Dolar 3 TL olacak mı ?

Şu günlerde giderek artan Dolar fiyatının 3 TL olup olmayacağı konuşuluyor.

Dolarda oldukça hareketli günler yaşanırken uzmanlara merak edilen `1 dolar 3 TL olur mu?` sorusunu yönelttik. Uzmanlar kısa vadede bunun ekstrem bir senaryo olacağını belirttiler.

Dolarda son günlerde oldukça hareketli günler yaşanıyor. ABD'de faiz artırımının yaklaştığı beklentisi ve ekonomi yönetiminin geleceğine yönelik endişeler dolara son günlerde rekor üzerine rekor kırdırırken, bugün ise hava tam tersine döndü derken dolar tekrar alev aldı.

Milliyet'ten Ayşe Ekin Gündüz'ün haberine göre dün akşam 2.62’nin üzerini test ederek tarihi zirveye ulaşan dolar/TL bugün önce Merkez Bankası’nın hamlesi ardından ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'na karşı sert tutumunu sürdürmediği algısı yaratan açıklamalarının sonrasında dolar/TL 2.59’un altına kadar geriledi.

Ancak ABD istihdam verisinin beklentiden yüksek gelmesinin ardından Fed'den erken faiz artırımı gelebilir beklentisiyle tekrar yükselişe geçen dolar/TL 2.63'ün üzerine çıkarak rekor kırdı.

Dolarda baş döndüren bu hareketlilik devam ederken, biz de uzmanlarımıza merak edilen ‘1 dolar3 lira olur mu’ sorusunu yönelttik.

ALB Menkul Değerler Analisti ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, yurtiçinde son iki haftalık sürece yayılan Merkez Bankası ve siyasi kanat arasında süregelen faiz tartışmaları ve kurdaki yukarı yönlü hareketin bu konudaki soru işaretlerini artıyor olması nedeniyle piyasalarda belirsizliğin hakim olduğuna dikkati çekti.

ABD’NİN TOPARLANMASI RALLİYE NEDEN OLUYOR

“Bu da Türk Lirası’nda ciddi bir güven kaybına neden olmaktadır ve kur rekor üzerine rekor kırmaktadır” diyen Erkan, sözlerine şöyle devam etti:

“ABD ekonomisinin toparlanıyor olması ve gelen makro ekonomik verilerin olumlu bir trend oluşturması, bunun da Fed’e yönelik faiz artırım endişelerini artırıyor olması da hem dolarendeksinde ralliye, hem de gelişmekte olan ülkelerde gerginliğe neden olmaktadır. Bu hafta ABD tarafından gelecek istihdam verileri de kurun seyri açısından büyük önem taşımaktadır.

Veriler ışığında kur 2,5500 seviyesini aşağı yönlü kırarsa kısmi rahatlama görülebilir. Ancak görünen şartlar dahilinde, dolardaki değer kazancı eğilimi ve içerideki stres de devam ederse 2,6000 seviyesinin aşılması da olası olabilir.

3 TL ŞU AN İÇİN EKSTREM SENARYODUR

Uzun vadede yükseliş trendi devam etmekle birlikte, kısa vadede de 2,5500 seviyesi üzerindeki hareketin devamı yukarı eğilimin devamına işaret edecektir. 3,00 TL şu an için ekstrem senaryodur ve oluşacak ulusal ve uluslararası konjonktür izlenmeye devam edilmelidir.”

ŞAYET OLURSA ETKİSİ NE OLUR?

Saxo Capital Markets Uluslararası Piyasalar Direktörü ve UZMANPARA yazarı Özgür Hatipoğlu da ‘1 dolar 3 TL olur mu?’ sorusunun cevabını bilmenin mevcut koşullar altında çok da mümkün olmadığını vurgularken, “Ancak olmaması gerektiğini söyleyebiliriz” dedi. Böyle bir durumun sonuçlarında yurt dışından mal alımlarının neredeyse sıfıra ineceğine ve ithalatın bitebileceğine dikkati çeken Hatipoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Karşılığında da hammadde ve üretim yetersizliği nedeniyle ihracatta yeterli artış olmayacaktır, çünkü hammadde alımı yapılamayacaktır.

Bir diğer konu; kurumsal finansman kredileri, exim kredileri… Bu tür kredilerin büyük çoğunluğununyabancı para cinsinden sağlandığını düşünürsek, durduk yerde oluşan borç artışı, kredikullanıcılarının başa çıkabileceğinin çok daha üstünde olacaktır.

MÜDAHALE OLMALI MI OLMAMALI MI?

Bu durumun sonucunda ne olacağı ise son derece açıktır çünkü bu tür kredi kullanan bir çok kurumun korunma işlemin (heding) yapmadığını düşünüyorum.

Aşırı ve hızlı yükselen kurların bunlardan başka birçok etkisi olacaktır, ancak ilk başta akla gelenler bunlardır.”

“Peki bu gelişmelere karşılık bir müdahale olmalı mı, yoksa saldım çayıra mevlam kayıra modeli devam etmeli mi?” sorusuna ise Hatipoğlu şu yanıtı verdi: 

“Öncelikle TCMB’nin reel efektif kurda verdiği 120 seviyesini izlemek gerekir. Bundan başka, Merkez’in müdahale etmesi için seviyeden başka, zamanlama da önem kazandı artık. Çünkü global anlamdaki dolarizasyon devam ederken Merkez’in müdahale etmesi verimli olmayacaktır. Oysa FED veya AMB destekli bir haber akışı USD güçlülüğüne ara verdirdiğinde gelebilecek bir müdahale daha etkin sonuçlar verecektir.

Son olarak, grafiklerdeki geometri 2,6400 bölgesinde hesaplanan dirençlerin test edilebileceğini düşündürüyor.”

DURULMANIN OLDUĞU NOKTADAN YENİ ALIMLAR GELEBİLİR

Alan Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut ise dolar/TL paritesinde dün 2,63’e doğru sert bir hareket görüldüğünü hatırlatarak şunları söyledi: “Burada önemi olan dalganın boyu ve volatilite idi, bize dünkü hareket gösterdi ki her ne kadar bugün dolarda aşağı yönlü hareket olsa da durulmanın görüldüğü noktalardan yeni alımlar gelebilir ki bu nokta 2,55-2,58 aralığı gibi gözükmekte. 2,55 seviyesinin altında gerçek bir realizasyondan bahsedebilir.

Diğer yandan uzun vadede ise 2,60 seviyesinin üzerinde 2,70 bandı açılıyor bu seviyenin de üzerinde 2,90 bandı gözükmekte. Bu aşamada hem global bir hareketin devam etmesi, ekonomik verilerin bozulması ve ters sermaye akımı ile birlikte halinde 2,90  bandının üzerine hareket görülebilir."

Sonraki Haber