Devrim gibi karar: 52 yıllık uygulama kalkıyor

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, hükümetin yeni ekonomi paketi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Bakanlar Kurulu sonrası açıklamalarda bulunarak, yatırım ortamının iyileştirilmesine katkı sağlayacak bir paketin önümüzdeki günlerde TBMM'ye sevk edileceğini duyurdu.

Almanya'nın İncirlik Üssü'nden bir talebinin söz konusu olduğunu bildiren Canikli, Alman Parlamentosu'nun "soykırım" kararıyla ilgili de değerlendirmede bulunarak, "Alman Parlamentosu'nda alınan o talihsiz kararla ilgili bu çerçevede Türkiye'nin alacağı tedbirlerle ilgili tüm kuruluşlarımız yapılabilecek olan çalışmaları yapıyor şu anda. Hassas bir konu. Bu çalışmaların kamuoyunun çok gözü önünde olmaması gerekiyor. Böyle bir karara Türkiye'nin kayıtsız kalması mümkün değil. Bu kararın ortadan kaldırılması mümkün olabilir mi ve olabilirse bununla ilgili ne gibi adımlar atılabilir, bununla ilgili çalışmalar devam ediyor" dedi.

'REFORM" NİTELİĞİNDE KAPSAMLI DÜZENLEME

Başbakan Yardımcısı Canikli, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un eniştesi Asım Taşer'in İstanbul'daki cenaze namazında olması dolayısıyla Bakanlar Kurulu gündemini kendisinin paylaştığını belirten Canikli, "Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesi noktasında reform olarak nitelendirebileceğimiz birden fazla bakanlığı ilgilendiren son derece ayrıntılı, kapsamlı bir çalışma Bakanlar Kurulu'muza sunulmuştur. Bugüne kadar hep ifade edilen, dile getirilen Türkiye'de yatırımın, üretimin önünün açılmasına ciddi anlamda katkı sağlayacak. Özellikle doğrudan yabancı yatırımcıların sıklıkla Türkiye'de karşılaştığı ve giderilmesini talep ettiği konular da dahil olmak üzere bu konuda ciddi, kapsamlı bir düzenleme yapılacaktır. Onunla ilgili ayrıntılı şekilde bu konu masaya yatırıldı" ifadelerini kullandı.

'NİTRATLI GÜBRE" AÇIKLAMASI: KÖTÜYE KULLANIMINI ENGELLEYECEK DÜZENLEME YAPILACAK

Terörle mücadele kapsamında nitratlı gübrenin yasaklanmasıyla ilgili bilgi veren Canikli, "Biliyorsunuz nitratlı gübre patlayıcı yapımında kullanılan bir gübre ve Türkiye gübre tüketiminin de yaklaşık yüzde 30'u nitratlı gübrelerden oluşmaktadır. Yıllık yaklaşık 1,5 milyon ton Türkiye'de nitratlı gübre kullanılmaktadır. Nitratlı gübreyle ilgili olarak 6 Haziran itibariyle satış yasağı getirildi. Bunun bu döneme denk gelmesinin temel neden şu. Haziran ayının başından itibaren şubat ayına kadar Türkiye'de nitratlı gübre çok az kullanılmaktadır. Diğer gübre türleri bu dönemde tüketilmektedir. O nedenle bu döneme özellikle denk getirilmiştir. Şubat ayına kadar şu an itibariyle stoklarda yaklaşık 280 bin ton nitratlı gübre mevcuttur ve bloke edilmiştir. Satışı yasaklanmıştır bunların. Kullanımın başlayacağı 2017 Şubat ayına kadar da nitratlı gübrenin takibi ve izlenmesine ilişkin bir alt yapı çalışması devam ediyor. Tamamlanacak ve ondan sonra da kontrollü şekilde bunun, kötüye kullanımını engelleyecek şekilde düzenleme yapılacak. Ondan sonra kullanımı takipli olarak serbest bırakılacaktır" diye konuştu.

KIRMIZI ETLE İLGİLİ "FİYAT" ÇALIŞMASI

Kırmızı et üretimi ve fiyatıyla ilgili tartışmalara değinen Canikli, "Yaz aylarında yüzde 10-12 civarında bir tüketim artışı gerçekleşiyor. Bunun fiyatlarda bir artışa yol açmaması için Et, Süt ve Balık Kurumu ithal konusunda yetkilendirildi. Çok kısa süre içerisinde 15 bin 500 ton kırmızı etin ithali çalışmaları yürütülüyor. Kısa zamanda sonuçlanacak. Yaz aylarındaki talep artışının fiyatlara yansımaması için gereken her çalışma yapılıyor" açıklamasında bulundu.

52 YILLIK UYGULAMA SONA ERİYOR

Yatırım ortamının iyileştirilmesine katkı sağlayacak önemli bir paketi önümüzdeki günlerde Meclis'e sevk edileceğini duyuran Başbakan Yardımcısı Canikli, yapılacak yatırımların ana başlıklarını sıraladı. 52 yıllık uygulamanın kaldırılarak, tek nüshada damga vergisinin alınacağını bildiren Canikli, "En önemli düzenleme ve reform olarak nitelendirebileceğimiz önemli bir düzenleme, yatırım ortamının iyileştirilmesine katkı sağlayacak çok kuvvetli bir paketi önümüzdeki günlerde TBMM'ye sevk edeceğiz. Burada vergiyle ilgili düzenlemeler var. Ticaret Kanunu ile ilgili düzenlemeler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ile ilgili çalışmalar olacak. Damga Vergisi ve Harçlar Kanunu'nda çok önemli yatırımcının maliyetini azaltacak düzenlemeler yapılacak. Kamu ihalelerinde ihalenin iptal edilmesi halinde ödenen ihale kararı damga vergisi iade edilecektir" dedi.

ŞİRKET KURULUŞ MALİYETLERİ AZALTILACAK, FORMALİTELER BERTARAF EDİLECEK

Şirket kuruluş işlemlerinde kolaylık sağlamak amacıyla kuruluş maliyetlerinin azaltılacağını ve bürokratik formalitelerin ortadan kaldırılacağını belirten Canikli, şöyle konuştu: "Şirket kuruluş işlemlerinde ortaya çıkan gereksiz bürokratik formaliteler tamamen bertaraf edilecek ve şirket kuruluş maliyetleri azaltılarak şirket kuruluşunun daha kısa sürede ve daha az maliyetle yapılması gerçekleştirilecektir. Ar-Ge faaliyetlerinin teşvik potansiyelini daha da artırıyoruz. Bölgesel Yönetim Merkezlerine birtakım teşvikler getiriyoruz. Uluslararası şirketlerin birden fazla ülkeyle ilgili Türkiye'den yaptıkları yönetim için oluşturulan Bölgesel Yönetim Merkezleri'nin özellikle çalışanlarına yönelik ücretler üzerinden alınan vergilere istisna getiriyoruz. İslam ülkelerinden sermaye akışını hızlandırmak ve oradaki finansman imkanlarının Türkiye'ye aktarılması amacıyla faizsiz finans ürünlerinin yaygınlaştırılmasının önündeki tüm engelleri kaldırıyoruz. Bu kapsamda düzenlemeler yapılıyor"

YABANCILARIN ÇALIŞMA ŞARTLARINA İYİLEŞTİRME

Türkiye'de çalışan yabancıların şartlarının iyileştirilmesi yönünde adımlar atılacağını bildiren Başbakan Yardımcısı Canikli, "Özellikle yabancıların Türkiye'deki çalışmalarına ilişkin şartlar iyileştirilmekte, esneklik sağlayıcı düzenlemeler hayata geçirilecektir. Bugüne kadar farklı bakanlıklar tarafından verilen uluslararası çalışma izinleri artık bundan sonra tek bakanlık tarafından koordine edilecek ve yürütülecek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından. Nitelikli yabancılara ülkemizde süresiz çalışma sağlayan Turkuaz Kart verilecek ve bu uygulama başlatılacak" ifadelerini kullandı.

SURİYELİLERE ÇALIŞMA İZNİ VERİLMESİNİN ÖNÜ AÇILACAK

Türkiye'de iş piyasasında, ihtiyaç duyulan alanlarda başta Suriyeliler olmak üzere mültecilerin çalışabilmesi yönünde düzenleme yapılacağını kaydeden Canikli, "Genelde Suriyeliler özelde benzeri mülteciler için Türkiye'de özellikle iş piyasasının ihtiyaç duyduğu alanlarda iş gücü açığını karşılamak amacıyla ve o hedefle Suriyelilere yönelik olarak daha kolay çalışma izni verilmesinin önü açılmaktadır. Türkiye'ye giriş yasağı olanların dışında ayrıca kamu güvenliği ve düzeni açısından sakıncalı kişilerin çalışma izinlerinin iptal edilmesi hususu yasal statüye kavuşturulmaktadır" diye konuştu.

'SOYKIRIM" AÇIKLAMASI: KARARA TÜRKİYE'NİN KAYITSIZ KALMASI MÜMKÜN DEĞİL

Açıklamalarının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Canikli, Almanya'nın İncirlik Üssü konusunda Türkiye'den yeni taleplerinin olup olmadığı sorusunu şöyle yanıtladı: "Almanya'nın İncirlik Üssü'nden bir talebi söz konusu. Bu taleple ilgili verilmiş hiçbir karar söz konusu değildir. Bütün değerlendirmeler spekülasyondan ibarettir. Alman Parlamentosu'nda alınan o talihsiz kararla ilgili bu çerçevede Türkiye'nin alacağı tedbirlerle ilgili tüm kuruluşlarımız yapılabilecek olan çalışmaları yapıyor şu anda. Hassas bir konu. Bu çalışmaların kamuoyunun çok gözü önünde olmaması gerekiyor. Böyle bir karara Türkiye'nin kayıtsız kalması mümkün değil. Bu kararın ortadan kaldırılması mümkün olabilir mi ve olabilirse bununla ilgili ne gibi adımlar atılabilir, bununla ilgili çalışmalar devam ediyor"

"EN UFAK BİR TEREDDÜT SÖZ KONUSU DEĞİL"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üniversite diploması üzerinden yürütülen tartışmalar sorulan Başbakan Yardımcısı Canikli, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın diploması sayısız kereler kamuoyuyla paylaşıldı. Bu konuda en ufak bir tereddüt söz konusu değil. Ayrıca bu diplomalar üzerinde bütün çalışmalar başkaları tarafından yapıldı, kriminal çalışmalar da dahil olmak üzere. Burada bütün bu gerçeklere rağmen yapılan tartışmalar kasıtlıdır ve ahlaki değildir" diye yanıt verdi.

"SUÇ KONUSU TEŞKİL EDİYORSA GEREKLİ SORUŞTURMALAR YAPILIR"

TRT'deki iftar programında bir ilahiyat profesörünün "Namaz kılmayan hayvandır" sözleriyle görüşleri ve söz konusu profesöre cezai bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı sorulan Canikli, "Ayrıntılı olarak izleme imkanımız olmadı. Zaten suç konusu teşkil ediyorsa gerekli soruşturmalar, kovuşturmalar savcılarımız ve mahkemelerimiz tarafından yapılır. Bir engel yok bunun önünde. Bizim Bakanlar Kurulu olarak müdahalede bulunmamız söz konusu değil. Eğer suçsa ona göre mahkemelerimiz bu konuda gerekli kararı verir. Onun bir cezayı gerektiren eylem ya da söz olup olmadığının takdiri bize ait değil. Şahsımıza ait değerlendirme farklı algılanabilir" ifadelerini kullandı.

"SAKINCA OLUP OLMADIĞINA BAKACAKLAR"

Eşcinsellerin "Onur Yürüyüşü'ne izin verilip verilmeyeceği de sorulan Başbakan Yardımcısı Canikli, "Bu tür izinler verilirken izin veren makamların göz önünde bulundurdukları yasalarla belirlenmiş kriterler var. Bu yetkiyi kullanacak merciler için söylüyorum. Böyle bir talep vuku bulduğunda yetkili merciler bu kriterler açısından bir sakınca olup olmadığına bakacaklar. Yok ise bu izinleri verecekler. Bununla ilgili eğer izin verilirse elbette güvenlik tedbirleri alınır" diye konuştu.

"SORUŞTURMA AÇILDI, YAPILMASI GEREKEN OYDU"

Türkiye genelinde 3 farklı cinayetten aranan ve dün İzmir'de yakalanan Atalay Filiz'le polis memurlarının "selfie" çektirdiği görüntüler sorulan Canikli, "Soruşturma açıldı. Yapılması gereken oydu. O da yapıldı. Soruşturmanın sonucuna göre gereken yapılacak" dedi.

"MÜCADELEYİ KARARLILIKLA YÜRÜTECEĞİZ"

Fethullah Gülen'in CİA'e kendi isteğiyle ajanlık yaptığı yönündeki haberler sorulan Başbakan Yardımcısı Canikli, "Paralel Devlet Yapılanması olarak bilinen terör örgütünün Türkiye'deki faaliyetlerinin tamamen bertaraf edilmesi ve Türkiye'nin güvenliğine zarar verir olmaktan çıkartılması için çok yoğun çalışmalar yürütülüyor. Yürütülmeye devam edilecek. Bu tip konuların, söylediğiniz hususların ispatı kolay şeyler değil. İspat etmek de hemen hemen mümkün değil. Çünkü özellikleri gereği bu tür çalışmalar hep gizli yürütülür, farklı yöntemler kullanılır. Ama biz bu mücadeleyi kararlılıkla yürüteceğiz. Önemli sonuçlar da elde edilmiş vaziyette" açıklamasında bulundu.

"ÖZEL GÜVENLİKLE İLGİLİ TASLAK VAR"

Özel güvenliğe bazı özel yetkilerin verileceği konusunda basında yer alan haberler sorulan Canikli, konuyla ilgili şöyle konuştu: "Özel güvenlikle ilgili bir taslak, bir çalışma var. Taslak aşamasında, ilgili bakanlıklara gönderilmiş durumda. Şu anda taslakta yer alan hususların netleşmesi gerçekleşmediği için şu şekilde olacak şeklinde bir netleştirme imkanımız yok. Ancak tasarı haline geldikten sonra. Oradakiler görüş sadece. Nihai şekli verilecek. Bakanlar Kurulu'nda görüşüldükten sonra da TBMM'ye sevk edilecek"

"TÜRKİYE'DEKİ VATANDAŞLARIMIZIN İŞ İMKANINI KISITLAMAYACAK"

Türkiye'de yabancılara verilecek çalışma izninin, Türk vatandaşların iş dünyasındaki istihdamıyla ilgili bir sorun teşkil edip etmeyeceği sorusu üzerine Canikli, şunları kaydetti: "Yabancılara çalışma izni verilmesi uygulaması hiçbir şekilde Türkiye'deki vatandaşlarımızın iş imkanını kısıtlamayacak, ortadan kaldırmayacak ya da daraltmayacaktır. İhtiyaç olmayan bir alanda zaten yurt dışından Türkiye'ye kişilerin gelmesi ve bunlara çalışma izni verilmesinin hiçbir mantığı olmaz"

"TÜRKİYE'DE ÇOK BÜYÜK BİR PROBLEMİ ÇÖZECEK OLAN DÜZENLEME"

Taşeron işçilerle ilgili düzenlenin değişip değişmeyeceği ve bu konuda yürütülen çalışmalar sorulan Başbakan Yardımcısı Canikli, "Maliye Bakanlığımız bünyesinde teknik çalışmalar devam ediyor, diğer ilgili bakanlıkların katılımıyla. Son derece önemli bir düzenleme, Türkiye'de çok büyük bir problemi çözecek olan bir düzenleme. Her biri ayrı ayrı problem olan teknik detaylar var. Onların çözülmesi gerekiyor. Şu anda o aşamadayız ama çok uzun zaman alacağını düşünmüyoruz" diye yanıt verdi.

Sonraki Haber