Fed en çok TL'yi sevindirdi !
Fed'in faiz artışı TL'yi en güçlü çıkan para birimi yaptı.
Fed'in faiz artışından sonra TL, dolar karşısında 3 günde yüzde 2 değer kazandı. TL Fed kararından en güçlü çıkan para birimi oldu.
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son bir yıldır beklenen faiz artırım kararının aralık toplantısında gelmesinin ardından TL, dolar karşısında 3 günde yüzde 2 değer kazandı. Fed toplantısı öncesinde faiz artırım beklentileri ile negatif seyreden TL, özellikle kasım ayı başından Fed toplantısına kadar satış baskısı altında kalmıştı. Fed toplantısı öncesinde TL varlıkları üzerindeki baskı, analistlerin faiz artırımından sonra dolar/TL'de 3 seviyelerinin aşılabileceği söylemlerine, hatta 3,15 seviyelerinin konuşulmasına neden olmuştu.
2.91'İN ALTINI GÖRDÜ
Fed'in piyasa beklentileri doğrultusunda gösterge faizini 25 baz puan artırmasının ardından birçok analistin genel beklentilerinin aksine düşüşe geçen dolar/TL, 2,91'in altına kadar geriledi. Fed sonrasında dolar, diğer gelişmiş ülke para birimlerine karşı değer kazanırken, gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısındaki güçlü görünümü dikkati çekti. Avro, yen ve sterline karşı yüzde 2'ye varan artışlar kaydeden dolar, Meksika pesosu, Hindistan rupisi ve Endonezya rupisi karşısında ise yaklaşık yüzde 1 düştü. Son üç günlük işlemelere bakıldığında TL'nin ise diğer gelişen ülke para birimlerinden de pozitif yönde ayrıştığı görülüyor. Fed kararı öncesinde 2,99'un üzerini test eden dolar/TL, düşüşünü üst üste 3'üncü güne taşıdı ve 2,9054'e geriledi. Böylece dolar/TL'nin Fed öncesine göre düşüşü yüzde 2'yi aştı.
BREZİLYA REAL'İ YÜZDE 45 DÜŞTÜ
2015 yılının başından beri konuşulan Fed'in faiz artırımına başlayacağı beklentileri daha çok gelişen ülke para birimleri üzerinde baskıya neden olmuştu. Yılbaşına göre dolar karşısında TL yüzde 25, Güney Afrika randı yüzde 30, Brezilya reali yüzde 45 geriledi. Hindistan rupisi, Endonezya rupisi ve Meksika pesosunun dolar karşısındaki azalışı ise yüzde 5-15 seviyelerinde kaldı.
'DOLAR/TL 2,8950-2,8500 ARALIĞINA GERİLEYEBİLİR'
DenizBank Özel Bankacılık Grubu Sermaye Piyasası Araçları Satış Yönetmeni Orkun Gödek, Fed toplantısı öncesinde Güney Afrika kaynaklı stresin gelişmekte olan ülkeler nezdinde etkili olduğunu, yurt içinde ise açıklanan eylem planının mali disiplinde bozulmaya neden olabileceği endişelerinin TL'yi baskı altına aldığını ifade etti. Fed'in para politikasında normalleşme sürecinin başlatması ile birlikte gelecek döneme dair belirsizliklerin azaldığını belirten Gödek, faiz artışının kademeli ve yavaş olacağı düşüncesinin para piyasalarında fiyatlanmaya başlandığını kaydetti.
PPK'YA İLİŞKİN BEKLENTİLER ÖNEMLİ
Gödek, gelişmekte olan ülkeler grubunda özellikle Türkiye'nin pozitif fiyatlama isteğinde olduğuna dikkati çekerek, 22 Aralık tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından gerçekleştirilecek olan aralık ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin beklentilerin bunda önemli etken olduğunu vurguladı. Ağustos ayında TCMB tarafından ilan edilen normalleşme sürecinin belirginleşeceği ve politika faizinde yukarı yönlü adım atılacağı beklentilerinin TL'nin emsal konumdaki ülke para birimlerine kıyasla pozitif ayrışmasına neden olduğunu dile getiren Gödek, beklentilerin Merkez Bankası tarafından karşılanması ve kamuoyu ile iletişimin doğru bir biçimde kurulması durumunda dolar/TL'nin 2,8950-2,8500 aralığına gerileyebileceğini tahmin ediyor.