Genç Çiftçilere 30 Bin Lira Hibe Desteği
Kırsal kalkınma destekleri kapsamında 18-40 yaş arasındaki genç çiftçilere hibe desteği verilmesine yönelik düzenleme, Bakan Çelik tarafından imzalanarak Başbakanlığa gönderildi- Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, arıcılık, kanatlı, ipek böceği
ANKARA (AA) - Kırsal kalkınma destekleri kapsamında genç çiftçilere 30 bin lira hibe desteği verilmesine yönelik düzenleme, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından imzalanarak Başbakanlığa gönderildi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakanlığa gönderilen kırsal kalkınma destekleri kapsamında genç çiftçi projelerinin desteklenmesi hakkında tebliğin yürürlüğe girmesiyle kırsal alandaki 18-40 yaş arası gençler söz konusu destekten yararlanabilecek.
Toplam nüfusun yaklaşık yüzde 28'i kırsal alanda yaşarken, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı 18-40 yaş aralığında 330 bin 412 çiftçi bulunuyor. Bu rakam, toplam çiftçi sayısının yüzde 13,46'sını oluşturuyor.
Bu program kapsamında genç çiftçilere 30 bin lira hibe desteği verilecek, program Bakanlar Kurulu kararıyla 3 yıl uygulanmaya devam edecek. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, arıcılık, kanatlı, ipek böceği yetiştiriciliği, meyvecilik, seracılık ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konularına destek verilmesi öngörülen düzenlemede, büyükbaş ve küçükbaş canlı hayvanlar, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından temin edilecek.
Bitkisel üretim projelerinde traktör ve bahçe traktörü hariç proje ihtiyacı olan diğer makine ve ekipmanlar destekleme kapsamına alındı.
Su ürünleri üretimi projeleri yüksek maliyetli olması ve ruhsat alma işlemlerinin uzun sürmesi nedeniyle bu dönem program dışı tutulurken, bu projeler Bakanlığın IPARD ve Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı (genel bütçe) kapsamında daha yüksek bedellerle destekleniyor.
Öte yandan kanatlı sektöründe ördek, kaz, hindi ve serbest tavuk yetiştiriciliği, destekleme kapsamında olacak.
- Proje hazırlama gideri yok
Genç çiftçilerin hiçbir şekilde proje hazırlama gideri olmayacak, Bakanlıkça hazırlanan örnek proje ve büyüklükleri tavsiye niteliğinde duyurulacak. İl ve ilçeler arasındaki proje ve bütçe dağılımı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri esas alınarak bilimsel kurallara göre yapılırken, ülke genelindeki tüm başvurular, değerlendirme ve uygulamalar yazılım sistemi üzerinden anlık olarak Bakanlık merkezinden izlenebilecek.
Hibe sözleşmeleri ilçelerde imzalanacak. Şehit yakınları, gaziler, engelli vatandaşlar ve kadınlara 5'er puanlık pozitif ayrımcılık uygulanacak. Coğrafi işaret olan ürünlerle yerli gen kaynağı olan ürünler ön plana çıkarılacak, hayvancılık bölgelerine öncelik verilecek. İl/içe merkezlerine uzak köylerden başvuranlar avantajlı olacak, ayrıca satın alma uygulamaları basit, kolay ve uygulanabilir olacak. Hayvancılık projelerinde yetiştiricilerin kendi aralarındaki alım-satımlar kabul edilecek. Bu şekilde spekülatif fiyat hareketlerinin önüne geçilecek ve projeler 2 yıl süreyle izlenecek.
Başvurular tebliğin yayımından itibaren 30 gün sürecek. Ön başvuru elektronik ortamda alınacak ve başvuru dosyaları il ve ilçe müdürlüklerine elden teslim edilecek.