Demir çelik sektörü krize mi giriyor ?
Dünyadaki değişim Türk demir çelik sektörü için tehdit oluşturdu..
Üretimde ağırlıkla hurdayı kullanan Türk demir çelik sektörü, demir cevheri fiyatlarında büyük düşüşle maliyet avantajını kaybetmelerinin sıkıntısını yaşıyor. Vatan'ın haberine göre küresel ölçekte demir cevherinin ortalama fiyatı geçen yılın Temmuz ayında 100 dolarseviyelerinde iken bugünlerde 65 dolar düzeyine geriledi. Aynı dönemde hurda fiyatlarının demir cevherine göre daha yavaş düşmesi üretimde demir cevheri kullanan firmaları avantajlı konuma getirirken, bu durum üretiminin yüzde 70’ini hurdadan gerçekleştiren Türkiye için tehdit oluşturmaya başladı.
Biz de cevhere geçeceğiz
Avrupa’nın en büyük ark ocaklı demir-çelik üretim tesislerinden Çanakkale-Biga’daki İÇDAŞ’ın Yönetim Kurulu Başkanı Necati Aslan, 2014 yılının hurda fiyatları açısından parlak geçmediğini söyledi. Geçen yılın başından itibaren cevher ve hurda fiyatları arasındaki oranın, hurdadan üretim yapan tesisler aleyhine önemli derecede bozulduğunu vurgulayan Aslan, “Geçmiş edinimlerimiz ve veriler, hurda ile cevher arasındaki üçte bir oranın avantajın ne yönde olduğunu göstermektedir. Cevher fiyatları ile hurda fiyatları arasında oran dörtte biri geçmiştir. Bu oran üretimdeki maliyet avantajının cevhere geçtiğini gösteriyor” dedi.
Düşük seyreden cevher fiyatlarının entegre tesislerdeki üretimi daha cazip hale getirdiğine işaret eden Aslan, dünyada firmaların hurdadan üretimden çıkmaya başladıklarını ve cevherden eritme modeline döndüklerini söyledi. Kendilerinin de buna göre hazırlık yaptıklarını bildiren Aslan, “Cevherden üretimin maliyeti daha düşük. İşlenmiş demir cevheri kullanarak daha düşük maliyetli üretim yapmayı planlıyoruz. Bu, rekabet ve daha çok ürün satmak için gerekli bir dönüşüm” ifadesini kullandı.
Maliyetler ihracatı da vurdu
Cevher fiyatlarının hurda fiyatlarına oranla daha hızlı düşmesinin ihracatı olumsuz etkilediğini dile getiren Aslan, “Maliyet avantajının cevhere geçmesi bizim gibi hurdadan üretim yapan üreticiler üzerinde ciddi bir maliyet baskısı oluşturdu. Bu durum, üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini hurdadan yapan Türkiye’nin çelik ihracatı açısından büyük bir tehdit yaratıyor” diye konuştu.
Firma olarak üretimde hurdayı kullandıkları için bu süreci hiç zorlanmadan atlatmalarını düşünmenin fazla iyimser bir yaklaşım olacağının altını çizen Aslan, tesislerinin yüzde 70’i ark ocaklı olan Türkiye’nin, cevherden üretim yapan küresel tesisler için gözde pazar haline geldiğini belirtti. Cevherden üretim yapan ihracatçıların bu fırsatı kullanacaklarını kaydeden Aslan, “Eğer hurda ve cevher fiyatları arasındaki denge kısa zamanda sağlanmazsa Türk çelik üreticilerini zor br dönem bekliyor” dedi.