Enerjide öncelik kaya gazında

Türkiye ikinci atılım döneminde ucuz ve kaliteli enerjiye odaklandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 2023 vizyonu olarak ortaya koyduğu enerji hedeflerinin arka planı ortaya çıktı. Buna göre Türkiye enerji sektöründe özelleşmeye ve özel sektörü enerjiyi teşvik etmeye devam edecek. Kurulu elektrik üretim gücünü 32 bin Mw'tan 69 bine çıkaran Türkiye'nin, ikinci atılım döneminde öncelikli hedefi ucuz ve kaliteli enerji sağlamak olacak. Petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına devam edilecek olan bu süreçte linyit gibi zengin kaynaklar etkin kullanılırken kaya gazı konusunda kapsamlı araştırma faaliyetleri yürütülecek. Maden aramalarında ise kritik hammaddeler öncelikli olacak. Hammaddelerin dışarı çıkarılmasına kısıtlama getirilecek. Nadir toprak elementleri Türkiye'de kalacak. Katma değeri yüksek, işlenmiş ürünler ihraç edilebilecek. Böylece ucuza hammadde satıp pahalıya işlenmiş ürün alma dönemi bitecek.

Sabah gazetesinden Uğur Becerikli'nin haberine göre doğalgaz depolama kapasitesini artıracak olan Türkiye, Tuz Gölü'nün altındaki 1 milyar metreküp gaz depolama projesini 2017'de tamamlayacak. 2019'da ise ikinci aşama devreye girecek. Trans Adriatik Doğal Gaz Boru Hattı Projesi ile Asya- Avrupa arasında enerji köprüsü haline gelecek olan Türkiye, Konya Karapınar'da tarım alanı niteliği olmayan 6 bin hektar alanda, 3 bin MW kapasiteli Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi kuracak. Bu yıl yatırımcılara yer tahsis edilecek.

GÜNEŞ, RÜZGÂR, JEOTERMAL
Akkuyu'da temel atan, Sinop'ta hazırlıkları tamamlayan Türkiye, 3'üncü nükleer santral için de bu yıl ilk adımı atacak. Nükleer enerji hedefleri devam ederken, yenilenebilir enerji kaynaklarına destek de artacak. Güneş, rüzgâr, jeotermal gibi yenilenebilir enerji alanında envanter yenilenecek, kapasite geliştiri

MTA YENİDEN YAPILANDIRILACAK
Büyük enerji hedeflerinin yerine getirilebilmesi için, küresel ve rekabet gücü yüksek yerli firmalar oluşturulmasının önü açılacak. Maden Tetkik araştırma (MTA) bu amaçla yeni günün şartlarına uygun olarak yeniden yapılandırılacak. Enerji sektöründe bürokrasi azaltılacak. Kurumlararası koordinasyon güçlendirilecek, arama ve Ar-Ge destekleri artacak.

Sonraki Haber