Doğu Akdeniz'de doğalgaza ulaşmak için son viraja girildi

Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon yataklarına ulaşmak için başlatılan çalışmalarda Türk gemileri 4. sondajı tamamladı. 3.5 trilyon metreküp doğalgaz ve 2 milyar varil petrol rezevine ulaşmak için son viraja girildi.

Doğu Akdeniz'deki 3.5 trilyon metreküp doğalgaz ve 2 milyar varil petrole ulaşmak için araştırma ve sondaj yapan 4 Türk gemisi, 4'üncü sondajı tamamladı. 6 sondaj daha yapılacak ve bu sondajlar sonucu rezervlere ulaşılabileceği hesaplanıyor. Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İlişkiler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes, ‘'İşletilebilir kaynaklar, 10 sondajdan birinde bulunabiliyor. Biz şu anda 4'üncü sondajdayız'' dedi. Sondaj yapan Fatih ve Yavuz, 417 milyon dolar değerinde bulunuyor. İtalyan Eni ve Fransız Total şirketlerinin, GKRY ile Türkiye arasında ihtilaflı olan 7. parselden çekilmesi de Türkiye'nin elini güçlendirdi.

7'NCİ PARSELDE SONDAJ
Doğu Akdeniz'de Fatih Gemisi Karpaz burnunun altında 2'nci sondajını yapıyor. Yavuz Gemisi ise kıta sahanlığı sınırlarımızın güney ucunda Rumların ‘'Bizim'' dediği 7'nci parselde 2. sondajı yaptı. Sismik araştırma gemisi Oruç Reis Antalya civarında, Barbaros Hayrettin Paşa ise adanın güneyinde bulunuyor. Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri Sözcü'ye değerlendiren CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, “Türkiye'nin Libya ile anlaşmasının yeni aşamalarını Lübnan ile  devam ettirmeli ve Mısır ile diyalog yolları aranmalı. Bu durum, KKTC'nin münhasır ekonomik bölge haklarının GKRY tarafından gasp edilmesini önler'' dedi.

Sonraki Haber