Halk Sağlığı Müdürü: Nükleer ihtiyaç

Halk Sağlığı Müdürü Aytekin Kemik nükleerin bir ihtiyaç olduğunu ve yapımına karşı olmadığını söyledi.

Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından hazırlanan ’Bugünden Yarına Kanserle Mücadele Projesi’nin tanıtım toplantısında, Halk Sağlığı Müdürü Aytekin Kemik’in nükleer santral yapımına karşı olmadığını söyledi. Kemik nükleer santralın bir ihtiyaç olduğunu belirtti.

Tüccar Kulübü’nde düzenlenen tanıtım toplantısında, Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Mersin Bürokrat ve İşadamları Derneği ortaklığında ve Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projenin amaçları anlatıldı. 2013-14 yıllarında kanser taramalarında Mersin’in Türkiye birincisi olduğunu hatırlatan Halk Sağlığı Müdürü Dr.Kemik’in, Gülnar İlçesi Büyükeceli Mahallesi’nde deniz yapıları inşası devam eden Akkuyu Nükleer Santrali’ne karşı olmadığını açıkladı. Kemik, tepkileri ’demogoji’ olarak değerlendirip bu demogajiler karşısında bilimsel bir rapor hazırlamak amacında olduklarını kaydetti.

"PROJE İLE DEMOGOJİYİ ÖNLEYECEĞİZ"

Yapılacak araştırmaların Çukurova Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı desteği ile bilimsel rapor haline getirileceğini açıklayan Dr.Kemik, şöyle devam etti:  "Karşıt gruplar bu işin aleyhine, menfi propanaganda yapıyor. Ama biz biliyoruz ki, bu gün Fransa’da denize giderken Nice’de, denize girdiğiniz plajın kenarında dahi nükleer santraller var. Orada 59 nükleer santral var. Bizde daha 1 tane kuruluyor. bütün dünya ayağa kalktı, ’Bu ülkeye yapılmasın’ diye. Ben kişisel olarak, nükleer santralin mutlaka ülkenin geleceği için ihtiyaç olan çok ciddi bir araç olduğunu düşünüyorum enerji ihtiyacı açısından. Bu demogajileri önlemek üzere Çukurova Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı da bu işin içinde. Biz bir done hazırlayacağız. Hazırladığımız done ile ilerde bu demogajilerin önünü kesecek bilimsel bir rapor olsun istiyoruz. İşin aslı budur." Proje kapsamında yaklaşık 10 bin kişiyle anket, 1150 kişiye de kanser taraması yapılacak. 18 yaş üstü 9 bin 529 kişinin hedeflendiği proje, 3 ay içinde tamamlanacak.

Sonraki Haber