Et satışı ile ilgili yepyeni bir dönem başlıyor

Market ve kasaplarda satılan etler artık sınıflara ayrılacak.

Market ve kasapta satılan etler, hayvanın cinsiyeti, yaşı, kas yapısı ve yağ örtüsüne göre sınıflandırılacak. Süper et ‘S’ ile, kötü et ‘P’ ile gösterilecek. Yağ oranı 5’e kadar numaralandırılacak. Sınıfına göre ete fiyat uygulanacak

Vatandaşın tükettiği ete kalitesine göre para ödeyeceği dönem yakında başlıyor. Kırmızı ette yapılacak sınıflandırmayla, kaliteli bir et için büyük önem taşıyan kas yapısı en üst derece et ‘S’ (İngilizce super), mükemmel et ‘E’ (İngilizce excellent) ve kötü et ‘P’ (İngilizce poor) ile gösterilecek. Yağ içeriğine göre de 1’den 5’e kadar puanlanacak. En düşük yağlı et 1, çok yağlı olan 5 puan alacak.

AVRUPA ÖRNEK ALINDI 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olan kırmızı ette sınıflandırma ve fiyatlandırma uygulamasının, Türkiye’de hayata geçirilmesi amacıyla çalışma başlattıklarını bildirdi. Çelik, bu kapsamda hazırladıkları sığır ve koyun karkaslarının sınıflandırılmasına dair yönetmelik taslaklarını, gelecek günlerde sektörün görüşüne açacaklarını söyledi.

SINIFINA GÖRE FİYAT 

Kırmızı ette sınıflandırmaya bağlı fiyatlandırma sistemine ilişkin bilgi veren Çelik, “Kırmızı ette sınıfına göre fiyat belirlemesi yapılacak. Düzenlemeyle market ve kasaplarda satılan karkas etin etiketlerinde, hayvanın yaşını, cinsiyetini, yağ miktarını ve kas yapısını gösteren bilgiler yer alacak. Böylece vatandaş hangi eti, kaça aldığını bilecek” diye konuştu. Çelik, düzenlemeyle kırmızı et piyasasında ortak bir karkas sınıflandırma sistemi oluşturulacağını ve pazar fiyatlarının da bu sınıflara göre belirleneceğini belirterek, daha iyi sınıfa daha yüksek fiyatın verilmesi sonucunda kaliteli et üretiminin teşvik edileceğini vurguladı.

MÜKEMMELSE ‘E’ ÇOK YAĞLIYSA 5

Sektörün görüşüne açılacak taslak yönetmeliklerle karkas etler, hayvanın cinsiyeti, yaşı, kas yapısı (en üst-S, mükemmel-E, çok iyi-U, iyi-R, orta-O, kötü-P) ve yağ örtüsüne (1-düşük, 2-zayıf, 3-ortalama, 4-yüksek, 5-çok yüksek) göre sınıflandırılacak. Yapılan sınıflandırmaya ilişkin etiketlemenin nasıl yapılacağı, kesimhanelerde sınıflandırmayı yapacak kişilerin yeterliliklerine ilişkin kriterlerin de yer aldığı taslakta, bu işlemin uzman sınıflandırıcılar yerine otomatik derecelendirme teknikleri ile yapılması durumunda tekniklerin doğruluğunu gösteren sertifikasyon testlerinin yapılması gibi konu başlıkları da bulunuyor.

AMERİKALI 1910’DA SINIFLANDIRDI

ABD’liler ilk kez 1910 yılında Şikago et pazarında kullanılan karkasların derecelendirilmesinde, prime (ekstra), choice (seçkin), good (iyi), cutter ve canner (imalat) tanımlarını kullandı.

KESİMHANELER SINIFLANACAK 

Yönetmelik ayrıca kesimhanelerde yapılan sınıflandırma ve sınıflandırmaya ilişkin etiketleme işlemlerinin kontrolü, kaydedilecek pazar fiyatının tanımlanması ve pazar fiyatında kullanılacak kategori ve sınıflar, temsili fiyatların oluşumu ile haftalık fiyatların hesaplanmasına ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

TAVAN FİYATA KALİTE İTİRAZI

Gıda enflasyonunda etkili olan et fiyatlarını kontrol altına alabilmek için Şubat ayında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, halkın en çok tükettiği et ürünlerinden kıymada 32 TL, kuşbaşında 34 TL tavan fiyat açıklamıştı. Ancak karara uymayan bazı kasaplar, maliyetin yanı sıra etin kalitesinin önemine dikkat çekmişlerdi.

Sonraki Haber