Elektrikte kayıp-kaçak gizlenecek

Elektrik faturalarındaki kayıp-kaçakbedelleri 2016 yılında faturalarda yer alamayacak.

Dünyada petrol ve doğalgaz fiyatlarının ucuzladığı bir dönemde Türkiye yeni yıla elektrik zammıyla girdi. 1 Ocak 2016'dan geçerli olmak üzere sanayi elektriği yüzde 6,68, konutlarda kullanılan elektrik yüzde 3,85 oranında zamlandı. Meskenlerde kullanılan elektriğin kilovatsaati 31 kuruştan 33 kuruşa yükseldi.

Ayrıca ticarethane, aydınlatma gibi elektrik birim fiyatları da yeniden belirlendi. Konutlar için 31,04 kuruş olan 1 kilovatsaat (kWh) elektriğin birim fiyatı 33,18 kuruşa yükseldi. Zamla birlikte elektriğin kilovatsaati sanayi için 29,06 kuruş ve ticarethaneler için de 33,47 kuruş oldu.

Zamla birlikte EPDK çok önemli bir değişikliğe de imza attı. Düzenli olarak faturasını ödeyen dürüst abonelerin tepkisine neden olan kayıp-kaçak parası artık 2016'dan itibaren faturalarda yer almayacak. Düzenleme sonrası kayıp-kaçak, PSH, iletim bedeli gibi kalemler faturada "dağıtım bedeli" olarak bir başlık altında toplandı. Artık aboneler ödedikleri faturanın içindeki kayıp-kaçak tutarını bilmeyecek.

EPDK elektrik zammını sessiz sedasız yürürlüğe koydu. Zam oranları dağıtım şirketlerine sessizce gönderilirken, karar da yılbaşı gecesi basılan Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Her tarife döneminde yeni elektrik birim fiyatlarını kamuoyuna açıklayan ve yeni tarifeleri resmi internet sitesinde yayınlayan EPDK, 1 Ocak 2016 zamlarını kamuoyuna açıklamadığı gibi internet sitesine de koymadı.

Kamunun elinde olan elektrik dağıtım hizmetleri özelleştirme yoluyla şirketlere satıldı. İhaleyi kazanan şirketlerden abonelere ucuz, kaliteli ve kesintisiz elektrik hizmeti taahhüdü alındı. Şirketlere, elektrik birim fiyatlarının oluşmasında en önemli maliyet kalemlerinden biri olan kayıp-kaçağın azaltılması için hedefler verildi. Enerji Bakanlığı ve EPDK, "Özelleştirme sonrası verilen kayıp-kaçak hedefini yakalayan şirketlerin kârı kasasına koyacağını, hedefi tutturamayan şirketlerin ise zararı kendisinin çekeceğini ve bu maliyetin kesinlikle abonelere yansıtılmayacağı" açıklaması yaptı. Ancak bazı şirketler kayıp kaçak hedeflerini tutturamayınca EPDK yeni hedef belirleyip bu şirketleri zarar etmekten kurtardı. Elektrik sektöründe halen 21 elektrik dağıtım şirketi, 38 milyon 552 bin 746 aboneye hizmet veriyor.

TANER YILDIZ ‘UCUZLAYACAK' DEMİŞTİ

Enerji Bakanı Taner Yıldız Ocak 2013'te TBMM'de özelleştirme sonrası şirketlerin elektrik kayıp-kaçak sorumluluğunu üstleneceğini açıklamıştı. Yıldız konuyla ilgili yazılı soru önergesine, “özelleştirme sonrası dağıtım şirketlerinin kayıp-kaçak oranlarını düşüreceği ve bunun da 2015 yılından itibaren faturalara indirim olarak yansıyacağı" cevabı vermişti. Yıldız ayrıca, "hedefler üzerindeki kaçak elektrik maliyetinin hiçbir şekilde tüketicilere yansıtılmayacağını" söylemişti. Ancak özelleştirme sonrası hem elektriğe zam geldi hem de Yargıtay'ın da nihai kararına rağmen kayıp-kaçak yükü abonelerin üzerinde kalmaya devam etti.

Sonraki Haber