Değerli Konut Vergisine geri sayım başladı
Geçen yıl sonunda Resmi Gazete'de yayımlanan Değerli Konut Vergisinde bir değişiklik yapılmadığı takdirde verginin ilk taksiti şubatta ikinci taksiti ağustosta ödenecek.
Değerli Konut Vergisi gelen tepkiler üzerine önce 1 ay ertelenen sonrasında ise önemli oranda düşürülmüş, 1 yıl da ertelenmişti. Yeni düzenlemeye göre tek evi olanlar vergi ödemeyecek. Uygulamaya dair bir değişiklik olmadığı takdirde bu verginin ilk taksiti şubatta ikinci taksiti ise ağustos ayına ödenecek.
Geçen yıl Resmi Gazete'de yayımlanan vergi düzenlemesi oranlarına göre, değeri 5-7,5 milyon TL arasında olan konutlarda, 5 milyon TL'yi aşan kısım için binde 3, değeri 7,5-10 milyon TL arasında olan konutlarda, 7 milyon lirayı aşan kısım için binde 6 vergi alınacak.
Değeri 10 milyon TL'den fazla olan konutlarda 22 bin 500 TL, fazlası için de binde 10 oranında vergilendirme yapılacak. Paylı mülkiyette ve el birliği mülkiyette matrahın hesabında mesken nitelikli taşınmazın toplam değeri esas alınacak.
Muafiyet şartları
Genel ve özel bütçeli idarelerin, belediyelerin ve üniversitelerin maliki veya intifa hakkına sahip olduğu mesken nitelikli taşınmazlar değerli konut vergisinden muaf tutulacak. Düzenlemeye göre tek konutu olanlardan; hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların sahip olduğu mesken nitelikli taşınmazlar, elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan mesken nitelikliler ile elçilerin ikametindeki taşınmazlar muaf durumda olacak.
Yine bu yapıların müştemilatı ve merkezi milletlerarası kuruluşlar ve Türkiye'deki temsilciliklerine ait mesken nitelikli, esas faaliyet konusu bina inşası olanların işletmelerine kayıtlı bulunan ve henüz ilk satışa, devir ve temlike konu edilmemiş yeni inşa edilen mesken nitelikli taşınmazlar da muaf olacak. Tahsil edilen değerli konut vergisi, genel bütçe geliri olarak kaydedilecek.