Dolar güne nasıl başladı

İşte geçtiğimiz hafta rekora doymayan Dolar'da son durum...

Dolar geçen hafta tarihi zirveleri yenilemesinin ardından, bu sabah Türk Lirası karşısında 2,7370 seviyesinde işlem görüyor.

Dolar/TL, ABD ekonomisi hakkında iç açıcı olmayan son veriler ile doların 12 yılın zirvelerinden hafif değer kaybetmesi sonrası Cuma günü rekordan yönünü aşağı çevirirken; seçim sonuçlarına ve merkez bankası etkinliğine ilişkin soru işaretleri devam ediyor.

Cuma günü 2.7435'e kadar yükselerek tarihi zirveyi test eden dolar/TL ABD verileriyle 2.7250 civarında Cuma gününü tamamladı.   

Kur bu sabah ise TSİ 08.30'da 2.7210/2.7260 seviyesindeydi. Sepet bazında TL ise, 2.8566 ile Cuma günü tarihi zirvesini test ettikten sonra bu sabah 2.8418/2.8444 seviyesindeydi.

Dolar 10.03 sularında 2,7380'e kadar yükseldi.

Bankacılar bugün piyasada Hazine ihalelerine gelecek talebin ve TCMB'nin olası likidite adımlarının yakından izleneceğini belirtiyorlar.

Dolar, ABD ekonomisine ilişkin son verilerin ardından Fed'in kısa vadede faizleri artırmayacağı beklentilerinin güçlenmesine paralel olarak haftaya değer kaybına karşı koymaya çalışarak başlarken; Yunanistan'ın mali yardım müzakerelerinde sonuca ulaşılamamış olması Euro üzerinde baskı yaratıyor.

MERKEZ BANKASI ENDİŞELERİ

Tek başına 10 yılı aşkın süredir hükümette olan AKP'nin bu seçim sonunda aynı güçte devam edip edemeyeceğine ilişkin belirsizlik TL'deki değer kaybının hızlanmasına neden oluyor.
Bir diğer taraftan, TCMB'nin TL'deki değer kaybına siyasi nedenlerle tepki gösteremeyeceği endişesi satışın daha da belirgin hissedilmesini ve TL'nin hem dolar hem de sepet bazında benzer ülkelerden negatif ayrışmasını hızlandırıyor.

Bankacılar Ocak 2014'teki 5 puanlık acil faiz artışı senaryosuna her geçen gün daha da yaklaşıldığının piyasada konuşulmaya başladığını; piyasanın seçim nedeniyle TCMB'nin adım atamayacağına ilişkin pozisyon almaya devam etiğini belirtiyorlar.

TL'deki yılbaşından beri dolar karşısında yaşanan değer kaybı yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'yı da geride bırakarak, yüzde 15'e yakın seyrederken; en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randı ise aynı dönemde sadece yüzde 5 civarında değer kaybetti.

TCMB'nin 22 Nisan'da kısa vadeli faizleri sabit tutması ve ardından TL'yi kalıcı olarak destekleyecek adımlar atmaması ve bu adımların önümüzdeki dönemde de atılmayacağı endişesiyle dolar/TL tarihi zirveye yaklaşmış, iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz altı ay aradan sonra ilk kez çift haneye yükselmişti.

İki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde 22 Nisan'da 6 ay aradan sonra işlem bazında ilk kez yüzde 10 bileşik seviyesi aşılırken, Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.20 oldu.

Öte yandan 10 yıllık gösterge tahvil olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilde 22 Nisan'da yüzde 9 bileşik seviyesinin üzerini test etti. Cuma günü ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.28 oldu.

Sonraki Haber