Faiz hesabı yine değişti: Gecelik faiz politika faizini aştı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının likidite fazlasını azaltmayı amaçlayan yeni adımlarının ardından gecelik faiz yeniden politika faizinin üzerine çıktı.

Olası kur şoklarına karşı ekonomiyi daha dayanıklı hale getirmek için rezerv birikimini tarihi seviyeye çıkaran TCMB, rezervlerini bir önceki hafta 9 milyar dolar artırmıştı. Son üç ayın en büyük haftalık artışına işaret eden hamle ise TL likidite genişlemesine neden olmuştu.

Artan TL likiditenin etkisiyle gecelik faiz ise geçtiğimiz hafta yüzde 47,04 seviyesine kadar inmişti.

Bu gelişmenin ardından eylül ayında politika faizini sabit tutma kararı alan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, hafta sonu TL mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını artırma kararı aldı. Bu kapsamda ZK oranı kısa vadeli TL mevduat için yüzde 12'den yüzde 15'e, uzun vadeli için yüzde 8'den yüzde 10'a çıkarıldı.

Bu kararın ardından gecelik faiz ise yüzde 50,25 seviyesine ulaşarak politika faizinin yeniden üzerine çıkmış oldu.

Bankacıların hesaplamalarına göre bu karar 70 milyar TL seviyesindeki likiditenin sistemden kalıcı olarak çekilmesini sağlayacak.

Fon yöneticisi Meymet Taylan ise konuya ilişkin daha önce sosyal medya hesabından şunları aktarmıştı:

"TCMB'nin likiditeye yönelik bir aksiyon alarak yönünü göstermesi gerektiğini düşünüyorum. %47 lere kadar gevşeyen gecelik faizleri 50 üzerine çekerek aktarım mekanizmasının işlerliğini artırırken erken faiz indirimi bekleyenlere de bir sinyal vermiş olacaktır."

Sonraki Haber