Ekonomi Bakanı Elitaş:

"İhracatın büyümeye katkısının bu yıl pozitif bir yönde olacağını tahmin ediyoruz" - "Rakiplerimizin yerinde saydığı bir dönemde tüm sektörlerde rekabet gücümüzü artıracak yepyeni yatırımlara ve kararlara imza atacağız"

ANKARA (AA) - Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, bu yıl için büyüme hedefinin yüzde 4,5 olduğunu hatırlatarak, "Bu şekilde gittiğimiz takdirde, inşallah, 2016 hedeflerine ulaşmış olacağız. İhracatın büyümeye katkısının pozitif olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Elitaş, Orta Anadolu İhracatçılar Birliği (OAİB) toplantı salonunda düzenlenen İklimlendirme ve Sanayi İhracatçı Birliği Ödül Töreni'ne katıldı.

Buradaki konuşmasında Elitaş, Dünya Ticaret Örgütünün (DTÖ) ve IMF gibi kuruluşların Türkiye ile ilgili büyüme rakamlarında yanıldıklarını hatırlattı. Elitaş, "Söz konusu kuruluşlar Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 3 seviyesinde büyüyeceğini belirtti. Bu kuruluşlar Türkiye'nin büyüme trendini göremedi. Geçen yılın son çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 5,7 büyüdü. Yılın genelinde yüzde 4'lük Orta Vadeli Program (OVP) hedefi de gerçekleştirildi." dedi.

Bu yıl için büyüme hedefinin yüzde 4,5 olduğunu anımsatan Elitaş, mevcut durumun devamı halinde 2016 hedeflerine ulaşılabileceğini söyledi.

İhracatın büyümeye geçen yıl net bir katkı sağlamadığına dikkati çeken Elitaş, "2016 yılında ihracatın büyümeye katkısının pozitif olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

- "Atı alacağız ve Üsküdar'ı geçeceğiz"

Türkiye ekonomisinin 25 çeyrektir büyüdüğüne işaret eden Elitaş, ekonominin 23 Avrupa Birliği ülkesinden daha iyi bir büyüme sağladığını, 2016 yılında da dünya ekonomisindeki olumsuzluklardan ayrışarak performansının daha yüksek noktaya çıkacağını ümit ettiklerini belirtti. Dünyanın krizde olduğu bir dönemde ne yapılması gerektiği sorusunun sorulmasını isteyen Elitaş, şöyle devam etti:

"Krizdeki Avrupa ekonomileri kendi içlerine dönmüşken bizim küresel pazarlara yoğunlaşacak manevra kabiliyetimiz var. İhracatçılar olarak sakın çekingen davranmayın. Biz, rakiplerimizin yerinde saydığı bir dönemde tüm sektörlerde rekabet gücümüzü artıracak yepyeni yatırımlara ve kararlara imza atacağız. Böylece dünya ekonomisi normale döndüğünde üst düzey büyüme rakamlarını yakalamak, tüm küresel pazarlarda rakiplerimize karşı çoktan öne geçmek mümkün olacaktır."

Bakanlık olarak küresel markaları satın almanın, rekabet gücünü artıracak teknolojik yatırımların, yeni pazarlara giriş desteklerinin yanında olduklarını anlatan Elitaş, "Küresel pazarlarda bu dönemde atı alacağız ve Üsküdar'ı geçeceğiz." şeklinde konuştu.

DTÖ tarafından son açıklanan resmi verilere göre, 2015 yılında küresel ticaretin yüzde 13 daraldığını belirten Elitaş, aynı dönemde Türkiye'nin ihracatındaki daralmanın da yüzde 8,7 olarak gerçekleştiğini dile getirdi. Elitaş, küresel ticaretteki daralma oranının uzun zamandır görülen en büyük daralma olduğuna dikkati çekti.

- "İhracat sistemine her yıl 11 bin firma katılıyor"

Geçen yıl iklimlendirme sektöründe de Türkiye ihracatının daraldığına işaret eden Elitaş, yerli sanayinin gelişmesi için yeni yöntemler bulunması gerektiğini söyledi. Elitaş, "Küresel ihracattan yüzde 3,5 pay alan iklimlendirme sektörü önümüzdeki yıllarda önemli bir büyüme potansiyeline sahip olacaktır. 2013 yılı dünya ihracatı 653 milyar dolar, 2014 yılında 680 milyar dolara çıkmış. Biz ancak bunun yüzde 3,5 olan kısmına hitap edebiliyoruz. Önümüzde daha fazla pazar payının olduğunu bilmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

İklimlendirme sektörünün ihracat kapasitesine katkı yapması beklenen en önemli unsurlarından birinin yurt dışında iş yapan müteahhitler olduğuna dikkati çeken Elitaş, bu çerçevede sektörün müteahhitlik firmalarıyla yakın iş birliği içerisinde olması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de her yıl 11 bin firma ihracat sistemine katılırken 10 bin firmanın sistemden çıktığını kaydeden Elitaş, bu durumun nedenleri konusunda araştırma yaptıklarını belirtti.

Ekonomi Bakanlığının sunduğu hizmetlerin ve ihracata yönelik teşviklerin anlatılması için Ortak Akıl Toplantıları düzenlemeye başladıklarını anlatan Elitaş, söz konusu toplantıları Türkiye'nin 81 ilinde yapmak istediklerini kaydetti.

İklimlendirme sektörüne yönelik olarak da Elitaş, "Ekonomide kopan fırtınalar çevre ülkelerde politik yakıcı sıcaklıklarda olsa da ihracatçılarımız ekonomiyi ideal sıcaklıkta tutacaklardır. Sektör olarak rekabet gücümüzü artıracak adımlarla ülkemizi bu küresel kuraklıkta serinletme, ferahlatma noktasında sizin her zaman yanınında olacağız." dedi.

- "Yalıtıma kredi verilmeli"

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Başkanı Zeki Poyraz da konuşmasında sektör ihracatçılarının yaşadığı sıkıntıları anlattı.

Ekonomi Bakanlığının ihracatı artırmak adına önemli destekler vermesine karşın, mevcut Dahilde İşleme Rejimi mevzuatının ihracatçıları yurt dışından mal getirmeye ittiğini söyleyen Poyraz, yurt içindeki Dahilde İşleme Rejimi kapsamındaki malların kendilerine maliyetinin daha fazla olduğunu ifade etti.

Haftalık çalışma süresinin 37 saate düşürüleceğine ilişkin duyumlar aldıklarını aktaran Poyraz, Bakan Elitaş'a hitaben "Sayın Bakanım, böyle bir şey facia olur. İngiltere, 2008 krizinde, 39'u 42'ye çıkarttı. Bizim de bu konuda çok dikkat etmemiz lazım. 45 saat, doğru bir saat." diye konuştu.

Yalıtım konusunda kredi verilmesi gerektiğini de kaydeden Poyraz, böyle bir destekle enerjide ciddi tasarruf sağlanabileceğini ifade etti.

Konuşmaların ardından başarılı ihracatçılar, ödüllerini Bakan Elitaş'ın elinden aldı.

Sonraki Haber