''Endemik bitkilerimizle cari açığımızı kapatabiliriz''
Acvit Kozmetik Ceo’su İsmail Çetin, “Altın kadar değerli olan endemik bitkilerimize sahip çıkmamız durumunda cari açığımızı kapatır, cari fazlalık verebiliriz” dedi.
Çetin, “Kozmetik, ilaç, gıda takviyesi ve birçok alanda kullandığımız endemik bitkilerimizi korumaya alıp daha rantabl değerlendirebilirsek Dünya hammadde ve türevlerinde bizden almak zorunda kalır.
Akdeniz ve Ege ilk sırada
Ülkemizde 3 Bini endemik olmak üzere 11 bine yakın bitki bulunmaktadır. Bunların yaklaşık %50 civarı sadece Anadolu’da yetişmektedir. İlk sırayı maki bitki örtüsüne sahip olan Akdeniz Bölgesi ve Ege alırken, onları İç Anadolu Bölgesi ve diğer bölgelerimiz takip etmektedir. Biz bu endemik bitkilerimizi yerinde değerlendirirsek birçok alanda kullanılan bu bitkilerden yapılan hammaddeyi ve türevlerini Dünya bizden almak zorunda kalacaktır.
Ülkemiz şuanda tam tersini yaşarken kozmetik, ilaç ve gıda takviyesi üretiminde ülkemizde yetişen bitkilerden elde edilen hammaddeyi dışarıdan almak zorunda kalıyoruz. Bizden aldıkları bitkiyi hammadde yapıp kat katına bize satmaktadırlar. Akdeniz ve Egeye kurulacak fabrikalarla bu olayı tam tersine döndürebiliriz.
Çetin “Kozmetikten dem vuracak olursak; Dünya’nın en fazla ve en kaliteli endemik bitki örtüsüne sahibiz. Önlem alınırsa dünya bizden hammadde ve kozmetik ürünü almak zorunda kalır. Böylece Dünya kozmetik pastasından %63 pay alabileceğimizin altını çizerim.”dedi.
Çetin, “Panax bitkisini Uzakdoğu ülkelerinin bazıları millileştirmiş durumdadır. Keza Reishi Mantarı da aynı durumda. Bizim Panax’dan ve Reishi Mantarından çok daha değerli toprak ananın bizlere sunduğu binlerce kaliteli endemik bitkimiz mevcuttur. Bu bitkiler altın kadar değerli, sahip çıkmamız durumunda kışın dahi cari açığımızı dengeleyip cari fazlalık vereceğimizden hiç endişeniz olmasın.”dedi.