Dolar 3 TL'ye koşuyor

Ortadığu'daki gerginlikle birlikte dolar 2.98'e kadar çıktı.

Dolar/TL Ortadoğu’daki gerginlik ve gelişen ülkelerdeki olumsuz hava paralelinde 15 Aralık’tan beri en yüksek olan 2.98'i gördü.

Perşembe günü saat 16.56 itibarıyla 2.9100/2.9120, dün sabah ise 2.9389/2.9405 seviyesinde olan dolar/TL kademeli olarak 2.9792'ye kadar yükseldikten sonra bu sabah saat 0904'te 2.9630/2.9631 seviyesinden güne başladı.

Dolar, saat 11.23 itibariyle 2,98'i gördü. 

Euro/TL ise bu sanah 3,2152 seviyesinde.

BORSADA KAYIP YÜZDE 1'İ AŞTI

Dolardaki yükselişin etkisiyle, Borsa İstanbul'da da kayıplar arttı. 

Borsa İstanbul, yüzde 1,35 düşüşle 69 bin 500 puandan işlem görüyor. 

DÜN EN ÇOK DEĞER KAYBEDENLERDEN BİRİ TL OLDU
Global olarak risk iştahında azalma görülen yeni yılın ilk günlerinde gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel olumsuz bir seyir izleyen TL, enflasyon gibi kendi dinamikleri nedeniyle dün en çok kaybeden para birimlerinden biri olurken, analistler önümüzdeki günlerde TCMB'nin duruşunun kur üzerine belirleyici olacağını belirtiyor.

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, "Düne göre bu sabah küresel risk algısı kısmen azalmış gibi görünse de 19 Ocak'taki PPK toplantısı öncesinde TL'nin küresel piyasalardaki olası hareketlere duyarlılığının yüksek kalacağını söyleyebiliriz. İran-Suudi gerginliği nedeniyle destek bulan petrol fiyatları da yakından izleniyor. Dolar/TL 2.96 seviyesinin üzerinde tutunacak olursa, 2.98 direnci önem kazanır. TCMB toplantısı öncesinde TL, küresel risk iştahındaki dalgalanmalara karşı hassas kalmayı sürdürecek" dedi.

Enflasyon, TL'nin değer kaybı ve gıda fiyatlarındaki yüksek seyir nedeniyle 2015 yılını piyasa ve Merkez Bankası'nın (TCMB) beklentilerinin üzerinde yüzde 8.81 seviyesinde tamamlarken, son zamların ardından 2016 yılı enflasyon beklentileri yukarı revize ediliyor.

"MERKEZ ÜZERİNDEKİ BASKI ARTABİLİR"
Merkez Bankası art arda beş yıldır enflasyon hedefini tutturamazken, analistler, enflasyondaki gidişatın TCMB'nin kredibilitesini olumsuz etkilediğine, daha sıkı para politikası izlemesi konusunda da TCMB üzerindeki baskının artırdığına dikkat çekiyorlar.

Uslu, küresel risk iştahındaki azalma, yurt içinde yüksek gelen enflasyon verisi ve gıda fiyatlarındaki katılığın, asgari ücrete yapılan zammın yansımaları ve yeni yıl ile birlikte gelen diğer zamlarla 2016 yılı enflasyonuna dair endişelerin dün tahvil getiri eğrisinin de yükselmesine neden olduğunu, faizlerin bugün ağırlıklı olarak kura paralel hareket edebileceğini söyledi.

Sonraki Haber