyesinde olduğunda, aynı soruyu bana yöneltseydiniz ve 3.10 olacak deseydiniz. Neler olur diye hepimiz bunun üzerinde konuşsaydık. Bugünkü olandan açık ara daha kötü bir senaryo öngöremez miydik? Öngörürdük. Ama öyle olmadı. Çünkü beklenildiği oranda pozisyonların o kadar açık olmadığı görüldü. Türkiye’nin finans sisteminin herhangi bir açık pozisyonu yok. Reel sektörün de de belirli bir süre kendini adapte edebilecek bir imkanı, zamanı var.“
KREDİLERİN YÜZDE 15 BÜYÜMESİ ŞART
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Türkiye ekonomisi ile banka kredileri arasında direkt bir korelasyon bulunduğunu belirterek, “Yüzde 5 büyümeyi hedefleyecekseniz en az yüzde 15 ve üzeri bir kredi büyümesi sağlamanız lazım” dedi. Sektörde aracılık maliyetleri anlamında mevduat üzerine hiç kâr koyulmasa dahi en az 4-5 puan eklenmesi gerektiğine dikkati çeken Bali, operasyonel ile genel karşılık giderleri gibi unsurların da gelmesiyle 7-8 puanlara kadar çıkan bir aracılık maliyeti olduğunu söyledi.
AKBANK KONUTTA 7 YILLIK FAİZİ YÜZDE 1'İN ALTINA ÇEKTİ
Akbank, tüm vadelerde konut kredi faiz oranlarında indirime gitti. 2 yıla kadar olan vadelerde konut kredisi faiz oranı yüzde 0.90’a düşürüldü. 2 yılın üzerindeki vadelerde 5 yıla kadar yüzde 0.93, 7 yıla kadar yüzde 0.95 ve 7 yılın üzerinde yüzde 0.97 faiz oranı uygulanacak. Akbank 31 Aralık’a kadar alacağı krediyle ilk kez ev sahibi olacak müşterilerine 500 TL’ye kadar chip-para kampanyası başlattığını da duyurdu. Kampanya kapsamında ilk ev için kullanılan kredilere özel olarak, kredi tutarının binde 5’i oranında ve 500 TL ile sınırlı olmak üzere müşterilerin Akbank kartlarına chip-para yüklenecek.
PİYASAYA TAZE KAN
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), finansal sisteme ek döviz likiditesi imkanı sağlanması amacıyla rezerv opsiyonu katsayılarını 0.2 puan azalttı. TCMB’den yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Rezerv opsiyonu kullanımlarının aynı seviyede kalması halinde söz konusu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 620 milyon dolar ilave likidite sağlanmış olacak. Ayrıca, bankaların yabancı para likidite yönetimine esneklik kazandırmak üzere yabancı para yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların ortalama olarak tesis edilebilecek kısmının üst sınırı 3 puandan 4 puana yükseltildi. Söz konusu değişiklik ile yaklaşık 2.9 milyar dolar tesis dönemi içerisinde bankaların serbest kullanımına açılacak.”