Yeni Türkiye korkusu: Binlerce çalışan işsiz kalacak !
TÜRKONFED anketine katılanların yüzde 80’i istihdamın azalacağını, yüzde 76’sı da yatırım harcamalarının düşeceğini öngörüyor.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) Ekonomik Beklenti Anketi’ne göre, katılımcıların yüzde 59’u 2018’in son çeyreğinde ekonomik gidişatın, bir önceki çeyreğe göre kötüleştiğini düşünüyor.
İş dünyası temsilcilerinin, içinde bulunduğumuz döneme ilişkin beklentileri de negatif yönde. Anket katılımcılarının yüzde 80’i istihdamın azalacağını, işsizliğin artacağını, yüzde 76’sı da yatırımların düşeceğini öngörüyor. Katılımcılar rekabeti kısıtlayan başlıca sorun olarak da “ödeme gecikmeleri”ni gösteriyor. Yüzde 43’ü de faiz oranlarının aynı kalacağını öngörüyor.
Üretim daraldı
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) Genişletilmiş Yönetim Kurulu Üyeleri’nin (G59) “2018 Dördüncü Çeyrek Görüşleri ve 2019 İlk Çeyrek Beklentileri”ni yansıtan çalışmaya göre, üyelerin yüzde 26’sı 2018 dördüncü çeyrekte, üçüncü çeyreğe göre ekonomik beklentilerinin aynı olduğunu, yüzde 15’i ise daha iyi gittiğini düşünüyor. İyimser olan veya dördüncü çeyrekte ekonominin üçüncü çeyreğe göre aynı kaldığını düşünen üyelerin çoğunun, turizm sektörünün önde olduğu Akdeniz, Ege, İstanbul gibi bölgelerden olması dikkat çekiyor. Üyelerin 2018’in son üç ayındaki üretim hacminin değişikliği hakkındaki görüşleri de ekonomik gidişat ile paralel seyrediyor. Katılımcıların yüzde 59’u üretimlerinin dördüncü çeyrekte üçüncü çeyreğe göre daraldığını, yüzde 30’u aynı kaldığını ve yüzde 11’i arttığını belirtiyor.
Üyelerin yüzde 41’i, 2019 ilk çeyrekte dördüncü çeyreğe göre ekonomik gidişatın gerileyeceği beklentisindeyken, yüzde 52’si 2019 birinci çeyreğinde ekonomik canlılığın 2018’in dördüncü çeyreğine göre değişmeyeceğini bekliyor. Katılımcıların yüzde 7’si ise ekonomik canlılığın artacağı görüşünde.
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, KOBİ’lerin kısa ve orta vadede en önemli sorun olarak likidite sıkıntısını dile getirdiğini ifade etti. Turan, nakit akışı ve ödeme sorunlarının çözülmesi için KOBİ’lerin odağa alındığı politikalar geliştirilmesi gerekliliğini belirtti.