''FETÖ’den el konulan yüzlerce şirket sahiplerine iade edildi''

Eli kanlı bölücü terör örgütü FETÖ'nün kanlı darbe girişiminin 8'inci yıldönümünde gazeteci Vahap Munyar FETÖ soruşturmalarında el koyulan ve TMSF’ye devredilen 643 şirketin eski sahiplerine iade edildiğini iddia etti.

Vahap Munyar, TMSF Başkanı Fatin Rüştü Karakaş’ın FETÖ’ye yönelik soruşturmalar kapsamında ‘kayyımlık’ görevi Fon’a devredilen şirketlerle ilgili açıklamalarını köşesine taşıdı.

Vahap Munyar’ın aktardığına göre, TMSF’ye devredilen 643 şirketin eski sahiplerine iade edildi.

Munyar’ın yazısına göre TMSF’ye devredilen şirketlerin son durumu şöyle yer aldı:

Toplam Şirket Sayısı: Darbe girişimi sonrasında TMSF'ye kayyımlık görevi devredilen şirket sayısı 1371.

Mevcut Şirket Sayısı: TMSF şu anda 32 ilde toplam 994 şirkette kayyım olarak görev yapıyor. Ayrıca 82 şirkete “pay kayyımı”, 93 gerçek kişinin de mal varlıklarına kayyım olarak atanmış durumda.
İade Edilen Şirketler: Mahkeme kararları ile bugüne kadar 643 şirketin kayyımlık kararı kaldırıldı ve bu şirketler eski sahiplerine iade edildi. Örnek iade edilen şirketler arasında Karteks Tekstil, Uğur Soğutma, Hasırcı Tekstil, Işık Ahşap, Fi Yapı İnşaat, Çobanlar Mermer ve Tozlu Tekstil bulunuyor.

Satılan Şirketler: TMSF, 16 şirketin hissesini satarak 341 milyon lira satış hasılatı elde etti. Ticari ve iktisadi bütünlük ihalelerinde toplam 16.27 milyar lira ve 7 milyon dolar satış hasılatına ulaşıldı.

Tasfiye Edilen Şirketler: 97 şirketin tasfiye işlemleri başlatılmış, 34 şirketin tasfiye işlemleri tamamlanarak ticaret sicilinden terk edilmiş durumda.

Aktif Büyüklük: 694 şirketin aktif büyüklüğü devir tarihinden itibaren yüzde 271 artarak 39.5 milyar liradan 146.5 milyar liraya ulaştı.

Öz Kaynaklar: Öz kaynak toplamı yüzde 262 artarak 17.5 milyar liradan 63 milyar liraya çıktı.

Ciro ve Kâr: 694 şirketin cirosu 31 Aralık 2023 itibariyle 123.3 milyar lirayı, kârı ise 10.09 milyar lirayı buldu.

İstihdam: Yönetim altındaki bu şirketlerde 26 bin 914 kişi istihdam ediliyor.

Sonraki Haber