Çamlıca Camisi'nde son durum ! Sona yaklaşıldı..

30 ay önce inşasına başlanan Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi, Çamlıca Camisi'nde sona yaklaşıldı.

Yapımına 30 ay önce başlanan Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi, Çamlıca Camisi inşaatında kaba inşaatın sonuna gelindi. İstanbul Cami ve Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, "Camiyi söz verdiğimiz gibi 2016 yılının Kadir Gecesi'nde hizmete açacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde 6 Ağustos 2013 tarihinde temelleri atılan ve yapımı büyük hızla devam eden Çamlıca Camisi inşaatında sona yaklaşılıyor. Şantiyesinde yaklaşık 500 kişinin gece gündüz çalıştığı camide 6 minarenin kaba inşaatları tamamlandı. 90'ar metre uzunluğundaki bir ve iki numaralı minarelerin külahları takılırken diğer minarelerin külahlarının takılması için uygun hava durumu bekleniyor.

72 METRE YÜKSEKLİĞİNDE 35 METRE ÇAPINDA DEV KUBBE

Kaba inşaatı yaklaşık 125 bin metrekare alanda devam edilen inşaatın önemli bir adımı olan caminin kapalı bölümünün üzerini kapatacak dev kubbenin yapımı ise hızla sürüyor. Bittiğinde 72 metre yüksekliği ve 35 metrelik çapı olacak dev Kubbenin kaba inşaatının önümüzdeki haftalarda tamamlanması bekleniyor. Dev kubbenin tamamlanmasıyla Çamlıca Camii şantiyesinde kaba inşaat tamamlanmış olacak. Kapalı bölümdeki dev kubbenin yanı sıra çeşitli boylarda 39 kubbe daha bulunacak. Caminin avlu kısmında 21, "son cemaat" adı verilen caminin giriş kısmında ise 9 kubbe bulunacak. Cami kompleksinde irili ufaklı toplam 70 kubbe bulunacağı belirtildi. Öte yandan caminin bulunduğu bölüme geliş gidişi sağlayacak Çamlıca Tünel inşaatlarının da yapımının hızla sürdüğü öğrenildi.

KADİR GECESİ'NDE HİZMETE AÇILACAK

Bu yıl Kadir Gecesi'nde hizmete açılması planlanan cami bittiğinde Türkiye'nin en büyük cami kompleksi olacak. Cami 50 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği şekilde planlandı. 6 minareli camide 11 bin metrekare büyüklüğünde Türk İslam eserlerinin yer alacağı bir müze ile 3 bin 500 metre kare büyüklüğünde bir sanat galerisi olacak. Kompleksin içinde ayrıca sanat atölyeleri, kütüphaneler ve konferans salonları bulunacak. Camiyi süsleyecek hat yazıları, cami süslemeleri ve mermer işçilikleri için ayrı ayrı oluşturulan ekiplerin, Türkiye'nin çeşitli illerinde 10 ayrı atölyede çalışmalarını sürdürdüğü öğrenildi. Hazırlanan eserlerin kaba inşaatların tamamlanmasıyla şantiyeye getirilerek hızla yerlerine takılacağı öğrenildi. İstanbul Cami ve Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, "Burada sadece bir camii inşaatı değil, Konferans salonları, sanat atölyeleri ile dev bir kompleks yapıyoruz. 2016 yılının Kadir gecesinde söz verdiğimiz gibi Camiyi hizmete açacağız" dedi.

[PAGE]

[PAGE]

[PAGE]

[PAGE]

[PAGE]

Sonraki Haber