Dolar/TL'de yeni yıl sonu tahmini belli oldu

Reuters tarafından gelişmekte olan piyasa para birimlerine yönelik gerçekleştirilen ankette dolar/TL'ye ilişkin beklentiler de belirlendi.

Reuters'ın gerçekleştirdiği ankette, ABD Merkez Bankasına (Fed) ilişkin agresif faiz indirimi beklentilerinin zayıflamasının ardından gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin dar aralıklarda işlem görebileceği ve yılbaşından bugüne kadarki kazanımlarını kaybedebileceği öngörüldü.

Anket sonuçlarına göre TL'nin ise dolar karşısında kayıplarının yıl sonunda yüzde 5'e ulaşabileceği öngörüldü.

Buna göre dolar/TL'nin bir ay sonra 34,6267 TL, yıl sonunda 36 TL, altı ay sonra 37,67 TL, 12 ay sonra ise 41,25 TL olmasının beklendiği aktarıldı.

Geçen yıl ve bu yılın ilk yarısında ciddi kayıplar yaşayan gelişmekte olan ülkelerin para birimleri, Fed'in politika faizini 50 baz puan indirmesinin ardından dolar karşısında değer kazanmıştı.

Ancak Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz oranlarını hızla düşürmek için acele etmeyeceklerini bildirmesi, gelişmekte olan para birimlerinin yükselmesine yönelik beklentileri zayıflattı.

Tırmanan jeopolitik gerilim de yatırımcıları güvenli liman olarak gördükleri dolara yönlendirirken, risklere karşı daha kırılgan olan gelişmekte olan piyasalardan uzaklaşılmasına neden oldu.

Diğer para birimlerindeki beklentiler

Öte yandan ilgili ankete göre Çin yuanı, Tayland bahtı ve Malezya ringgitinin yıl sonuna kadar dolar karşısında yüzde 1,2 ile yüzde 2 arasında değer kaybetmesi bekleniyor.

Mayıstaki seçimlerden sonra yüzde 8 değer kazanan Güney Afrika randının ise yıl sonuna kadar yüzde 1 değer kaybedebileceği düşünülüyor.

Sonraki Haber