En ucuz Türkiye'de !

Avrupa ülkeleri arasında otoyol hizmetini en ucuz Türkiye sunuyor.

Toplam ihracatın yüzde 35'ini karayolu taşımacılığıyla gerçekleştiren Türk ihracatçılar, Avrupa otoyollarına yılda yaklaşık 60 milyon euro ödeme yapıyor. Avrupa ülkeleri arasında kilometre başına otoyol hizmetini en ucuz Türkiye, en pahalı İsviçre sunuyor.

Türk ihracatçısı, önemli bir maliyet kalemi olan nakliye için otoban geçişlerinde Avrupa'nın uluslararası otoyollarına yılda yaklaşık 60 milyon euro para ödüyor. DKV Euro Service tarafından 5 Akslı Euro 5 tipi tırla hizmet veren bir nakliye aracı için Avrupa'daki ana güzergahlar baz alınarak yapılan çalışmaya göre, Avrupa ülkelerinde en ucuz otoyol hizmetini kilometre başına 0,0225 euro ile Türkiye sunuyor. Türk ihracatçısı, en büyük pazarı olan Almanya otoyollarında, kendi ülkesine göre yüzde 85 daha pahalı hizmet alıyor.

Avrupa otoyollarında en pahalı hizmeti kilometre başına 1,96 euro ile İsviçre verirken, bu ülkeyi 0,357 euro ile Avusturya, 0,25 euro ile Fransa, 0,2063 euro ile Çek Cumhuriyeti, 0,19 euro ile İspanya, 0,18 euro ile İtalya ve 0,14 euro ile Slovakya takip ediyor. Büyük Britanya'nın yıllık 830 pound olarak belirlediği otoyol ücretlerinde Hollanda, Lüksemburg, Danimarka, İsveç ve Romanya 1.250 euro uyguluyor.

KRİZDEN ÇIKIŞ YOLU

DKV Euro Service Türkiye Satış Müdürü Deniz Çokcoş Sezer, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Toplam Türkiye ihracatının yüzde 35'nin ve ithalatımızın yüzde 15,4'ünün karayolu taşımacılığıyla gerçekleştirildiği düşünülürse, uluslararası yollarda otoban ücretlerinin önemli bir maliyet unsuru olduğu rahatlıkla görülebilir. Sadece Avrupa yollarında yılda 60 milyon euro ödüyoruz" dedi. Uluslararası yük trafiğinin her geçen gün artmasıyla ulaştırma hizmetleri maliyetinin de giderek daha fazla önem kazandığına dikkati çeken Sezer, şunları kaydetti: "Uluslararası ticaret nedeniyle binlerce tır ve kamyon otoyolları kullanarak Avrupa'ya giriş yapıyor. Paralı yol sistemi yol yapımı, bakım ve onarımı için ihtiyaç duyulan finansmanı sağlıyor. 2008 sonlarından ekonomik kriz içerisine giren Avrupa ülkeleri, krizden çıkış yollarından bir tanesini otoyol ücretlerinde görüyor. Avrupa ekonomisi gerek otoyollardan alınan ücretler gerekse sağladığı istihdam açısından giderek karayolu ulaşımına daha bağımlı hale geldi."

Sonraki Haber